GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Какво би станало, ако производител на автомобилни гуми, изобрети гумен електрически SUV?

August 6, 2009

kumho-fortis-5

Според корейския производител на автомобилни гуми Kumho, най-масово използваните автомобили в бъдеще ще са от категорията SUV (sport utilityVehicle) – автомобил със спортно предназначение. При нас тези автомобили  наричаме просто джипове (нямаме и дефиниция). За разлика от сегашните  тромави коли от тази категория, в бъдеще те ще бъдат електромобили.

Именно такъв електромобил е основата на идеята на Kumho. Освен че е SUV ,  каросерията на автомобила ще  е направна не от метал а от… рециклирани автомобилни гуми.

Малко повече подробности зa Kumho Fortis:

Осветлението – предните фарове са клъстърни – състоят се от множество малки бели светодиоди.

Каросерията – панелите съставящи каросерията, като калници, преден и заден капак и броните са от каучук, получен от рециклирани автомобилни гуми.

Прикрепят се към стандартна рама, като идеята е да може да се прикрепят различен вид каросерии за рамата. Начинът за надеждно закрепване (все пак става дума за автомобил) ще се реши в последствие.

Задвижването – Предвиждат се четири електромотора, монтирани на шасито, със сто конски сили за всеки. Така изпълнена конструкцията позволява избор между предно, задно предаване, или четириприводно (задвижване с двата моста), четири по четири (всяко колело реагира според сцеплението с пътя) електронна стабилизация.. Не на последно място регенеративни спирачки, улавящи енергията от отнемането на скоростта.

kumho-fortis-1

Електрическата мощност – източникът е литиевойонна батерия – от Kumho са уверени, че подобно задвижване е перспективно и ще се превърне в удобно, като бензина и дизеловото гориво. Визията им за зареждането не е нова – чрез смяна на акумулаторите при дълъг път, или чрез зареждане в къщи или на работа за къси дистанции.

Гумите – най-важният компонент – нали все пак идеята идва от компания, произвеждаща гуми 🙂 Тук очевидно са хвърлили повечко старание, отколкото за всяка останала част – Въпреки че прилича повече на бандажна (плътна непомпеща се) гума, има вътрешно пространство, което се помпи при каране по път с цел по-удобно возене, при което ромбовидните шарки изпъкват от стоманения корпус на гумата (тялото на гумата е от стоманена ламарина) и стъпват на пътя, а при излизане от пътя следва обратният процес – въздухът се изпуска, ромбовете потъват и колелата ходят по металната си част като създават здраво сцепление с терена и осигуряват стабилност.

Няколко реда от мен да  добавя. Така описаният концепт в оригиналният си текст прилича повече на реклама на нов вид гуми, защото всичко останало е описано на доста ниско ниво, буквално обижда читателят. Самата кола явно засега съществува само във виртуалното пространство, в 3D CAD. Не казвам, че е лошо да се кара кола с гумена каросерия и стоманени колела, но има много неясноти още. Дали ще мине краш тест? Какво ще стане ако някъде на терена гръм удари тази кола? Нормалните коли пазят пътниците благодарение на ефекта „Фарадеев фенер”. Ако колата е от изолационен материал, буквално е отворена.

Доколко е полезна за околната среда кола с мощност 400 к.с, (4 електромотора Х 100 к.с.)? За сравнение, „тромавата“ служебна TOYOTA Hi Lux, която от време на време карам, е с мощност едва 120 к.с. Колко ли ще струва батерията, която ще я захранва? А каква ще бъде ефективността на задвижването и регенеративните спирачки извън пътя? Въпреки по-горните въпроси, идеята си заслужава.

Източници: ecogeek.org, http://www.autobloggreen.com

Теми: автомобил, автомобилни гуми, батерия, електромотор, ефективност, регенеративни спирачки

 1. Peacekeeper
  06 Aug 09
  10:58 am

  А за какво трябва въобще да се произвеждат гуми, като автомобилите могат да летят? Ама айде, че почвам да се нервирам.

 2. Росен
  06 Aug 09
  7:40 pm

  Електрически съвове вече има. http://www.phoenixmotorcars.com/vehicles/phoenix-suv.php

 3. Joro
  06 Aug 09
  8:46 pm

  Мерси за линка, Росен, ще го поразгледам. Що се отнася до Кумо, обаче съм леекичко скептичен.

 4. Крум
  07 Aug 09
  8:48 pm

  Хех Peacekeeper, добре поне, че все още няма лятящи автообили. Повечето народ не може в 2 измерения да кара, какво остава за 3.

 5. Joro
  08 Aug 09
  7:45 am

  Много точно казно, Крум 🙂

 6. adyulgerov
  01 Sep 09
  3:25 pm

  Свежо: (thumb up)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>