GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Разходка върху огромен зелен покрив във Ванкувър

August 9, 2009

2
Предлагаме ви една кратка разходка на покрива на Конгресния център във Ванкувър, където на площ от малко над 24 000 квадратни метра се простира един от най-големите зелени покриви в света. Той е дом за повече от 400 000 растения и помага за естествено регулиране на температурата на сградата.

Във филмчето ще видите ландшафтния архитект Bruce Hemstock, който е проектирал озеленяването. Освен това сградата има още много еко-предимства като система за пречистване на отпадните води, с което разхода на вода е със 70% по-малко в сравнение с други подобни като размер и натовареност на програмата конгресни центрове по света.

Ванкувър усилено се готви за своето домакинство на Зимните олимпийски игри, които започват само след няколко месеца – през февруари 2010. Канадците са планирали използването на автобуси, задвижвани с водородни горивни клетки, системи за използване на отпадната енергия – например топлината, отделяна от охладителите на пързалките, ще се използва за отопление на олимпийското село.
Има изградени нови велосипедни алеи, но вероятно най-показваната зелена аткракция на игрите ще бъде именно покривът на Конгресния център, който ще приюти журналистите и множеството съпътвастващи медийни изяви.

Vancouver’s 6 Acre Living Roof from Dave Budge on Vimeo.

По материали от: fastcompany и treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, градска среда, Екология, зелени покриви

 1. billiemar
  09 Aug 09
  2:20 pm

  Свежо: Страхотно! 🙂

 2. Свежо: (thumb up)

 3. right
  09 Aug 09
  2:50 pm

  Свежо: 😉

 4. Иван
  14 Aug 09
  12:44 pm

  Браво

 5. Joro
  18 Aug 09
  1:01 pm

  Е-ех Канада… – както пееше Жоро Мамалев..
  Като си помисля бих се прежалил да живея в палатка (или в бунгало) върху този покрив, дори и да е със северозападно изложение (към Стенли парк дето се вижда на снимката), да си осигурявам ток от слънце и вътър с малки турбинка и панелче..
  Нещо повече, съгласен съм дори да кося два пъти седмично покрива.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>