GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Защо тишината в горите на остров Гуам е страшна

August 14, 2009

linest_forest2
Някъде в първите години след края на Втората световна война на този малък остров в Тихия океан, намиращ се на 6 100 километра западно от Хаваи, били пренесени кафяви дървесни змии.

От появата им на острова до днес 10 от 12-те вида птици, обитаващи горите на Гуам, са изчезнали. Оцелелите птичи популации са малобройни и концентрирани единствено на територията на военните бази, където се контролира броя на влечугите.

btree
Haldre Rogers осъществява на територията на острова единствено по рода си проучване в света – тя документира как изчезването на птиците променя горите. Тя е докторант към University of Washington и събира данни за движението на семената и тяхната способност да покълват и да се развиват. “Хората забелязали изчезването на птиците, но никой не се замислил как това ще се отрази на горите.”

На Гуам се срещат около 40 дървесни вида, и между 60 и 70% от тях зависели от птиците, които изяждайки плодовете им, разпространявали техните семена. Това ставало по два начина – или изпускали плодовете по време на полета си, или ги изяждали и след това ги отделяли, заедно с “опаковка от уреа”, богата на азот.
Birds.3
Rogers посетила някои съседни острови, където местните птици не са изчезнали, както и се срещат дървета от същите видове като на Гуам. Тя събрала семена от Premna obtusifolia и започнала да ги отглежда в оранжерия, за да направи сравнение как се развиват, поставени при еднакви условия. Резултатите били категорични – семената, преминали през храносмилателната система на птиците имат 2 по-висока кълняемост от тези, които просто са паднали на земята. Освен това семената от изядените от птиците плодове покълвали с около 10 дни по-бързо, което значително увеличава шансовете им в природата, където биха станали жертва на гризачи или гъби.

След това Rogers продължила своите наблюдения в горите на Гуам и установила, че без птиците семената попадат почти задължително в сянката на майчиното дърво и винаги имат здрава люспа/обвивка. Докато голяма част от семената на съседните острови се придвижат на 10-20 метра разстояние от майчиното дърво, където има по-голяма вероятност да намерят повече светлина и по-малко врагове. Също така около 80% от тези семена са вече без обвивка, което значително ускорява покълването им.

“Това неминуемо води до промени в развитието на горите и в разпространението на дърветата.”
haldre_rogers_cropped
Rogers продължава да наблюдава горите на тихоокеанския остров – за да установи какви са тенденциите при още една дузина дървесни видове, както и как отсъствието на птиците се отразява на разпространението на паяците и селскостопанските вредители. Техния брой на Гуам е 40 пъти по-голям в момента, отколкото на съседните острови.

Засега не може да се каже дали кафявата дървесна змия просто ще промени модела на развитие на горите или ще доведе до цялостен колабс на екосистемите на острова. Но тя остава христоматиен пример за влиянието на инвазивните видове върху екосистемите, където са пренесени.

Ако сте си задавали въпроса защо еколозите толкова много се вълнуват от биоразнообразието и за какво по дяволите ни е то, може би този разказ за ужасяващо тихия остров Гуам ще ви помогне да си отговорите.

По материали от: Scientific Аmerican

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биоразнообразие, Екология, опазване на околната среда


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  gentiana
  14 Aug 09
  10:18 pm

  Свежо: От един документален филм на един френски еколог разбрах, че за да заместят процеса на стомаха птиците или други животни семената на боабабите се варяли 18 часа в серен разтвор, защото и нови такива дървета също няма.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>