GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Това не е фототапет, а новият електрически спортен автомобил на Tesla!

April 8, 2008

Testla1

Този невероятен, изцяло електрически автомобил на Tesla вече е на пазара! Движи се гладко като всяка друга спортна кола, но освен че изглежда фантастично е 100% emissions free!

През март от компанията обявиха, че Tesla Roadster е вече в производство!

Ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди и разходът на енергия, преизчислен в бензинов еквивалент, е равен на 2,2 литра на 100 км. С едно зареждане на батерията могат да бъдат пропътувани 400 км, на цена от едва 5 долара! Това е два пъти по-голяма ефективност в сравнение с най-добрите хибриди, разработени до момента.

Tesla2

От разработката на прототипа и неговото представяне преди две години са поръчани 900 автомобила, т.е. продукцията за цялата 2008 година е вече резервирана. Не тъжете – вече се приемат поръчки и за 2009. Цената на настоящия модел е 98 000 долара, но в процес на разработка е по-евтин модел Tesla’s cheaper Whitestar , който се очаква да бъде пуснат на пазара до края на 2009.

Tesla3

Няма нищо по-стимулиращо за въображението на дизайнерите и инженерите от обявяването на награда за разработка на по-добър и по-„зелен” автомобил. Или поне такова е убеждението, с което е учредена наградата Progressive Automotive X-prize, която е в размер на 10 милиона долара за този, който проектира и предложи на пазара автомобил, който може да пропътува 100 мили разход на енергия, еквивалентен на един галон бензин, което преобърнато в разбираемия за нас вид – литри на 100 км е 2,82 литра. За наградата има вече 60 претенденти, но като че ли най-сериозната заявка до момента е тази на Tesla!

Източник: www.inhabitat.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Testla Roadster, електрически автомобил

  1. […] По подробно за него писахме тук. […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>