GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Как кметът на Лондон смята да го превърне в най-зеления град в света

August 27, 2009

borisjohnsonwins
Кметът на Лондон Boris Johnson има амбициозна програма: „Leading to a greener London”. Тя има за цел да превърне града в най-зеленият и чист град в света, като повиши качеството на живот на лондончани, да намали количеството на парниковите емисии и да подготви града да посрещне адекватно необратимите климатични промени.

Конкретните стъпки са: повишаване на енергийната ефективност, повишаване на ефективността на използването на суровините, увеличаване на дела на енергията от ВЕИ и превръщане на отпадъците в енергиен източник,значително намаляване на вредностите от транспорта и изключително мащабно озеленяване.

hyde-park-serpentine
Лондон и преди старта на тази програма е зелен – от птичи поглед се вижда, че повече от половината от неговата площ е зелена или синя. Освен това енергийната му ефективност е забележителна – въглеродния отпечатък на лондончани е едва на половина в сравнение със средните стойности за Великобритания.

Но за Boris Johnson това не е достатъчно. Той иска да се възползва от възможностите, които дава домакинството на Олимпийските игри през 2012 и всички инвестиции да бъдат използвани като възможност за постигане на максимална полза за града и неговите жители и превръщането му в най-чистия град в света.

Годишно градът генерира около 22 милиона тона отпадъци, които ще се превърнат в източник на енергия в следващите години – една златна мина по думите на самия Johnson.

London_03

До 2012 година ще бъдат засадени нови 10 000 дървета по лондонските улици, ще бъдат създадени нови 1000 хектара зелени площи и ще бъдат раздадени 2012 нови парцела на желаещите да обработват градини и да отглеждат сами своите плодове и зеленчуци. Също така се предвиждат допълнителни стимули за изграждане на зелени покриви и разширяване на зелените пояси и парковете. До 2025 година се предвижда засаждането на 2 милиона дървета, което ще увеличи площта на залесените терени до 25%, или с 5% спрямо сегашните. До 2050 година се предвижда залесяването на още 5%.

london_st_james_park_people_sunning_368091

По отношение на транспорта Лондонската община ще продължи да подкрепя т.нар. велореволюция, планира се конверсия на всички обществени автобуси в хибридни; почти всички превозни средства, които ще обслужват провеждането на Олимпийските игри ще бъдат електрически, както и самата община ще ползва 1 000 електрически автомобила за своите нужди.

Визията за по-чист и по-безшумен автомобилен парк предвижда броя на електрическите автомобили до 2020 година да бъде не по-малък от 100 000.

Друга конкретна цел, която преследва програмата е намаляване с 60% на парниковите емисии – половината поради мерки, въведени на национално ниво и другата половина заради политиката на самата лондонска община.

boris-johnson-bike

По отношение на новостроящите се сгради ще бъдат въведени строги изисквания относно тяхната пригоденост да посрещнат предизвикателствата на климатичните промени и енергийната им ефективност.

Лондончани вече усещат климатичните промени като необичайните горещи вълни през 2003 и 2006, изключителното засушаване през 2005-2006 и наводненията от 2000 и 2007 година. Очаква се през следващите десетилетия тези крайности да станат ежегодни.

flood_getty_1

За да се справят с тях, лондонските власти ще извършат мащабни оценки на риска, ще изискват от архитектите и строителните предприемачи да съобразяват новото строителство с тези рискове, ще се наблегне на оптимизирането на обществената инфраструктура и преустройството на съществуващите сгради към новите изисквания.

При осъществяването на всички мерки ще се разчита изключително много на доброволното участие на самите жители на града.

На финала ще кажа – толкова много ми се иска и българските кметове да гледат на своите кметски мандати като възможност да
направят живота на своите съграждани по-добър. Но едва ли някой български кмет чете блогове…

По материали от:  london.gov.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градска среда, енергия от ВЕИ, климатични промени, озеленяване, Транспорт

 1. Peacekeeper
  27 Aug 09
  1:11 pm

  Много хубава статия.
  Изглежда вече пътят към ликвидирането на петрола в икономиката е поет.
  Много ще се радвам, ако след 10 години въведат закон, който да глобява всеки притежател на автомобил с двигател с вътрешно горене. ДАНО стане това!

 2. MacTeP
  27 Aug 09
  5:05 pm

  Страхотна статия. Радвам се като чета такива материали, значи все пак има хора, които мислят и за планетата ни все пак. Само се чудя кога ли ще видя нещо подобно и за някой български град… 2050?

 3. alarma
  28 Aug 09
  10:15 am

  Наистина бях във Великобритания и хората определено имат много по голяма загриженост за околната среда отколкото на много други страни и въобще имат много по друг начин на мислене ,който е съвсем различен от нашия.

 4. Vlado
  19 May 10
  12:01 pm

  Пазител на мира, ти погледни и от други ъгли, не само от своята кула. И земи виж как се добива тая електроенергия за тролеите, които предлагаш да караме. А че в градовете газовете се концентрират много и са адски вреди е верно, надали някой спори. Но общественият транспорт му е майката и електромобилите (но само в града, не навсякъде). Евалата му на кмета, щото Лондон наистина ми е една от любимите евро столици (не съм бил в Барса и копенхаген, там съм чувал, е е супер) и трябва да се запази, щото не може секи идиот да кара 6 метрови коли с 6 литрови двигатели, да прави задръствания, да души околните, да свири с клаксон и вобще да прави от един красив град пълен ад, само за да си седи на гадната кожа, дето и без тва му запарва г..за, но нали тре сме със съчки екстри. Няма да е лошо ако и в сф измислят нещо като пешеходна зона, а не поредната тъпотия от сорта неска четни, утре нечетни номера. Има си градове в БГ, където има още спокойствие. Дори в отвратителния Добрич е приятно в центъра, заради пешеходната зона. З приятни местенца като Русе и Кюстендил пък да не говорим.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>