GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Направи си сам: компостер

September 2, 2009

105999644GNWDvI_ph
Ако имате възможност да компостирате, това е една чудесна опция за сметка на вашите отпадъци да се сдобиете с пълноценна и здравословна подхранваща смес за вашата градина /ако имате такава/.

Отдавна се каня да пиша за компостирането, но някак си тази тема все остава за утре. Днес обаче няма повече да отлагам и ви представям тази чудесна колекция от видео-демонстрации, която е събрал Derek Markham от Тwilightearth.

За да започнете да компостирате ви трябва почти никаква или нищожно малка инвестиция – зависи от това дали в мазето или гаража ви се търкалят известно количество дъски, летви, рабица или стар брезент. Като време начинанието изглежда не особено ангажиращо, но  зависи силно от вашата сръчност и изобретателност.
Предварително планиране никога не е излишно – трябва да съобразите къде да изградите вашия компостер, за да си гарантирате добрия резултат без съпътстващо мърморене от половинката или съседите.

Именно сега е най-подходящият момент от годината за един такъв проект – времето е чудесно, задава се сезона на туршиите и листопада – изобилието от материали, подходящи за компостиране и дотогава се надявам да успея да събера в един следващ пост още цял куп полезни съвети за зареждане на компостера.

Ами това е, приятно гледане и се надявам да получим поне няколко десетки снимки/видео на наши, родни, български, направи си сам компостери! Дайте работа и дом на милиони „полезни” микроби, които ще ви се отплатят по великолепен начин!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: компостиране, Направи си сам, отпадъци, растителни отпадъци

 1. Pe
  02 Sep 09
  9:40 pm

  Абе къф е смисъла от тоя пост, като така или иначе 95% от читателите нямат двор и живеят в града… как да си направим компостер вън на двора в къщата на село знаем и сами, мерси, всички си имаме баби и дядовци.

 2. Yaskata
  03 Sep 09
  10:37 am

  Аз живея в къща на село [ не отглеждаме нищо – освен раиграс 🙂 ] и честно казано никога не съм виждал някои да компостира, дори да има възможност или дори нужда. Аз градския човек има нещо много по удобно (готовия продукт винаги можеш да го изхвърлиш градинката пред блока) http://naturemill.com/

 3. jikev
  23 May 10
  3:33 pm

  Днес го направих тоя компостер.
  Наредих 7-8 стари гуми една върху друга и го напълних с шума.
  След колко месеца ще издърпам най-долната гума и ще взема торта…

 4. sevgin
  13 Mar 11
  3:08 pm

  господа компостъри има затворен цикъл но няма кой да компостира в бг ровете се по сайтовете господа

 5. Данаилова
  04 May 11
  5:25 pm

  Не е необходимо дори да имаш компостер, за да компостираш, когато става въпрос за растителни отпадъци в градината. Купчината върши същата работа, след една година се превръща в чиста пръст.

 6. atanas
  05 May 11
  4:26 pm

  Проф.д-р Мария Златева с награда на ООН за компостирането е факт и се говори за Дубай и Либия и гледайте записа от БТА или “Канал-3“ /26.04.11год./
  Но http://www.sam-shum.com/biogaz.php е вид “компостиране“ и се получава високо качествен тор за земята плюс биогаз и топлина като когенерация.

 7. Stoyanov
  16 Aug 12
  1:08 pm

  Като нямате нужда защо коментирате?За мен има значение за това коментирам.

 8. Tonchev
  17 Aug 12
  8:45 am

  Ако някой коментира – вероятно има причина, независимо каква нужда има.

 9. Биляна
  19 Nov 12
  10:08 am

  Компостерът мирише ли силно? Дали ще създам неприятности, ако направя малък компостер някъде в градинките около блока?

 10. Много е хубаво, че популяризирате този начин за справяне с битовите и градински отпадъци. Компостирането все повече се прилага в развитите страни и все още не достатъчно у нас, но така или иначе това е една от пътеките към модерното биоземеделие и към изчистването на затрупаната ни с отпадъци Земя.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>