GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Микроби могат да спрат настъплението на пустините

August 1, 2009

20090724-magnus-larsson-stop-sahara
Сахара, както и много други пустини по света се разрастват, процесът наречен desertification, и резултатът е изместване на хората и загуба на земеделски земи. Ситуацията вече е драматична в някои от Афринските държави. Според доклад на ООН от 2007 1/3 от световното население в 140 различни държави е потенциална жертва на тези процеси.

На тазгодишната конференция TED Global, проведена от 21 до 24 юли в Охфорд, архитектът Magnus Larsson предлага да бъде изградена масивна стена, която да спре настъплението на пясъчните дюни на Сахара.

800px-Sahara_satellite_hires

Най-интересното в неговата идея е това, че като строители на стената той предлага да се ползват самите пясъчни дюни, в комбинация с един интересен микроорганизъм – Bacillus pasteurii. Тези бактерии са обичайни за влажните територии и имат способността да преобразуват химически средата си, при което се получава калцит. Ако подобни бактерии бъдат внесени изкуствено в пясъците, те могат да ги превърнат в плътна структура в порядъка на часове.

Пясъчната стена би се простирала от Мавритания на запад до Джибути на изток. Самите африканци имат идея да спрат настъплението на пустинята с помощта на зелени пояси. Подобна идея има и в Китай – т.нар. Голяма Зелена Стена, която да спре движението на пустинята Гоби.

Според Larsson пясъчната стена ще бъде допълнение към зелените пояси, тъй като ще осигури по-надежден стоп на пясъците. В районите, където хората са изключително бедни, дърветата вероятно ще бъдат масово изсичани и горени за готвене.

Larsson взаимства идеята за ползване на този вид бактерии от екип от University of California Davis, където са правени проучвания за тяхното приложение за уплътняване на основите на сградите в земетръсни райони.

Според Larsson бактериите могат да се въвеждат чрез използване на големи балони, пълни с живи бактериални култури. „Ще оставим дюните да ги покрият, след което просто ще ги спукаме” – казва той.

Новоформирания калцит може също така да намери полезни приложение от съседните жители, които могат да ги издълбават и да правят в тях заслони или резервоари за събиране на дъждовна вода.

По материали от: popular science

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: бактерии, обработваеми земи, пустини

 1. Peacekeeper
  01 Aug 09
  6:51 pm

  Извинявам се, че ще използвам темата, но съм потресен от смъртта на един човек!

  Преди малко повече от месец изобретателят Mark R. Tomion е починал съвсем неочаквано 🙁 Името му се слави с изобретението на EDF Generator-а и неговия StarDrive Device. Чинията за свободна енергия и антигравитация наподобява на тази на Джон Сърл.

  Марк умира на 19 Юни 2009 на 51 годишна възраст
  http://www.chronicle-express.com/obituaries/x931198253/Obituaries-for-June-24-2009

  Сайтът му е затворен а работата – прекратена!
  http://www.stardrivedevice.com/

  Ето нещо повече за генератора EDF
  http://www.astrosciences.info/stardrive.html

  Все още не мога да повярвам. Имам няколко разменени е-mail-а с Марк и помня, че беше доста уверен в работата си.

  Лека му пръст.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>