GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Успешно е инсталирана най-голямата в света турбина за добив на електричество от морски течения

April 11, 2008

TidalTurbine

Тежащата 1000 тона турбина е успешно инсталирана в Северноирландския залив Strangford Lough. Мощността и е 1.2 мегавата, което е достатъчно за захранване с електроенергия на хиляда местни домакинства. Произведена е от Marine Current Turbines, и ще бъда първата комерсиална турбина за конвертиране енергията на морските течения в електричество, когато заработи по-късно през настоящата година.

Турбината има два еднакви ротора с диаметър по 16 метра всеки. Очаква се те да работят около 18-20 часа в денонощието, генерирайки чиста енергия. Те се въртят бавно и правят 10 до 20 оборота в минута. Пропелерите на корабите за сравнение развиват около 10 пъти по-голяма скорост. Тя не представлява опасност за морските обитатели на залива, които са свикнали с бързите течения, характерни за него, и с лекота се справят с бавнодвижещи се подводни препятствия.

Според Martin Wright, Изпълнителен директор на Marine Current Turbines, успехът на SeaGen е успешна стъпка, подготвяща реализацията на следващия им проект: 10 MW морска електроцентрала във водите на Англия, чиято финализация се очаква до 3 години. Нещо повече – според него до 2015 година може да се очаква генерирането на 500MW от енергията на морските приливи само на базата на тази SeaGen технология.

Източник: www.enn.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: водна енергия, водна турбина

 1. Цалов
  17 Mar 12
  10:22 am

  Учудващо голямо несъответствие между текст и картинки.
  Тези турбини (показаните на картинките) не могат да усвоят и миливат мощност от енергията на вълните. Що се отнася до енергията на теченията – то на този етап от развитието на техниката и технологията за тяхното усвояване те са доста ефективни.
  Добре е преди да се опитвате да популяризирате нещо, първо да се запознаете с него и да вникнете в неговата същност. Иначе ефекта може да бъде отрицателен.

 2. Севдалина Пеева
  17 Mar 12
  5:38 pm

  Коригирано, извинявам се за грубата грешка!

 3. Tonchev
  17 Mar 12
  6:27 pm

  да – наистина хидрокинтичните турбини ще дадат поне два положителни ефекта:
  100% екологично електричество от напълно възобновяем източник
  Най-евтиното 100 % предсказуемо и целодневно електропроизводство, непрекъснато във времето.

  Но инерцията да се правят хидрокинетичните турбини по аналогия с вятърните е грешка, защото не води до висока ефективност. Далеч по ефективни са новоизобретените хидрокинетичните реактивни турбини с 3D ротори. Такива работят и на понтони в реките

  вижте как с видео:

  http://starton.biz/bg/hydrokinetic-power/free-flow-underwater-turbines-in-operation/126/

 4. Tonchev
  17 Mar 12
  11:11 pm

  Във всеки случай талигата ще е на собствено трасе. По сегашните правила самолетните писти трябва да са равни и гладки. Така, че ще трябва да се прави ново трасе със собствена инфраструктура. Иначе за кацането няма проблем.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>