GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Solar Forest – две в едно

August 11, 2009

solar_forest_2

Дизайнерът Neville Mars е проектирал зарядни станции за електрически автомобили, които освен че осигуряват необходимото зареждане, като екстра предлагат сянка на паркингите, където са изградени.

Наречени Solar Forest, панелите следват слънцето през деня за постигане на максимална ефективност. Системата се самонастройва така, че да осигурява едновременно максимална сянка за колите и минимално засенчване на самите панели.

solar_forest_3

Независимо колко футуристично изглежда това решение в момента, няма причина да не се реализира в бъдеще, защото комбинира в себе си няколко ползи и вероятно ще бъде предпочетено за големите обществени паркинги.

solar_forest_4

По материали от: treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градска среда, електрически автомобили, зарядни станции, иновативен дизайн

 1. Футуристично или не – на мен ми изглежда напълно нормално и готино. Много добро решение, даже на мен може да ми е хрумвало нещо подобно – като цяло си е много добро и не виждам причина, да не се реализира някой ден в бъдеще – като има повече електрически автомобили. А дотогава хм, може да се използва от разни супермаркети и прочее с паркинги за да им генерира на тях зелено електричество – но вероятно би им излязло доста скъпо, като инвестиция за момента – поне в БГ.

 2. yoi
  11 Aug 09
  11:03 pm

  sweet 🙂
  Абе брилянтно е 🙂
  (сянката е малко шарена ама тва е за добро)

 3. Peacekeeper
  12 Aug 09
  12:11 am

  Уоу

 4. Красиво, но ме съмнява да е ефективно. Повечето читатели на блога знаят, че ефективноста на панелите пада драстично ако се засенчи дори една клетка. На втората снимка(3D графика) се вижда че много от панелите са частично засенчени. Конструкцията също изглежда сложна и вероятно скъпа. Личи си че това е сътворено от дизайнер, а не от инженер.
  Колкото до практично решение, Гугъл имат паркоместа с слънчеви панели от години.

 5. Добре – вместо да е соларна гора, може да е соларен покрив, който няма да се мести примерно. Без засенчване – висока ефективност и готово 🙂 Най-добре няколко покрива, да не е един огромен.

 6. Maya
  12 Aug 09
  1:51 pm

  Долните елементи може да са само за сянка без панели, след като биват засенчени, така че не виждам проблем в реализациятал Конструкцията не е толкова сложна, органичната архитектура като правило има по-лестна статика от ортогоналната. Принципа е трегер-стъбло на дърво, с клони под наклон, което е естествената линия на протичане не силилите, така че даже няма да се изисква прекалено много дименсиониране за да носи.

 7. Тарантино
  13 Aug 09
  2:42 pm

  Поредното подскачане… да не кажем глупост. Все едно нещо ново се показва?! Все едно не можете да се сетите да направите кръгъл ламаринен сенник на стълб и да му се налепят клетките в някой по-голям завод за ФВ!!! ? Някой ще изчисли ли колко вата ще дава тази смешка…. защото ще е малко – със сигурност. За зареждане на акумулатор трябва сравнително висока мощност и постоянство на подаваното напрежение и ток. Технологията на Si фотоволтаик не е ефективна достатъчно за подобна цел. Западняците съвсем вземат редовия гражданин за рибка. На дизайнерите пък вече толкова явно им е дотегнало и се чудят каква визуализация да стъкмят, обществото да пляска с ръце и да вика – уау !!! Cool, so green, so ecological!!! Wooow !!!

 8. Maya
  13 Aug 09
  9:08 pm

  като можеш го направи!

 9. Тарантино
  14 Aug 09
  11:30 pm

  Защо пък смяташ че трябва да го правя?
  Ако вземеш да докажеш че е рентабилно, може пък и да се заема.

 10. Tonchev
  09 Feb 10
  6:17 pm

  ;“местенето“ на фотоволтаиците, следвайки слънцето има тепнически смисъл, само ако пряката светлина рлеобладава. При преобладаваща дифузна светлина местетено не е енерго-технически оправдано.

  ;“местенето“ на фотоволтаиците е икономически оправдано, ако те са по-скъпи от механизмите за местенето и по-скъпата подръжка на подвижни конструкции, в сравнение с фиксирани – без местене. Но, с месетене и без месетене, нощем няма светлина и фотоволтаиците на генерират ток. Затова е по добре да се комбинират с евтини вятърни турбини – вижте на http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>