GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Единствената чиста ядрена енергия идва от слънцето

July 26, 2009

austria-nuclear-solar
Да, това е напълно вярно – доказателството – атомната централа Zwentendorf в Австрия, която заработи отново в събота, но след като беше преустроена в соларна централа. Тя е най-голямото съоръжение на територията на Австрия за добив на електричество от слънцето.

Атомната централа е била готова за пускане в края на седемдесетте, но яростната обществена съпротива става причина никога да не бъде задействана. След референдум през 1978 година австрийците решават тя да бъде затворена завинаги. И всичките тези 30 години от тогава до днес тя стои като демонстрация на непримиримостта на австрийското общество и неговите опасения за потенциалните опасности на атомната енергетика.

При официалната церемония по откриването на централата в Австрия в петък властите са поканили активисти от Greenpeace, които са закачили банер с простичкото послание: “Energy Revolution – Climate Solution.”

greenpeace-activists-hang-a-ba-4

Преобразуването на съществуващата централа е струвало само 1,2 милиона евро. Мисля че има за какво да се замислим, виждайки тази сума, и да не я забравяме, за да можем да направим сравнение с неописуемото прахосничество на държавни средства у нас във връзка с разрушаването на старата площадка на АЕЦ Белене. Стига новото правителство да спази обещанията си и да разкрие действителния размер на разходите. Защото до момента се подхвърлят различни версии, различаващи се в пъти помежду си.

По материали от: сleantechnica

Image Credit – Christopher Peterson on flickr

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, АЕЦ Белене, алтернативна енергия, енергия от слънцето


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  kilikanzer
  26 Jul 09
  7:35 pm

  Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 2. Слагането на няколко фотоволтаика върху една сграда не прави преобразуване на ядрената централа в слънчева.
  Иначе е добра инициатива, така и така има свободно място, защо да не е ползва.


 3. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Свежо: МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕМ ПРИМЕР ОТ ТЯХ?

 4. мм
  28 Jul 09
  10:56 pm

  До колкото прочетох, новата соларна централа в Zwentendorf произвежда годишно 180,000 KWh. Старата атомната е била с мощност 700 MW т.е. годишно е произвеждала близо 5,000,000,000 KWh т.е. над 27 хиляди пъти повече енергия.
  Процесът в слънцето е ядрен синтез, а не ядрено делене – както е в АЕЦ. След някое и друго десетилетие ще заработят и термоядрените централи – тези които наистина използват ядрения синтез като в слънцето. Те ще са по-мощни, по-компактни от АЕЦ и…няма да използват ядрено гориво.

 5. Ангел
  28 Jul 09
  11:02 pm

  Четох че има вече проекти за комерсиални синтезни реактори. Та в този ред на мисли някой да е наясно до къде са стигнали със студения синтез? От общи познания по ядрена физика си правя извода че принципа на студените реактори е много прост. Все пак такива са използвани при ядрените изследвания от десетилетия. Тогава какъв е пролема да се правят синтезни реактори на принципа на неутронните генератори? Някой има ли идея?

 6. Севдалина Пеева
  28 Jul 09
  11:13 pm

  Ами студения термоядрен синтез може да се оприличи на Каменицата – винаги на една ръка разстояние, само че Каменица има във всяка кръчма, а студения синтез си остава обещание. Преди 2-3 месеца пак се поразшумя по темата, но отново в бъдеще неопределено наклонение.

 7. Ангел
  28 Jul 09
  11:59 pm

  Започвам да се чудя защо е така. След като нужната апаратура е с порядък по-евтина от един стандартен ядрен реактор, а да не говорим за експерименталните реактори с горещ синтез. Логично е да се очаква че научни звена с по-малко финансови възможности ще са в състояние да работят по темата.
  За съжаление в момента в института ни са резнали абонамента за science direct и не мога да видя с подробности какво точно се прави по темата. Дали да не развием поредната конспиративна теория че студения синтез е прекалено евтин и достъпен за да попадне в ръцете на хората? :)))

