GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Ясни получателите на 2,4 милиарда долара в САЩ за развитие на батерии и електрически автомобили

August 8, 2009

doe-grant
В сряда Американският Department of Energy обяви имената на компаниите и университетите, между които ще бъдат разпределени 2,4 милиарда долара за развитие на батерии и електрически автомобили. Сумата е разпределена в три големи категории: 1,5 милиарда са предназначени за производство на батерии и компоненти за тях, както и за рециклирането им; 500 милиона долара за производство на компоненти за електрическо задвижване /electric drive train components/ и останалите $400 милиона за закупуване и тестване на презареждащи се хибриди, изцяло електрически автомобили, както и изграждане на подходяща инфраструктура за зареждането им.

Получателите на грантове са общо 48 на територията на 20 щата. Големите корпорации получават по-големи суми в сравнение с по-малките компании, с едно забележително изключение – A123 Systems, Inc., които получават вторият по размер индивидуален грант – 249 милиона долара.

photo_smithnewton_large-600x400

Големите автопроизводители в списъка с грантове са GM, Ford и Chrysler, които заедно получават малко над $400 милиона за развитието на техните индивидуални проекти за електрически автомобили.

Ето и списъка на най-големите получатели на грантове:

• Johnson Controls: $299.2 million
• A123Systems: $249.1 million
• General Motors: $240 million
• Dow Kokam: $161 million
• Compact Power, on behalf of LG Chem: $151.4 million
• EnerDel: $118.5 million
• Ford Motor: $100 million
• Saft America: $95.5 million
• Delphi Automotive Systems: $89.3 million
• Chrysler: $73 million
• Polypore subsidiary Celgard: $49.2 million
• UQM Technologies: $45.1 million
• Magna E-Car Systems of America: $40 million
• Exide Technologies with Axion Power International: $34.3 million
• Smith Electric: $10 million

Докато се ровех из изобилната информация по темата се натъкнах на правителствения сайт http://www.recovery.gov/, където са представени одобрените за финансиране проекти, информация за възможностите за кандидатстване и се отчита ефекта от усвояването на стимулите. Естествено разгледах сайта с голяма завист и мога само да пожелая и ние у нас да имаме подобна прозрачност при харченето на еврофондовете, която сама по себе си е форма на публичен контрол на ефективността на отпусканите и усвоявани средства.

Можете да видите пълния списък на получателите на грантове тук (PDF), както и карта на тяхното разположение на територията на САЩ (PDF).

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, електрически автомобили


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  aircon
  08 Aug 09
  8:00 am
 2. NewYorker
  10 Aug 09
  11:50 am

  Но защо в тези списъци не фигурира името на „Tesla Mоtors“?
  Те все пак са едни от най-известните производители на ел. автомобили.

 3. Velik
  17 Nov 09
  9:57 am

  Благодаря за съдържателната статия.
  Според мен по-голяма завист се предизвиква от факта, че е намерен начин да се развиват технологии във времена на криза, за това завиждам и когато чета само крайните отчети на китайците които не публикуват планове и цели, а кратки съобщения за пуснати заводи и произведени бройки коли.

 4. Tonchev
  04 Mar 10
  10:14 pm

  Батериите са пасивен елемент в електро и плъг-ин хибридните коли. Съществено важно е те да се зареждат максимално ефективно в режим на регенеративни спирачки и да се изпразват така, че ел. моторите да са максимално ефективни. Управлението на такъв режим на движение / спиране на автомобила става с помощта на вариатор, който винаги поддържа максимална енергийна ефективност на двигател/генератора на колата. Такова решение е дадено в български патент BG 65421 B1.
  Снимки на ел кола с пътна регистрация, изпълнена с помощта на този патент вижте на
  http://www.b2b.bg/bgcar.html

  Коли, изпълнени па българския патент BG 65421 B1, постигат едновременно три цели:
  1. Максимално ефективно движение – минимален разход на енергия за единица път при дадени условия.
  2. Максимална степен на рекупериране на инерционната енергия на движещата се кола при спиране
  3. Сумарният резултат 1+2 е максимален пробег с едно зареждане при дадени условия.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>