GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Магистралите ще генерират енергия

August 29, 2009

solar-roadway
Сигурно пътувайки по магистрала в горещ летен ден /не че са много в БГ/, сте забелязали колко много слънчева енергия се акумулира от асфалта. За Solar Roadways това е огромен потенциал. Те имат брилянтна идея – да създадат специални пътни панели, които да генерират електричество и не само това.

Основателят на стартиращата компания Scott Brusaw е проектирал Solar Road панелите така, че да осигуряват доста повече екстри. Той възнамерява в тях да вгради светодиоди, които да действат като умна система и да осигуряват освен традиционното маркиране на пътя още предупреждения за опасности, задръствания, диви животни на пътя и прочие извънредни събития.

Авангардното мислене на Scott Brusaw е оценено и неговата компания е спечелила държавна субсидия от американския Department of Transportation (DOT) в размер на 100 000 долара.

Solar Roadways имат доста работа, докато направят своя продукт готов за пазара. Но когато това стане, покриването само на междущатските магистрали с техните панели ще осигури цялата електроенергия, необходима на страната. Панел с размери 12′ на 12′ ще има капацитет да генерира 7,6 киловата ежедневно.

solar-roadway2

Разбира се цената на панелите не е за пренебрегване – 6,900 долара за всеки. Но една подобна инвестиция може да доведе до „интелигентна магистрала, която освен това е сигурна, интелигентна, децентрализирана, саморегулираща се електрическа мрежа, която може да осигури плавен преход към постпетролната ера.” Амбициозна задача на компания, която си заслужава да бъде държана под око!

По материали от: inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативни енергийни източници, енергия от слънцето, иновативен дизайн, пътна маркировка

 1. Yaskata
  29 Aug 09
  2:12 pm

  Хъм, мисля, че в Израел вече има реализирани пътища със вградени пиезокристали (междуградски пътища) Те май бяха по – евтини и и по лесни за прилагане. Някой знае ли нещо ново по въпроса?

 2. ghostdog
  29 Aug 09
  2:53 pm

  това наистина е много добре – като се има предвид колко кв км са магистралите. изниква един проблем. и той е как да се вградят в панелите, различните по размер и дълбочина дупки нужни за българските пътища.

 3. Венци
  29 Aug 09
  3:03 pm

  по 7к за панел няма ли да излезе баснословно скъпо

 4. Севдалина Пеева
  29 Aug 09
  3:20 pm

  Yaskata, не са чак пътища, засега проекта е още на ниво тестване в реални условия. Ние писахме за Innovatech през декември – http://greentech-bg.net/?p=1927

  Сега проверих какво ново има на сайта им – има снимки от инсталирането на панелите в Хайфа и някои резултати, но не са особено подробни. Явно имат още доста работа преди да навлезе масово.
  http://www.innowattech.co.il/generalEvents.aspx?eid=18

 5. aircon
  30 Aug 09
  10:14 am

  Свежо: (thumb up)

 6. Крум
  31 Aug 09
  10:12 am

  Някои направи ли си простата сметка, че магистрала дълга 500км и широка 20 метра ще струва 1,104, 000, 000, 000 долара или малко над 1 трилион долара, което е 10% от БВП на САЩ за миналата година?
  А тази цифра от 7,6 киловата дневно е смешна за панел с такъв размер. По-скоро месечно.

 7. Крум
  31 Aug 09
  10:16 am

  И това ще е цената сао на панелите, без да се смята полагането и закрепването им, заплатите на специалистите които ще го направят, понеже не можеш да пуснеш 10 валяка да ги заравнят. Колко ли ще стане крайната цена? 2 трилиона? И това за една магистрала от София до морето…

 8. Драгомир
  04 Sep 09
  10:43 am

  Не само цената е впечатляваща, а факта че тези панели не са бронирани и сравнително рано ще се изхабят. Много по-удобно ще е да се поставят встрани от пътищата, а не по тях да се движат превозни средства.

  Това с пиезо кристалите изглежда в пъти по-переспективна технология. Тези кристали генерират електричество при промяна на налягането, т.е. когато превозните средства преминават над тях. Посредством подходяща структура на настилката, може броя на пиезо кристалите да е сравнително малък за квадратен метър, а да получават по-голямо натоварване и така да работят при по-добро КПД. При фотопанелите това не е възможно – не можеш да поставиш огледала и лупи на настилката, а и тези елементи са си с ограничен капацитет.

  Въпросната настилка, обаче, вероятно цели не произвеждане на електроенергия, а поставяне на определени места от пътищата за по-добра сигнализация, която самостоятелно си произважда електичеството за визуализация на знаците. Нещо твърде по-различно от електроцентрала, както се споменаваше…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>