 8. George Kanev
  14 Aug 09
  4:18 pm

  Явно трябва да се включа в темата с известни научно-експериментални пояснения….. така наречения студен ядрен синтез, все още е на експерименталната маса и предизвиква повече въпроси отколкото отговори, а тук се твърди че вече дори има комерсиални установки, които произвеждат енергия……не искам да бъда критичен към вестникарския стил на написаното, но веднага се сещам за фразата….“слуховете за моята смърт са силно преувеличени…“ И така какво представлява студения ядрен синтез (не термоядрен, защото се касае за явление при температура близка до абсолютната нула -273 градуса по С). Оказва се, че при тези много ниски температури накои нуклеони (протони и неутрони) образуват двойки, каточели с някаква връзка помежду им, което се установява чрез сравняване на излъчените ренгенови спектри на тези двойки с съответните ренгенови спектри на отделните нуклеони. Факт е че такава връзка наистина се създава, ( тук вече цитирам мое лично мнение) но това не е синтез, не се създава ново ядро, няма дефект на масата и следователно не може да се отдели някаква енергия…точно обратното синтезирането на двойката поглъща известно малко количество енергия, която се отделя в същия обем, след като двойката се разпадне….това се установява, както и цялото явление се наблюдава – само от ренгеновите спектри. Каква е точно тази връзка между двойките нуклеони, теоритичната физика няма ясен отговор до момента, ако не се отчете моето предложение към тези иследователи да потърсят отговора в моята теория http://www.kanevuniverse.com , където този отговор се съдържа, защото моята теория не само предсказва възможността за съществуването на такива ядрени формации, но също предрича и куп нави и много интересни явления, като например това че при много ниски температури, например 1 градус по Келвин и огромно налягане примерно 10 на тринадесета степен до 10 на петнадесета степен атмосфери, ядрото на всеки атом ще започне да се разпада докато накрая се получи само водород. Всичко това кардинално променя сегашните ни представи за колапсирането на звездите, дали съществуват черните дупки, дали те са причината за гравитационите полета на галактниките….теоритична възможност (само теоритична възможност!) за създаване на ново „оръжие“, което с насочване на „преохладен“ неутронов поток може да разгради мигновенно атомната бомба до водород, преди тази бомбо да избухне….. и т.н. и т.н. Както съм написал във въведението на моята книга …“тези твърдения сега могат да ви звучат абсурдно, но когато прочетете книгата ще започнете да мислите по друг начин…..“ Само че май май малко се поувлякох……защото чувствам че вече искате да вземете думата……само че преди това е хубаво да прочетете книгата, за да не се получи така, че се изказвате неподготвени….Желая ви приятно четене, а ако имате въпроси с удоволствие ще ви отговоря!

 9. Ангел
  21 Aug 09
  12:13 am

  @George Kanev
  Интересно защо тогава аз бях чел че под студен синтез се разбира синтез при стайна температура? А това е реакция която не само не е експериментална, а дори е тривиален метод за получаване на неутрони. Тогава би ли ми казал каквъ е проблема тази реакция да се извърши чрез апаратура позволяваща положителен енергиен баланс и съответно да се ползва за получаване на енергия?
  ПС. Въпроса ми е от гледна точка на приложната физика, а не от гледна точка на различните доказани и недоказани теории. Говорим за чиста практика.

 10. George Kanev
  21 Aug 09
  2:40 pm

  Всеки радиоктивен изотоп, който се разпада по схема с отделяне на неутрони (касае се за топлинни неутрони, бавни неутрони) е процес при който се получават свободни неутрони и това става при стайна температура…тези неутрони се разсейват от другите ядра на материята през която преминават (най-силно тези топлинни неутрони се разсейват от водородосъдържащи съединения, например пластмаси и най-слабо от тежките ядра, например желязо и други, с които не образуват ядрена реакция). При това разсейваните ядра се активират и излъчват ренгенови лъчи…ако разсейването е от един неутрон – ренгеновия спектър е един, ако разсейването става от неутронна двойка – ренгеновия спектър е друг…по този начин се установява, че между два неутрона съществува някаква връзка, като това явление става по отчетливо при понижаване на температурата, зависимост неясна от гледна точка на съвремената физика, но закономерна според моята теория. Тази неутронна двайка не представлява ново ядро, не само защото в едно такова ядро трябва да има и поне един протон (тритий), но защото не се отдела ядрена енергия, понеже няма дефект на масата ( E=(2m(неутрон)+1m(протон) – 1m(тритий))х(скороста на светлината на квадрат)). Така че това не е ядрен синтез и не може да послужи за производство на енергия.
  Всяка една физическа теория е доказана поне от част от възможните явления към момента, но тази теория се оказва ценна ако предсказва и много други явления, които в последствие я потвърдят…..освен това тази теория трябва да обеснява всички проблеми към момента, без да създава нови въпроси, които да се окажат без отговор……затова ви предлагам да прочетете книгата, защото иначе нашите твърдения и мнения увисват във въздуха…Вярно е че нивото на четящия трябва да бъде поне на приемливата физическа и математическа подготовка на един инженер, но просто няма друг начин да се получи сериозно изследване на проблемите…иначе само ще си говорим……

