GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Ericsson и Telecom Italia тестват иновативно решение за базови станции

July 15, 2009

gsm_base_station_4

С този тест Ericsson и Telecom Italia застават начело на разработките на базови станции зареждани от слънцето, доказвайки че алтернативните източници на енергия са приложим бизнес модел както за нововъзникващите, така и за развитите пазари. Решението Eco-Smart, базирано на гъвкави слънчеви панели, може да генерира до 100% от енергията необходима за работата на базова станция, разположена на площ съответстваща на размерите на традиционна станция.

Въпросите, свързани с опазването на околната среда са приоритетни в дневния ред на Ericsson и този тест цели да демонстрира един природосъобразен бизнес модел за операторите в развитите страни. Тъй като цената на енергията за дадена станция надхвърля 50% от оперативните ѝ разходи, решението Eco-Smart може да помогне на операторите значително да съкратят разходите си като в същото време намалят въглеродните емисии.

Тестът се провежда в италианския град Акуила, където лидерите на Г-8 се срещнаха тази седмица. Наред с други теми, те обсъдиха предизвикателствата, които климатичните промени поставят пред света, тема на предстоящата Конференция за климата на Обединените нации, планирана за декември в Копенхаген.

„Чрез този тест Telecom Italia утвърждава своята обвързаност с иновации в технологиите и решенията спестяващи разходи, които ще донесат ползи за цялата страна. Прилагането на Eco-Smart демонстрира и нашата загриженост за опазването на околната среда, един от основните двигатели на нашата политика за развитие”, заяви Стефано Пилиери, директор на отдел Технология и операции в Telecom Italia.

Чезаре Авения, президент на Ericsson Италия отбеляза, че компанията е в челните редици по отношение на разработването на енергоефективни решения.”Eco-Smart олицетворява всичко, за което Ericsson и цялата телекомуникационна индустрия се борят – употребата на иновативни решения за подобряване на качеството на живота. Решението утвърждава водещата позиция на Ericsson като интегратор, тъй като може да се прилага с всяка технология – 2G, 3G или LTE, както и при мрежи с много вендори.”

Eco-Smart е резултат от подписаното между Ericsson и Telecom Italia споразумение през 2008 за съвместно разработване на природосъобразни решения. Чрез него двете компании потвърждават готовността си да работят за едно по-иновативно и природосъобразно общество.

Решението Eco-Smart включва елипсовидна основа обвита с гъвкави соларни панели, които обгръщат антената.

Иновативната  структура, изцяло проектирана в  Италия, може лесно да се адаптира към  различни по форма радио станции. Тя дава на операторите значителни преимущества по отношение на оперативните разходи, с оглед на средносрочната амортизация, при това с минимален ефект върху околната среда.

Теми: Енергийна ефективност, слънчева енергия, слънчеви панели

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>