GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Полетя първият самолет с водородна горивна клетка

April 9, 2008

FuelCellJet

На 3 април 2008 от компанията Боинг обяви, че за пръв път в историята на авиацията пилотиран самолет, задвижван с водородни горивни клетки, е осъществил полет.

Последните няколко месеца пилоти тестваха прототипа на водородната горивна клетка на Боинг на ниски височини и при ниски скорости. Водородната горивна клетка произвежда електричество и за съжаление електричеството не е много добро за издигането на самолетите. Досега не беше възможно да бъде генерирана достатъчно мощност за тази цел. Ето защо е необходимо да се добавят и литиево-йонни батерии, които да подпомогнат самолета да се отлепи от пистата и да набере височина. Издигнат веднъж във въздуха, самолетът вече може да се движи само благодарение на енергията от компресирания водород.

Три тестови пилотирания са извършени през февруари и март на летище Ocaña, южно от Мадрид, от испанската SENASA.

Това постижение е резултат от работата на екипа инженери от Boeing Research & Technology Europe (BR&TE) в Мадрид, със съдействието на партньори от Австрия, Франция, Германия, Испания, Обединеното кралство и Съединените щати.

Горивната клетка е електрохимическо устройство, което конвертира водорода директно в електричество и топлина, без отделяне на въглероден двуокис. Освен топлината, единственият отпаден продукт е вода.

Двуместният Dimona motor-glider с размери на крилата от 16.3 метра е използван като основа. Произведен е от Diamond Aircraft Industries – Австрия и е преработен от BR&TE, за да бъде включена хибридна система, състояща се от горивна клетка Proton Exchange Membrane (PEM) и литиево-йонни батерии, които захранват електромотор, свързан с конвенционален пропелер.

По време на изпитанията пилотът издига самолета до височина от 1000 метра над морското равнище при използване на комбиниране захранване от литиево-йонните батерии и водородната горивна клетка. След което батериите се изключват и полетът продължава със скорост от 100 км/час за около 20 минути единствено с водород.

Според екипа на Боинг с РЕМ – водородни клетки могат да се задвижват в бъдеще малки пилотирани летателни машини. В по-дългосрочен аспект обаче се очаква да навлизат solid oxide – горивни клетки, които да са приложими в задвижването на големи търговски полети. Но според тях водородните клетки никога не биха могли да се ползват в големите пасажерски лайнери. Компанията ще продължи да тества потенциала им, както и други алтернативни енергийни източници, с цел достигане на по-добри екологични параметри от автотранспорта.

Източник: TreeHugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: горивни клетки, самолет

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>