 11. Ангел
  23 Aug 09
  11:55 am

  George Kanev бих искал да ти задам един въпрос. Ти някога учил ли си ядрена физика? Ако е така би ли ми споделил кой е този изотоп който не само че излъчва забележимо количество неутрони( в количество по-голямо от екзотичните реакции), но и излъчва именно топлинни неутрони?
  Само да те запозная с реалността. Слабите лабораторни източници на неутрони се правят като се използва алфа излъчваш изотоп, който облъчва берилиева мишена. При реакцията на алфа частиците и берилиевите ядра се получават неутрони. Но тези източници са слаби, макар че пак се касае за синтез. За сериозни изследвания се използват ядрени реактори като източници на неутрони. Но реакторите са скъпи за поддръжка и изграждане. Като компромис се използват генераторите на неутрони, които представляват ускорители облъчващи литиева мишена с протони. Което си е чист синтез при стайна температура. Сега си представи че мишена от литиев деутерид се облъчва с тритиеви ядра. Деутерий и тритий е най-лесната и бърза реакция на синтез. Енергията се излъчва под формата на бързи неутрони, чията енергия не е трудно да се преобразува в топлинна.
  Сега някой има ли информация какви са пречките пред производството на енергия чрез тази форма на студен синтез?

 12. George Kanev
  24 Aug 09
  11:06 pm

  Ангеле, не знам ти дали си учил ядрена физика или просто си любител, който много чете популярна литература в тази област, защото ако си професионалист би следвало да познаваш таблицата на разпад на всички известни радиоактивни изотопи, които са например около 4000 на брой. Гледам в момента тази таблица и първия изотоп който виждам и който се разпада по схемата алфа частица и неутрон е нелий 5, след това имаме нелий 8, който се разпада по схемата бета частица и неутрон..след това виждам литий 9, който се разпада на бета частица, неутрон и 2 алфа частици и т.н. и т.н. няма смисъл да изброявам повече нали…?! Това което ти описваш са ядрени реакции с отделяне на неутрони, а тези реакции са толкова много, че дори не е сигурно дали изобщо познаваме всичките….Извинявай но това за синтеза….как да кажа…..това е наистина любителско изказване….това са ядрени реакции и енергията за всеки конкретен случай има различни измерения: било като импулс на една или няколко частици, откат на една или няколко частици, излъчване или поглъщане на фотони, които също имат определен инпулс…това не са реакции на синтез при които да се отделя топлинна енергия предизвикана от дефект на масата…..ядрените реакции се използват за анализиране на елементарните частици и свойствата на ядрата, а не за произвеждане на енергия! Но пак ти казвам цялата тази полемика започнахме по повод на моята книга…ако ти не можеш да я прочетеш поради някакви твои трудности, просто няма смисъл да разговаряме, защото аз нямам интерес да изнасям тук курс по обща ядрена физика….нали?….ако имаш някакво конкретно мнение, несъгласие или въпрос от моята книга, с удоволствие ще ти отговоря….

 13. Ангел
  25 Aug 09
  8:59 pm

  Това че съм химик не означава че не съм учил и ядрена физика. 🙂 Сега съжалявам че си дадох уж назаем учебниците преди години и не ми ги върнаха( не ми се рови в онлайн изданията точно в момента), така че не мога да проверя конкретните изотопи. Но това което съм написал по-горе е информацията която мога да цитирам по памет. А това което професора ни е учил е че реакциите на разпад различни от алфа и бета спадат малко или много към екзотичните. А източниците на неутрони в лабораторната ядрена физика са именно тези които съм ги цитирал по-горе, а не споменатите от теб изотопи. Но все пак това са подробности.
  По темата, все пак не разбрах логиката ти според която една ядрена реакция е синтез, а друга не е. 🙂 И понеже тук обсъждаме все пак ядрените реакции би ли ми отговорил каква конкретно е причината ядрената реакция на деутерий и тритий извършена при стайна температура във апаратура подобна на споменатия от мен по-горе неутронен генератор да не бъде използвана за производство на енергия?

  ПС. Точно в момента не съм на вълна теоретична физика. Интересува ме практическото приложение на нещата. В този смисъл едва ли бих отделил нужното внимание на книгата ти точно в момента. На друг бъдещ етап може би би ми била интересна.

 14. George Kanev
  31 Aug 09
  11:44 am

  Отговорът на твоя въпрос можеш да намериш в: 5.PART V, Complement 5 от USM http://www.kanevuniverse.com, или всяка популярна книга за изследване на елементарните частици чрез ядрени реакции, или резонанси на разсейване, със съответния анализ на кинематичните схеми на разпад, или фазов анализ на разсейването.
  Що се отнася до това защо не може да се създаде ефективен електромагнитен „капан“ за плазма и съответно създаване на управляем термоядрен синтез, по този начин, отговорът можеш да намериш в: 1.PART I, 2.PART II, USM от същия сайт.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>