GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Почти всеки има соларен колектор в град Dexhou, Китай

August 10, 2009

Solar-Thermal-Collector-Panel-Solar-Water-Heating-System-Heat-Collector-System

Когато става дума за Китай, всяка цифра спира дъха и мащабите просто поразяват въображението. Това важи и за всичко, което може да се каже за Слънчевата долина на Китай и нейният център – град Dezhou .

В града живеят 5,5 милиона души и една трета от обитателите му в работоспособна възраст са заети в соларната индустрия – около 800 000 души. 100 % от домакинствата в новите жилищни райони притежават соларни колектори за топла вода, а в старата част около 90%. Това е напълно обяснимо, като се има предвид, че в Dezhou се намират две компании, които са световни лидери в производството на слънчеви колектори – Himin Group и Ecco Solar Group.

Почти 60% от инсталираните в света соларни инсталации за топла вода са в Китай, като средно за страната едно на всеки 10 домакинства разполага с такава. Правителството стимулира училища, болници, плувни басейни, новостроящи се жилищни сгради да се оборудват с колектори. Няма как да бъде различно, когато цените им започват от 190 долара, колкото един електрически бойлер със същия капацитет, който обаче върви в комплект със солена сметка за електричество всеки месец. И въпреки че навсякъде в останалия свят цените са доста по-солени, предлагането от Китай навсякъде работи за тяхното поевтиняване.

Изключително впечатляващото видео открихме на страниците на
screamtobegreen :

Solar-tastic in China from Greenpeace China on Vimeo.

Индустриализирането на Китай в последните години изправи страната пред невероятно сложна ситуация поради  съпътстващото замърсяване. Усилията на Китай да ограничи замърсяването не се изчерпват само с въвеждането на алтернативни енергийни източници. В края на юли китайските власти оповестиха, че от 2007 година до сега са затворени малки ТЕЦ-ове на въглища и дизел с общ капацитет от 54 гигавата. Това представлява около 7% от генериращите мощности в Китай в момента.

Бурното икономическо развитие на страната обаче през последните няколко години е било причина за добавянето на 70 гигавата мощности ежегодно. Едва сега през 2009 свиването на икономиката е довело до намаляване на ръста и очакванията са до края на годината той да бъде в рамките на 3%.

Китай има амбицията да намали своята зависимост от въглищата. В момента 70% от електричеството се добива от ТЕЦ-ове на въглища, като плановете на правителството са да намалят този дял до 60% и да разширят дела на чистата енергия, добивана от вятър, слънце и хидроцентрали.

В стремежа да се ограничи замърсяването, новите централи, които се строят в страната са с подобрена ефективност. Докато през 2005 година 1 киловат час електричество е добиван от средно 370 грама въглища, през 2008 за това са били нужни вече 349 грама, като в някои централи едва 283 грама.

Ако Китай продължи да се развива с темповете до 2008, то през 2030 година той ще отделя парникови газове колкото целия останал свят. Това е една от причините за провала на Протокола от Киото и факт, с който световните лидери трябва да се съобразят на предстоящите преговори за климата в Копенхаген в края на годината.

По материали от:  treehugger и online.wallstreetjournal.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, енергия от слънцето, Китай, соларни колектори

  1. right
    10 Aug 09
    11:45 am

    Свежо: (thumb up)

  2. Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>