GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Парижкото летище Орли ще се отоплява с геотермална енергия

April 9, 2008

Залез над летището Орли, Декември 2007

Летище Орли, едно от двете големи летища, обслужващи Париж, ще ползва геотермална енергия, за да задоволи топлинните си нужди, съобщи собственика му.

Две сонди, с дълбочина 1700 метра всяка, ще изпомпват вода, нагрята от топлината на земното ядро.

Водата ще се издига на повърхността от собственото си налягане и на повърхността ще има температура от 74 градуса по Целзий, където ще бъде включена в отоплителната система на летището. Обратно ще се изпомпва вече охладена до 45 С.

„Имаме невероятния късмет да разполагаме с топла вода точно под краката си, която може да отоплява летище Орли без отделяне на парникови газове. Ние ще бъдем първото Европейско летище, което ще се възползва от подобна възможност!” – каза Pierre Graff, Председател и Изпълнителен директор на Aeroports de Paris (ADP).

Проектът стартира след обстойни технически и финансови проучвания и е на стойност 11 милиона Евро. Предвижда се да се осигури отоплението на терминала Orly-Ouest, част от Orly-South, летищният хотел Hilton и две бизнес сгради най-късно до началото на 2011 г.

ADP счита, че с помощта на геотермалната енергия ще бъдат задоволени 1/3 от топлинните им нужди и ще бъдат намалени с 7 000 тона отделяните 20 000 тона годишно емисии на СО2.

Съседните градчета, разположени южно от Париж вече използват геотермална енергия за отопление.

Източник: AFP; http://www.nextenergynews.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: геотермална енергия, летище

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>