GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Електрическият Leaf на Nissan ще разполага с уникален софтуер

August 19, 2009

Nissan-Leaf-iphone
Новият изцяло електрически модел на Nissan – Leaf – ще може да се зарежда безконтактно, но нещо още по-авангардно в плановете на японците е разработването на специален интерфейс за него. Автомобилът ще изпраща информация до своя собственик през специален център и тази информация ще постъпва на неговия iPhone. Специалният софтуер генерира съобщения относно количеството енергия, постъпила в батериите, цената за едно пълно зареждане според различните тарифи в денонощието, както и ще изпраща извънредно съобщение, когато автомобилът е напълно зареден.

nissan-ev-iphone-1

Собственикът ще може да програмира кога точно да започне зареждането, така че да се възползва от по-евтината енергия в ненатоварените часове за мрежата. Също така може предварително да се програмира кога да се включи климатикът – например 15 минути преди потегляне, тъй като първоначалното регулиране на температурата обикновено изисква максимално количество енергия и това може да стане от мрежата директно, а не за сметка на батериите, т.е. на пробега с едно зареждане.

nissan-ev-iphone-2

Въпреки че този интерфейс може би няма да се предлага с първото поколение на Leaf, което се очаква на пазара в края на следващата година, от Nissan уверяват, че това ще стане не много по-късно. Даже от компанията обмислят дали да не направят софтуера отворен, така че да позволят на ентусиастите да добавят всякакви екстри към него, от което може да спечелят и клиентите, и производителя.

nissan-ev-iphone-3

По материали от: treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, софтуер

 1. HEPA3YMEH
  19 Aug 09
  7:31 pm

  Свежо: Много ясно че ще е iPhone, то ако беше Windows ще трябва да рестартират колата изпът…

 2. Joro
  20 Aug 09
  7:19 am

  Идеята е готина. Аз обаче бих добавил, че ще е добре за разстояния от няколко десетки метра (то може и да е предвидено) iPhone да се свързва с автомобила не през клетки и центрове, а директно чрез WiFi. Ако По-скоро софтуерът да избира по какъв начин да се свърже.

 3. Peacekeeper
  20 Aug 09
  7:54 pm

  Чудесно.

 4. Боби
  21 Aug 09
  10:06 am

  Ееееее, ти пък сега, нали и gsm операторите трябва да печелят по нещо :). Те ако мислеха за благото на хората щяха да направят възможността два телефона да се свързват директно един към друг без да ползват мрежата на оператора.

 5. Tonchev
  05 Mar 10
  2:06 pm

  За всеки автомобил е най-важно да бъде ефективен и при движение, и при спиране, незамисимо дали жично или безжично, локално или дистанционно ….
  А всеки мотор и/или генератор са най-ефективни при определени параметри на работата им. Ако такива параметри се поддържат непрекъснато и автоматично – то този автомобил ще бъде и най-ефективен в крайна сметка. Български патенти BG 65421 (Г.Тончев) и BG 65480 (Г.Тончев) разкриват серия от цялостни технически решения за такива автомобили. Техните агрегати винаги работят максимално ефективно. За такава тяхна работа спомага и индивидуалното поддържане на оптимални темепературни условия на агрегатите, съгласно патентованото техническо решение BG 65420 (М.Тончева).
  Електрическа версия на кола, направена по част от посочените патенти (с пътна регистрация), е показана на http://tonchev.org/hcarbg.html  
  Посочените български патенти осигуряват максимална възможна ефективност на всички агрегати от силовата система на автомобилите, съответно и на автомобилите като цяло. Затова, каквито и нови по-високо ефективни агрегати да бъдат изобретени, то само с българските патенти те ще могат да работят винаги по най-добрия възможен начин.

 6. потребител
  25 Apr 10
  10:59 pm

  А бе кой е тоя велик Тончев без който нищо не става и всички патенти са негови. Да не бида е онзи измамник който за пари и майка си продава.

 7. Tonchev
  26 Apr 10
  10:19 pm

  Вижте новоизобретени български реактивни турбини на

  http://www.monitor.bg/article?id=240907

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>