GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Биохимикали изместват петролните деривати

April 10, 2008

BioChemicals

Следващия път, когато спрете на бензиностанция и заплатите горивото си, се замислете за цената която съвременното обществото плаща за своята зависимост от петрола. Погледнете отново автомобила си – повечето от това, което виждате вътре е изработено от петролни деривати – таблото, дунапрена на седалките, тапицерията. Почти една десета част от добивания днес петрол отива не за гориво, а за суровина на химическата промишленост и получените от преработката му продукти присъстват в ежедневието ни от козметиката, през тъканите и почистващите препарати до автомобилни части.

“С нарастването на цените на петрола и повишаващите се опасения, че човешката дейност допринася за промяната на климата, химическата индустрия няма друг избор, освен да търси сериозни алтернативи на петрола за добив на различни химикали от растителни суровини например.” – казва Dr. Richard Gross, директор на Центъра по биотехнология към Политехническия Университет в Бруклин /Center for Biocatalysis and Bioprocessing of Macromolecules at Polytechnic University in Brooklyn/.

И действително в последните няколко години химическата индустрия започва да прави стъпки в тази посока, за сега само с няколко нови продукта. Много успешен се оказва методът на DuPont, заедно с Genencor, за ферментационно разграждане на захари до пропандиол. Полученият продукт се ползва за получаване на полимер, наречен Cerenol, който може успешно да замести някои петролни деривати, добавяни в автомобилните бои например.

Биотехнологичният гигант Cargill започна производството на полимери от растителни масла, които могат да се ползват в производството на полиуретан – един много широко ползван материал, влаган в матраци, мебели, дори в подметките на обувките. Според Cargill новият материал има много предимства и те не се изчерпват със спестяването на петрол или намаляването на парниковите емисии,свързани с производството на традиционния полиуретан. Много по-съществено предимство са по-добрите характеристики – равномерно разпределената плътност и по-голямата товароносимост.

Изследователите считат, че това добро начало е само първа стъпка на дълъг процес на изследвания, които да доведат до изграждането на биорафинерии и заместването на химикалите, добивани от петрол, които така широко са се настанили във всяка област на индустрията.

Един друг много показателен пример е постижението на съпрузите John Frost и Karen Draths,които в края на 90-те достигнаха до култивиране на микроорганизми, които превръщат глюкозата в ароматни алкохоли – досега получавани от преработката на нефт и важна суровина в производството на пластмаси. През декември 2006 те напускат своите професорски места в Michigan State University и основават Draths Corporation, и наскоро обявиха, че са разработили микробиологичен процес за синтез на phloroglucinol, вещество, което би могло да замести формалдехида, широкоизползван в производството на синтетични лепила, но с доказано канцерогенно действие. Те работят и по създаването на найлон от изцяло възобновяеми суровини, като нишесте и целулоза.

“При този подход, това което миналата година е било отделен въглероден двуокис, в следващата е въглерод, използван за производството на химикали и пластмаси.”

Очаква се играчите в тази ниша да се увеличават, тъй като увеличеното производство на биодизел осигурява огромни количества от отпадащия при производството му глицерол. “Той е изключително ценна суровина” – казва Keith Simons, консултант на проекта Glycerol Challenge, осъществяван от група британски компании и университети. При финансиране от $3.6 милиона годишно проектът е насочен към разработване на катализатори и нови технологии за оползотворяване на отпадния глицерол.

Ползите от разработването на нови био-химикали могат да бъдат огромни и неочаквани – казва Dr. John Pierce, вицепрезидент на DuPont, отговарящ за приложните бионауки. Разработената от DuPont технология за синтез на пропандиол например е допринесла за постигане на една отдавнашна цел на компанията – разработването на текстилен материал / Sorona/, който е устойчив на петна и не се обезцветява лесно.

Изследователите на DuPont също така са установили, че биха могли да ползват био-пропандиола като съставка в различни козметични продукти, който се понася много по-добре от кожата от традиционните добавки. Друго интересно приложение е влагането му в продукти срещу обледяването на самолетите, където е една много добра опция поради своята биоразградимост. „Изглежда, че сме напипали златна жила” – казва Dr. John Pierce .

Източник: NYT

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биохимикали, Нови материали, петрол

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>