GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Политиката в областта на климата – най-големия успех на отиващата си ЕК

September 7, 2009

energy_81
Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso, който е кандидат за втори мандат, сравни европейските политики в областта на климата и подобряването на енергийната сигурност с формирането на Европейската общност за въглища и стомана, която трасира обединението на Европа след края на Втората световна война.Според Барозу, когато се говори за политики, най-големият успех на досегашната Европейска комисия е политиката в областта на промените в климата.

В разговор с малка група журналисти в Брюксел в петък, 4 септември, той коментира в дълбочина своите политически приоритети за следващите 5 години, на които разчита да му осигурят необходимата подкрепа в Европейския парламент, където до края на месеца предстои гласуване на неговата кандидатура.

„Дотук най-големият ни успех е политиката по промените в климата”.

„Сега ние сме световни лидери в създаването на стандарти за противодействие на климатичните промени. Това бяха предложения на моята комисия, и между другото не беше лесно да се убедят някои държави-членки, но ние го постигнахме.” – казва Барозу.

„Не е достатъчно само да имате визия, важно е да се положат прагматични усилия за постигането на целите” – обясни още Барозу. Той припомни, че Jean Monnet не е казал „Дайте да направим Съединени Европейски щати”, а е предложил да се положат основите на солидарност в стратегически индустрии като въгледобива и стоманодобива. По отношение на промените в климата и енергийната сигурност днес Комисията има същата роля.

„Въглищата и стоманата бяха повод да се помирят бившите врагове Германия, Франция…Честно казано, сега някои европейски страни не бяха ентусиазирани по повод на мерките за противодействие на климатичните промени, но бяха силно загрижени за енергийната сигурност. Ето защо ние свързахме двете теми” – каза той и допълни, че „В Европа често е по-лесно да имаш големи амбиции, отколкото малки.”
По материали от:  EurActiv

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Европа, ЕК, енергийна сигурност, ЕС, климатични промени, политика

 1. „Сега ние сме световни лидери в създаването на стандарти за….“
  Политиците само това могат да саздават стандарти. Не можеш да забраниш 100 ватовите крушки и да се мислиш за велик. Всеки може да забранява. Проблема е да саздадеш условия за реално действие.
  Не помня кой беше казал: „Когато политиците не могат да се справят с някой проблем, измислят закони“. Пример е, ако катаджиите не глобяват никой, защото ги „черпят“. Политиците вдигат глобата многократно. И ако някой не иска да подкупва катаджията отнася голяма глоба.
  Омръзнало ми е някой да ме регулира, стандартизира, структурира, без да ме стимулира.

 2. Севдалина Пеева
  09 Sep 09
  5:49 pm

  Иво, не само на теб ти е писнало, а на всички, които живеем в БГ. Българите сме се напатили от регулации, забрани и задължения до степен на асоциалност. Проблемът с корупцията е много повече в тия дето дават, а не в тия дето взимат. Когато се налага ново ограничение, на нас ни тежи не самото ограничение, а това че се чувстваме задължени да го заобиколим. И почваме да се чудим на кого и какво ще трябва да бутнем…а пък с крушките е трудно – ще трябва да се организира внос на черно от Русия, Китай и кой знае – може би Филипините, нямам представа. Но сигурно има отговорни другари, които ще отговорят на тази изконна нужда на българина да си купува на черно забранените крушки.
  Обаче наличието на регулации не винаги е нещо лошо. В развитите страни регулациите, стандартите и законите просто се обсъждат. Ако нямаше закони и ограничения, всеки щеше да може да гръмне комшията си, щото има по-яки мускули и се усмихнал в асансьора на жена му, или да си взема откъдето и каквото си поиска… Да не говорим пък за бизнеса и търговията…
  Специално по отношение на крушките целият български народ е седнал да се окайва заради загубената си свобода, все едно това е най-голямото му право. Просто защото обратно на това което казва Барозу – у нас е по-лесно да имаш много малки амбиции, отколкото големи.
  Много ми се иска да чуя такъв вой за големите руски енергийни проекти, обаче на кой му пука, че ще се похарчат 10 милиарда за един АЕЦ, дето сигурно никога няма да тръгне, ама президентът казал, че е много важен за нас.
  Макар че тук се появи едно много приятно изключение – референдумите, които казаха „НЕ“ в Бургас и забравих кой беше другият морски град.

 3. За крушките решението ми е да се сложи еко такса. такава че цената им да стане като на икономичните. Парите сабрани от тази еко такса ще се инвестират е ВЕИ.
  Остават ми надеждите, че Бойко Борисов ще действа. Незнам колко ще постигне но се опитва човека.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>