GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Една от най-малките нации в света ще ползва изцяло слънчева енергия

August 8, 2009

art.tuvalu
Tuvalu, една от най-малките островни държави в света /четвърта по ред/ обяви своите намерения до 2020 година да осигурява енергията си единствено от възобновяеми енергийни източници. Тя се намира в Тихия океан, между Хаваи и Австралия и определено вече чувства първите симптоми на глобалните промени в климата и повишаващото се ниво на океаните.

Климатичните промени тук в Tuvalu се манифестират като изчезване на плажната ивица и връхлитане на все по-яростни вълни през последните 10 години, които застрашават живота и имуществото на 12 000-та островна нация. Едва 4,5 метра над морското равнище, островната група е застрашена да потъне под вода и даже неотдавна GoDaddy публикуваха предупреждение относно спиране продажбите на домейни .TV /за Tuvalu/.

TuvaluTideWave4

Но жителите на малката държава все още не искат да напускат своя дом, който обитават от 3 000 години. Вместо това те са решени да преминат на изцяло чиста енергия от слънцето и вече имат няколко реализирани проекта. Цялата инвестиция е на стойност от 20 милиона долара, което прави по 1,666 долара на човек. Монтирането на соларни панели върху покрива на местния стадион като първи етап на проекта е спестило 17 000 тона генераторно гориво, доставяно от Нова Зеландия, за 14-те месеца от началото на експлоатацията им.

“Естествено по света има много по-мащабни проекти – казва Takao Shiraishi, генерален мениджър на Electric Power Company, която осъществява проекта – но нито един от тях не е така очевиден и смислен за потребителите на енергия.”

Един миниатюрен остров, който потребява изцяло екологично чиста енергия, няма да спре климатичните промени и не прави голям принос в намаляването на парниковите емисии в глобален мащаб. Но както казват от Mother nature network “ Вдъхновението има различни форми и една островна нация, бореща се в буквалния смисъл на думата за своето оцеляване, може наистина да придаде разбираеми, човешки измерения на проблема с климата.”

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, климатични промени, чиста енергия

 1. Peacekeeper
  08 Aug 09
  2:38 pm

  Добър старт. Ние можем само да мечтаем за това…


 2. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  Whiskey
  09 Aug 09
  10:00 am

  Свежо: Жалко предвид, че островът скоро ще потъне 🙁

 3. Боно
  09 Jan 10
  1:44 am

  Хайде на бас че няма да потъне! Най-много водното ниво да се качи над него ;-).

 4. Киров
  10 Jan 10
  3:05 pm

  Жалко за това красиво местенце. Алчността на Америка, Китай, Бразилия, Индия ще унищожи света.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>