GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Катранените пясъци в Албърта, Канада

September 19, 2009

Climber_Cam1
В началото на отиващата си седмица активисти от Rainforest Action Network разпънаха огромен банер над Ниагарския водопад с послание към министър председателят на Канада Stephen Harper, който посети Белия дом с цел преговори за разширяване на съвместните проекти на двете страни за добив на петрол от катранените пясъци в провинция Албърта.

Причина за протестите на екоактивистите е фактът, че преработката на петрола, добит от катранени пясъци, ще доведе до увеличаване на замърсяването в районите на американските рафинерии, тъй като той съдържа 11 пъти повече сяра и никел от обикновения петрол и 5 пъти повече олово.

Ако си мислите, че по-голямата част от петрола в Съединените щати идва от Ирак или Саудитска Арабия, грешите. В последните години най-големият източник на петрол за Съединените щати са именно катранените пясъци в Албърта. Те са разположени под девствени иглолистни гори и добиването на петрол от тях е една от най-големите екологични катастрофи на нашето време. За добиването на един барел петрол са необходими 4 барела сладка вода и голямо количество природен газ.

Clean-Energy-Future-or-Tar-Sands-Oil

С увеличаване мащаба на експлоатация на катранените пясъци хуманитарните, екологичните и социалните последици в канадската провинция сe приближават до ръба на чудовищна криза. Добивни полета с размерите на Флорида и басейни с токсични води с размерите на езерото Онтарио са вече част от канадския пейзаж и се виждат отлично от космоса.

Филмът на Shannon Walsh – „H2Oil” представя едно пътуване, съпътствано с открития, разбити сърца и съдби, политизиране на историите на хората, които се опитват да защитят водите на Албърта срещу разширяването на добива на петрол. Това е историята на най-мащбния и най-разрушителен проект на нашето време.

По материали от:  twilightearth и       h2oil

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, замърсяване, питейна вода

 1. Adam Shake
  20 Sep 09
  8:02 pm

  Excellent article. Very informative and well done. Thanks for putting this information out there.

 2. Севдалина Пеева
  21 Sep 09
  12:42 pm

  Thank you, Adam, your words mean a lot to me!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>