GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов вид стъкла спасяват птиците от фатални сблъсъци

July 16, 2009

birdwindow
Нов вид покритие, нанесено върху стъклата, може да се вижда от птиците, но не и от хората. То може да се ползва, за да бъдат предовратени милиарди инциденти по света, в които птиците загиват след удар в прозорците на сградите.

Орнитолозите са изчислили,че удар в прозорци и витрини е втората най-често срещана причина за загиване на птиците, след унищожаване на тяхната естествена среда. Броят на подобни смъртоносни инциденти е много по-голям от всички случаи на улавяне от домашни котки, удар в движещи се превозни средства, сблъсък с вятърни генератори, лов.

Новото покритие е разработка на Daniel Klem Jr и представлява равномерно нанесени „щампи” от равно количество UV-отразяващи и UV-поглъщащи покрития. Обработеното по този начин стъкло е напълно прозрачно за човешкото око, освен това не е скъпо за производство и даже поради отразяването на ултравиолетовите лъчи може да предпазва от кожни поражения обитателите на сградите, които са остъклени с него.

Следващата стъпка е използването на новооткритото покритие да се наложи в производството на плоски стъкла за строителството и да стигне до пазара.

Точно до моя офис се намира триетажна сграда, която беше преустроена и в момента цялата и фасада е облицована с огледални стъкла. На западната и страна има малък паркинг и са запазени няколко стари дървета. Те се отразяват в стъклата и наистина всеки ден има загинали птици. Минавам оттам по няколко пъти на ден и наистина много се натъжавам. Не знам чия е вината – на инвеститорите или на архитектите, но като ли постигнаха консенсус, че именно стъклото е най-доброто решение за фасадите, и изглежда така, сякаш никой уважаващ себе си член на гилдията не би ползвал друга опция за един съвременен бизнес или търговски център.

Също така винаги съм се учудвала, че това не прави впечатление на природозащитниците, които иначе така усърдно критикуват вятърните генератори. Изглежда по-голямата гласност за опасността за пернатите, които представляват вятърните паркове, се дължи на скрити помисли на енергийните лобита, които защитават конвенционалните енергоизточници и просто намират начин да си играят с чувствата на хората, както и да използват в свой интерес една част от „зеленото” движение.

В същото време създателите на вятърни турбини се опитват да разрешат този конфликт. Съществува адаптирана радарна система, заимствана от Пентагона, която изключва перките, ако бъде установено приближаването на ята мигриращи птици. Днес попаднах на един друг вид вятърен генератор, разработен за използване в градски условия, който също е замислен като безопасна опция.

wind-mill_TDdFB_69
Неговият създател Geoffrey Kemmerer участва в конкурса на NASA CreateTheFutureContest. В този нов тип вертикална вятърна турбина всички движещи се части са скрити в корпуса. В резултат на това тя не само е безопасна, но е и безшумна, което я прави твърде желана за използване в жилищни сгради.

Авторът на тази концепция заслужава да бъде цитиран: според него „ Нашето бъдеще зависи от това как ще го проектираме”.

По материали от: cleantechnica и  ecofriend

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, ветрогенератор, вятърна енергия, градска среда

 1. Марто
  17 Jul 09
  1:31 pm

  Как птиците се предпазват от това да попаднат в турбината?

 2. Севдалина Пеева
  17 Jul 09
  3:04 pm

  Отворите на корпуса са много малки и няма как да бъдат засмукани вътре, няма перки,лопати или нещо подобно… но това все пак е все още само концепция, не е дори прототип.

 3. Свежо: И ЗА ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ПОМИСЛИ

 4. Joro
  24 Jul 09
  9:09 am

  Ехоо.. къде сте всуички?…

 5. Joro
  24 Jul 09
  9:09 am

  Ехоо.. къде сте всички?…

 6. Марто
  24 Jul 09
  9:12 am

  echo is of 🙂

 7. Севдалина Пеева
  26 Jul 09
  6:10 pm

  На море-е-е-е 🙂

 8. Имам много работа последните седмици и не остана никакво време за сайта 🙁

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>