GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

И в Япония не всичко е розово

August 28, 2009

070717_japan_0

От дебата около бъдещето на АЕЦ Белене в последните месеци темата за безопасността напълно отсъства . Дирижирано се налага мнението, че проектът е безопасен и технологията е модерна, че единствените пречки са от икономическо и политическо естество. Но дали е така?

Едно от най-сериозните притеснения на хората,а именно дали построяването на атомна централа в сеизмично активен район е безопасно, неизменно се тушира с някакви категорични оценки на БАН за това, че района е сеизмично стабилен. След което неизменно се дава като пример Япония, която има развита атомна енергетика, въпреки изключително честите и тежки земетресения там.

Обаче: и в Япония нещата съвсем не са розови и ще ви приведа няколко съвсем пресни примера:

На 11 август тази година в префектура Shizuoka вследствие на трус с магнитут от 6,5 по скалата на Рихтер бяха спрени 4-ти и 5-ти блок на АЕЦ Hamaoka. 1-ви и 2-ри блок на същата централа са затворени още през 2001 година, 2-ри блок е рестартиран през 2003 и е затворен отново през 2004.

Първите официални съобщения за спирането в резултат на труса на 4-ти и 5-ти блок в Hamaoka гласяха, че всичко е минало изключително гладко и няма повод за притеснения. Само 10-на дни по-късно обаче се оказва, че има изтичане на радиоактивен йод131 от 5-ти блок, който е по-тежко засегнатият от двата реактора от земетресението. Собственикът на централата – Chubu Electric Power Company не дава никакви срокове за повторното пускане в експлоатация на съоръженията. Всеки ден от затварянето им насам струва на компанията по 4,2 милиона долара.

Според екип от Kyoto University, ако при тежко земетресение бъдат засегнати едновременно Hamaoka 2, 3, и 4, това ще доведе до смъртта на 21,6 милиона души – 17% от населението на Япония.

nuke2372

Да видим какво се случва с Перлата в короната на японската ядрена енергетика – централата в Kashiwazaki-Kariwa – най-голямата ядрена централа в света. Тя има общо 7 реактора – от 1 до 5 с мощност от 1100 мегавата, 6 и 7 с мощност от 1356 мегавата или общо 8212 MW.

През септември 2002 година всичките 7 реактора бяха спрени последователно след грандиозен скандал, свързан със системното укриване на информация относно инциденти, свързани с безопасната работа на съоръженията. През 2003 реакторите  последователно бяха рестартирани, като блокове 1,2 и 3 чак през 2004 започнаха отново работа.

На 16-ти юли 2007 земетресение с магнитут от 6,6 по скалата на Рихтер доведе до спирането на всичките 7 реактора в Kashiwazaki-Kariwa. В резултат на земетресението имаше изтичане на радиоактивни води в Японско море, както и в атмосферата бяха изпуснати радиоактивни частици от отворилите се в резултат на труса контейнери за съхранение на опасни отпадъци, които са били на територията на централата.

По време на възстановителните работи в централата възникват последователно 8 пожара, последния на 5 март тази година. При някои от пожарите има сериозно пострадали, а при единият е изгорял напълно трансформатор с размерите на 3-етажна сграда, като огънят не е могъл да бъде потушен за повече от денонощие. Не знам за вас, но на мен това не ми звучи успокоително.

След почти 2 години престой през май започнаха тестове по първия възстановен след труса – 7-ми реактор, който едва през юли започна да подава електричество към мрежата. В сряда, 26-ти август, започнаха тестове и на 6-ти блок, без да е ясно кога ще бъде рестартиран. Няма никаква информация дали и кога ще бъдат пуснати в експлоатация останалите 5 по-малки реактори.

Най-куриозното в случая с Kashiwazaki-Kariwa е това, че според ядрените експерти там са приложени най-модерните налични технологии за земетръсоустойчивост на съоръженията. Но през януари тази година в своя доклад International Atomic Energy Agency (IAEA) заключи, че сеизмичната обстановка в района на централата е много по-сложна, отколкото е било преценено при проектирането и че всички съоръжения трябва да бъдат осигурени допълнително, за да може да се гарантира тяхната безопасна работа.

Какъв е изводът: сеизмолозите грешат,дори и в Япония. Явно дори там не могат да устоят на солидните хонорари, които им предлагат нукитата – какво остава за зле платените учени от БАН и обективността на техните оценки?

Така че когато ви убеждават, че в Япония въпреки земетресенията атомните реактори спокойно си цепят атомa, знайте че просто ви вземат за пълни идиоти. Просто разчитат, че знаете твърде малко за реалната ситуация там.

Иначе пасквилът около строителството на АЕЦ Белене тази седмица се превърна в още по-крещяща гротеска със симулирането на гражданско движение, което се оказа инспирирано от определена политическа сила.

БТА събщи, че в Белене е учреден Граждански инициативен комитет в подкрепа на изграждането на АЕЦ „Белене“. За председател е избран кметът на общината Петър Дулев. Учредители са юристи, бизнесмени, млади хора от града, които подкрепят проекта за АЕЦ.

Учредителите на този комитет имали идея да популяризират експертните становища за безопасността на технологията, за оценката за въздействието на околната среда и водите, за проучванията за сеизмичната безопасност.”

Докъде я докарахме – пак руснаците ще ни освобождават, този път ни носят енергийна независимост, а комитетски хора подготвят посрещането на „новите-стари“ освободители…

По материали от:  mediapool;      greenpeace и   bloomberg

Снимки:   Koichi Kamoshida/Getty Images

Още по темата: Чудесна статия на Иво Инджев

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ Белене, сеизмична безопасност

 1. Колкото и да съм съгласен с написаното, на нас енергия ни трябва. Моля всички участници в неправителствени еко организации да се съберат и да изготвят проект за алтернатива на Белене. Премиера Борисов не е глупав и ако му бъде представен икономически обоснован проект за алтернативни електроцентрали ще се откаже от Белене. Крайно време е еко организациите да предлагат „добрите“ решения, вместо да протестират против „лошите“.

  Аз съм предприел еднолично една подобна кампания и ако имам успех ще споделя резултатите тук.

 2. Севдалина Пеева
  01 Sep 09
  6:03 pm

  Иво, мисля че няма нужда еколозите да дават каквито и да е предложения. Отговорът стана толкова дълъг, че го постнах отделно.

 3. Антоанета
  06 Sep 09
  12:15 pm

  Еко-организациите предлагат добри алтернативни решения за българската енергетика, така например на 31 март т. г. в (тогава) Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) беше връчено общо становище от представители на неправителствени организации, бизнеса, учени и експерти, относно проекта за Енергийна стратегия на Р България до 2020 г. Становището изразява критики към проекта за енергийна стратегия и предлага съвременна визия за бъдещето на енергийния сектор в страната.

  Представители на организациите и фирмите, изготвили становището, пристигнаха пред МИЕ с атрактивна вело-рикша, с което искаха да демонстрират подход към устойчива употреба на енергията, какъвто следва да бъде приложен и в стратегията, която ще определя развитието на енергийния сектор в следващите повече от десет години.

  Становището, снимки от внасянето му, пресконференцията в София Прес, както и друга информация може да се получи от Венелина Величкова, Екологично Сдружение „За Земята“ – Тел./факс.: +359 2 943 11 23, e-mail: venelina@zazemiata.org

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>