GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Руската ядрена матрьошка в Турция

August 10, 2009

fOTO (16)-thumb
Миналата седмица Владимир Путин посети Анкара, но посещението му беше отразено твърде слабо от българските медии. Което е странно, имайки предвид факта, че обсъжданите теми са били основно в областта на бъдещи съвместни енергийни проекти на двете страни.

Още по-странно, че в момент, когато българският проект за строителство на нови ядрени мощности в Белене е в процес на преоценка, толкова малко внимание беше отделено на коригираната оферта към Турция от страна на руската компания Атомстройекспорт относно изграждането на първата турска атомна електроцентрала.

Турската атомна електроцентрала по проект се очаква да заработи през лятото на 2016 и инвестицията за нейното изграждане възлиза на 21 милиарда долара. Руската оферта е била коригирана от първоначално предложената цена от $0.15 за киловатчас на $0.1235 до 2030 година, след което ще се формира на пазарен принцип. Дори така ревизирана, цената все още остава доста повече – с цели 5 цента – от средната, на която в момента се таксува електроенергията в Турция.

По материали от:  reuters и  greenpeace

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, енергийна сигурност, ядрена енергетика

 1. Peacekeeper
  10 Aug 09
  5:05 pm

  Нали турците уж щяха да добиват сероводород от Черно море и да го разлагат на основните му елементи. За какво им е атомна централа 😕


 2. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  Tonkoff
  10 Aug 09
  6:01 pm

  Свежо: Турците и Южен поток ще вземат, а нашите се правят на щипана мома, и немогат да разберат, че приятелството си е приятелство ама сиренето е с пари, и докато някой работят, други се чудят кой евро или американски задник да оближат, извинете за израза, грозен но точен.

 3. На руснаците им отслабва влиянието над Европа и гледат отново да обвържат някой. Германия минава изцяло на ВЕИ, скоро и другите държави ще ги последват, а Русия без богатството си от горива(газ, нефт, ядрено гориво) е кръгла нула. БСП са взели тлъста комисионна за Белене и сегашните да си трошат главата какво да го правят договора. В Щатите празнуват ако в някой щат приемат закон по който изкопуват тока от ВЕИ на продажни цени. Тука цената е 10-торна, но пък от бюрокращина не позволяват на никои. В каква държава живеем?


 4. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  ivanna4ev
  11 Aug 09
  9:59 am

  Свежо: За съжаление си прав.

 5. aman
  11 Aug 09
  1:38 pm

  ivaylo, мамин, стига с това хейтърство. в туризма, в леката промишленост, а сега и в енергетиката Турция ни изпреварва. Стопли най-сетне и спри с тази абсолютно безмислена омраза – Русия отдавна не значи комунизъм или враг, а пък, само за сведение, Сталин не е руснак, а и болшинството от шефовете на болшевиките – също.

 6. aman
  11 Aug 09
  1:39 pm

  между другото, тази ‘демонстрация’ е с размерите на смешката, която се разигра на Орлов Мост – 5 човека на кръст снимани (или изрязани) да запълнят целия кадър. И е специално за CNN, защото не е на турски.

 7. aman
  11 Aug 09
  1:40 pm

  peacekeeper, за това трябва енергия. турците не са балъци и хейтъри.

 8. Севдалина Пеева
  11 Aug 09
  2:35 pm

  Аman, а ти обърна ли внимание на фантастичните цени на енергията, които предлагат руснаците? Прави ли ти впечатление че е в пъти по-висока, от тази, която се тиражира от българските власти за нашия проект? И задаваш ли си въпроса защо? Дай твоето тълкуване, ще ми е интересно.
  Иначе да, протестиращите са били малко, това го пише и на сайта на Greenpeace. Никой не се опитва да изопачава истината.

 9. аман, аз не съм хейтър. Много ги обичам братушките, ама когато сме равноправни търговски партниори, а не когато като ни спрат газта и да сме на студено. Аз не сам против Русия, а за енергиина независимост. И България да имаше толкова ресурси и ние щякме да искаме да запазим статуквото и другите да са зависими от нас. Не е луд тоя който яде баницата, а тоя които му я дава. Е на мен ми писна да съм зависим.

 10. George Kanev
  08 Sep 09
  12:36 pm

  Дали ВЕИ на които разчитат американците, ще изтеглят американската икономика от рецесията, предстои да видим…..аз лично много се съмнявам поради една простичка икономическа причина: Капитала обича инвестиции с колкото е възможно по-голяма норма на печалба…..ВЕИ за сега не носят никаква печалба, а само загуби…печелят само компаниите, които произвеждат вятърни турбини, соларни клетки и т.н. защото тази продукция се субсидира от държавите към момента, в името на някаква зле тълкувана екологичност, а не защото произведената електроенергия от тези устройства е конкурентноспособна. Казвам зле тълкувана екологичност, защото разхода на енергия и ресурси за да се произведат тези устройства, „изпомпва“ в атмосферата много повече въглероден двуокис от колкото е ефективността на тези устройства да произведат енергия…така че печелят само компаниите производители, а не екологията….

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>