GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Вятърните паркове ще се превърнат в надеждни базови мощности

September 3, 2009

riverbank

Вятърните паркове ще се превърнат в надеждни базови енергогенериращи мощности през следващите години. Две иновативни технологии за съхранение на енергия вече са на път да променят изцяло статуквото в енергетиката.

За да обясня първата технология, ще припомня как стоят нещата при традиционните хидроцентрали – обикновено те използват една проста технология, при която изпомпват водата обратно нагоре, когато консумацията на електричество се понижи, и след това генерират енергия в часовете на повишено потребление, като оставят водата да се спуска под влияние на гравитацията и да върти турбините. Това е т.нар. рumped hydro storage.

Инженерите от стартиращата компания Riverbank Power възнамеряват да използват същия принцип, за да осигурят по-голяма адекватност на вятърните мощности към промените в нивата на електропотребление. Само че при тях нещата са обърнати – вместо да карат водата да се катери нагоре, те използват подземни резервоари.

Проектът Aquabank оставя първо водата да се подчини на гравитацията и да задвижи хидротурбини при своето спускане към подземните резервоари, а когато енергията на вятъра не е нужна, тя се ползва за задвижване на помпите, които да изпратят отново водата над земната повърхност.

Riverbank вече имат разрешение за изграждането на три подобни системи, но след първоначалните проучвания първите две се оказват неосъществими – в Ogdensburg заради проблеми със собствеността на терените, а в Sparta, New Jersey поради неподходящи от геологична гледна точка условия.

Засега изгледите за третата 1000 мегаватова система изглеждат напълно обещаващи и се очаква строителните работи да завършат до 2011.

И втората технология, за която искам да ви разкажа е по-скоро low tech. Калифорнийската Pacific Gas & Electric не възнамерява да губи време в очакване на пробив при батериите и понижение на цените им.

Вместо това миналата сряда те обявиха, че търсят финансиране на изграждане на подземно хранилище за компресиран въздух. Според тях за изграждането му ще са необходими 5 години, въпреки че от компанията са доста лаконични и подробностите по проекта не са много.

compresssed-air-energy-storage_att

При compressed-air energy storage (CAES) въздухът се сгъстява и се съхранява в огромни подземни резервоари, като се освобождава при нужда и се използва за генериране на електричество.

В момента в света вече оперират две подобни хранилища – едното в Алабама и другото в Германия. Специалистите сочат технологията като изключително перспективна, поради сравнително скромните инвестиционни разходи. Също така CAES е много подходящо да се комбинира с вятърните паркове, тъй като може да съхрани голямо количество енергия за доста часове.

Специално проекта на PG&E ще има капацитет от 300 мегавата, които могат да се съхраняват до 10 часа. За сравнение повечето батерии, които се тестват от енергийните компании в момента са с капацитет между 1 и 2 мегавата.

PG&E цитират изводите от изследване на Princeton University, че енергията от вятъра, комбинирана с технологията CAES има всички необходими характеристики да бъде надеждна базова мощност в глобален мащаб.

Разбира се експертите в сектора подчертават, че най-евтината и практична опция за съхранение на енергия е pumped hydro, но тя има едно съществено ограничение – географските дадености.

По материали от:  cnet и       cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, енергия от вятъра, съхранение на енергия

 1. mumintrol
  03 Sep 09
  2:20 pm

  1. „рumped hydro storage“ на български е ПАВЕЦ.
  2. във ватове (и производните единици) се мери МОЩНОСТ. ЕНЕРГИЯТА се измерва във W.h и т.н.

 2. akafazov
  03 Sep 09
  2:49 pm

  Свежо: Много хитра идея, въпреки че не е нова, но се сещам някъде да е направена 🙂

 3. Дочо Дочев
  05 Sep 09
  8:09 pm

  Здравейте! Уж щях да пиша повече, но не стана, за което съжалявам. И примерно оня ден мазния станишев беше при Росен Петров и ми скапа настроението, а за капак попаднах на това клипче http://blajev.blogspot.com/2009/09/1996.html
  Просто без коментар и всеки сам да си направи изводите колко сме се променили оттогава.
  А сега по темата. Ангеле (На ти, понеже сякаш се познаваме отдавна – следя сайта още от самото начало като попаднах на него случайно, но поради една или друга причина не съм коментирал.Това май го писах и в преден пост…), като се сещаш, сподели за да научат хората, иначе ще го направя аз 🙂 И да, много е хитро, просто и ефективно.
  Ето малко от уикито: „Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) е водноелектрическа централа, използваща енергията на водна маса за произвеждане на електричество, но имаща възможност и да изпомпва вода от по-ниско разположен водоем.
  ПАВЕЦ-ове се строят при подходящ терен. Обикновено има езеро, от което се изпомпва вода в друго, разположено по-високо от него, и след това водата минава през генератор – тя пада в долното езеро. При този процес се губи енергия, но той позволява да се регулира времето, по което се изразходва или произвежда електричество. То се произвежда в пиковите часове когато електрическата мрежа е най-натоварена, а в най-ненатоваренитре часове централата работи като помпа и изпомпва обратно водата в горното езеро, като изразходва електроенергия.“
  В България сме имали няколко ПАВЕЦ, а аз знаех само за Чаира. Но пък тя е най-голяма с мощност 864 MW в генераторен режим и 788 MW в помпен.Уникална е и с това, че е в подземна каверна и има най-висок пад в света – 690 m. Бях чел някъде, че е замислена като акумулираща на АЕЦ Козлодуй, но на практика поне за мен е за цялата система. Други ПАВЕЦ са Белмекен с 375 MW/104 MW и Орфей съответно със 160 MW/47 MW.
  Та въпросните ПАВЕЦ, показват, че ние имаме акумулиращи мощности за ВЕИ и коментарите за непостоянството на вятъра и слънчевото греене са неоснователни. Също, май че може да се обръщат отделните турбини в различен режим доста бързо и система е гъвкава.
  За споменатите в статията мисля, че разликата е, че са изкопали единия резервоар в земята (поне на картинката е така). Но по-добре е да има подходящ терен. След малко се каня да пиша доста причини против АЕЦ Белене в съответната статия. А иначе за мене няма нито една за построяването. Също голямо благодаря, Севдалина, за статията за “петото гориво” –
  http://greentech-bg.net/?s=%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE Точно там трябва да се работи най-много.

 4. Здрасти Дочо, благодаря за коментара, научих доста неща. Не знаех например, че и в България има ПАВЕЦ. Но това само показва отново, че технологиите които ще решат енергийните ни проблеми съвсем не са ново, просто е нужно да ги използваме по-умно и където им е мястото. Поздрави.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>