GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Система за съхранение на енергия с маховици – една история с продължение

July 28, 2009

757px-flywheel_from_old_factory
Преди повече от година ви разказахме за една стартираща компания от Нова Англия, която разработва много специален метод за съхранение на електроенергия чрез маховици – една технология, позната от хилядолетия. По това време информацията беше изцяло в бъдеще време – ще завършат първия си модул след …..време, след това ще…и ще…


Какво се случи с екстравагантната технология и Beacon Power Corp. през изминалите месеци? Днес продължението звучи като една история на успеха: през ноември 2008 те присъединиха към мрежата на Нова Англия своето първо съоръжение от 1 MW, а в началото на юли беше присъединена и втора 1 MW-ва система.

Втората система работи на различна линия с по-високо напрежение от първата и използва различни методи за свързване, трансформация и измерване. Целта е да се тества работата в различни условия на присъединяване към мрежата.

6-16-08-beacon-power

През второто тримесечие на 2009 компанията е реализирала значително намаляване на операционните разходи по експлоатацията на първото си съоръжение, от което ще се възползва и при експлоатацията на второто. А до края на годината се очаква към мрежата да бъдат присъединени още 3 мегавата. Освен това американският Department of Energy (DOE) е одобрил гаранции по финансирането на нова 20 мегаватова инсталация.

Съхраняването на енергия чрез маховични системи е обещаващ метод за регулиране на неравномерното генериране на електроенергия от ВЕИ – електроразпределителните дружества търсят начини да балансират разминаването между пиковото производство и пиковата консумация на електричество от потребителите. Маховичните системи могат да компенсират недостигащата мощност, когато това е необходимо, или да съхраняват излишъците в часовете на намалено потребление.

По материали от: nawindpower и ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от ВЕИ, съхранение на енергия

 1. Супер новина! Технология за съхраняване на голямо количество енергия може да повиши ефективността на преносната мрежа и да намали цената на енергията.

  Интересно ми е само каква е цената на тази технология и също колко време съхранява енергията и с какви загуби? Предполагам че капацитета деградира с течение на времето.

 2. Севдалина Пеева
  28 Jul 09
  4:11 pm

  Не мога да кажа каква е цената, но вероятно е икономически оправдана, щом при действащ нормален търговски договор с частно електроразпределително дружество оперирането на системата е печалившо. Т.е. става въпрос за нормални търговски взаимоотношения между частни компании, няма никакви дотации или стимули.
  Гаранциите по заема са за изграждането на новите мощности, а не за експлоатацията на вече действащите.
  А за това дали капацитета деградира с течение на времето, струва ми се че не, поне не в някакво близко бъдеще.

 3. Севдалина Пеева
  28 Jul 09
  4:23 pm

  http://www.beaconpower.com/products/about-flywheels.asp
  Понеже маховиците са затворени херметично в камера, освен това се използват магнити и електромагнити за да се постигне никакво триене в условията на левитация, звучи логично твърдението на компанията, че могат да работят години без никаква или с минимална поддръжка.

 4. Joro
  28 Jul 09
  7:17 pm

  Със сигурност деградира, заради умора на материалите. Нали ротора търпи опън заради огромните центробежни сили? Ще дойде време когато маховикът ще трябва да се върти с по-ниска скорост, следователно ще акумулира по-малко енергия. Ако обаче за 20 години параметрите му не мръднат, къде е проблемът? Не се сещам за такава батерия.

 5. konvoy
  28 Jul 09
  9:54 pm

  Добрата новина е,че вече има създадени и комерсиализирани керамични търкалящи лагери,които работят във вакуум с твърди смазки, и които се характеризират с много малък коефициент на триене и са много надеждни. Използуването им вместо магнитните лагери ще направи маховичните системи ценово по конкурентни и енергийно по ефективни ( няма да се губи енергия за захранване на лагерите,а също така ще се премахнат електромагнитните загуби в лагерите ). Що се отнася до умората на материала на маховиците , при положение ,че те са изработени от въглеродни или борни влакна , тя настъпва след повече от 20 г. експлоатация

 6. Joro
  29 Jul 09
  8:54 pm

  За умората – и аз така мисля, но не съм проверявал и залагам най-неблагоприятния случай.
  За лагерите – не всичко левитиращо изисква енергия, но наистина е по-лесния начин – електромагнита се управлява. Може да се направят конични лагери с отблъскващи се магнити. Може да се направи така че електромагнитът да е нужен само докато маховика е в покой, или само за да позиционира ротора докато се развърти. Има варианти и със ефекта на Майснер (свръхпроводима левитация) – взаимнотоблъскващи се магнит и свръхпроводник..
  В руска лиература съм чел за ефект „свръниско триене“ – май пак е керамичен материал, но като се облъчва с бета частици съпротивлението ставало по-ниско отколкото на магнитен..
  Не е като да няма начин..

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>