GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

GE със система за управление на домашното електропотребление

July 15, 2009

3507771685_21dea73212
На симпозиум в Ню Йорк вчера от General Electric представиха свой проект за енергийно неутрални къщи „Net Zero Energy Home“, които ще произвеждат изцяло енергията, която консумират. Според тях използването на съществуващите в момента технологии ще повиши цените на новите жилища с едва 10%.

Подобно жилище, в което са вградени техните технологии за генериране на енергия с фотоволтаични панели, системи за съхранение на енергия, мерки за енергийна ефективност и „умни уреди”, ще бъде реалност не по-късно от 2015 година. Тези жилища ще бъдат свързани с електропреносната мрежа, като ще продават излишната енергия или ще теглят недостигащата , когато това е необходимо.

3507771209_85ed018974

Освен това от компанията са разработили електроуреди, в които е вградена специална технология за управление на мощността. Например една сушилня, която има мощност 4 киловата, може да премине на икономичен режим на работа при мощност 700 вата, ако получи сигнал от електропреносната мрежа. Това означава силно разтоварване на мрежата и отпадане на необходимостта от включване на резервни генериращи мощности в часовете на пиково потребление.

Още през 2010 година GE ще пуснат в масова продажба устройството, наречено „Home Energy Manager“, към което могат да се включат всички консуматори в жилището и да се настроят така, че да обменят информация с енергопреносната мрежа. Масовото използване на подобни системи от домакинствата ще доведе до много добър контрол на пиковото потребление на електроенергия.

GEsmartgrid1_610x448
Кликнете тук за по-голям размер на изображението на сайта на cnet.com

Енергийно неутралните жилища не са нова концепция, но включването на GE представлява голяма възможност за популяризирането им.

В началото на юни Американската Northeast Sustainable Energy Association (NESEA) присъди награда от 10 000 долара на собствениците на еднофамилна къща от Charlotte, щата Vermont /на снимките/ , за това че са постигнали нулева консумация на електроенергия от мрежата в рамките на 12 месеца, което е надлежно документирано.

David Pill и Hillary Maharam са завършили строителството на своя дом в средата на 2007 година. Къщата се обитава от 4 членното семейство и разполага с геотермална помпа, вятърен генератор с мощност от 10 kW и след включването им в конкурса на NESEA са документирали консумацията на енергия за периода от януари 2008 до януари 2009 година. За това време те даже са доставили на мрежата 16kWh от общо генерираните 6,286 kWh електричество от вятърната турбина.

По материали от: technologyreview и  greenbuildingtalk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: smart grid, Енергийна ефективност, енергийно неутрални къщи

 1. yuliuts
  15 Jul 09
  11:09 am

  Свежо: 🙂

 2. Peacekeeper
  15 Jul 09
  8:23 pm

  Къщата на моя живот 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>