GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

9 емблематични примера за възстановяване на природата

September 13, 2009

dscf6213
Никак не е малък броят на хората, които считат, че „зеленото”  е някаква мода от последните години, която е просто начин да се измамят беззащитните клиенти и граждани. Според тях зад всичко това стоят алчните корпорации и корумпираните правителства, обединени от една нечувана по мащабите си „зелена” конспирация.

Всъщност екологичните бедствия и катастрофи, резултат от човешката дейност, съвсем не са от вчера. Нито пък усилията да се компенсират вредите, нанесени или от алчност, или поради незнание, невнимание или в резултат на инциденти.“Discover” са направили една чудесна компилация на деветте най-големи постижения във възстановяването на природата.

1. Възстановяването на Mata Atlantica – гората по атлантическото крайбрежие на Бразилия

300px-Mata_atlantica_map_and_photo

Това е гората, която има най-много растителни видове на единица площ и е дом на 29 вида застрашени гръбначни животни – през миналия век тя беше унищожена на 90% – това са цели 330 млн.акра изсечена гора. Възстановяването и започва през ноември 1999 и днес 26% от изсечените площи са отново залесени /по данни на Global Restoration Fund/. Много застрашени видове, включително пумите и леопардите, днес се радват на възстановяването на техния дом.

dscf6240

2. Почистването на петролния разлив Cosco Busan в залива на Сан Франциско

В залива на Сан Франциско са изпуснати 50 000 галона петрол и са замърсени 90 километра крайбрежна ивица. Петролния разлив  е почистен почти напълно с помощта на… човешка коса и гъби. Първо 1000 пресовки от човешка коса, събрана от фризьорските салони в Сан Франциско били оставени да абсорбират петрола.

hairmatoilspillcleanup

След това върху тях били ”посадени” специални гъби. Доброволческата организация Matter of Тrust заедно с Fungi Perfecti използвали удивителните способности на гъбите да да разграждат дългите въглеводородни вериги. Дървесните видове имат специален ензимен комплекс, който разгражда целулозата до захари, които се ползват за храна. А петролът има дълги въглеводородни вериги, които по същия начин гъбите разграждат и така с тяхна помощ е почистено цялото нефтено замърсяване.

3. Завръщането на ливадния дърдавец /Corncrake/ на Острова

corncrake

В миналото изключително разпространена, тази мигрираща птица била на път напълно да изчезне от територията на Англия, след като масово започнало механизираното косене на ливадите. Това водело до бързо и по-ранно окосяване на тревите, което изпреварвало развитието на малките птичета и на открито те били прекалено лесни жертви. През 1993 година в цяла Англия били преброени едва 480 мъжки птици. След като множество организации за защита на птиците лобирали за фиксиране на по-късни дати за започване на косенето и жътвата, броя на птиците постепенно започнал да расте.

4. Остров Pulau Sеmakau

Pulau_Semakau

Островът се намира недалеч от крайбрежието на Сингапур и бил определен за сметище през 1999 година. Но при изграждането му било предвидено как да се ограничи изтичането на токсини и било съхранено „здравето“ на мангровите гори, морските обитания и коралите. Днес островът има статут на екопарк.

5. Белоглавият орел

Bald eagle in flight

Птицата била почти на изчезване в САЩ  поради употребата на ДДТ. Масовата употреба на този ужасен пестицид довел до неспособност на вида да продължава своето нормално възпроизводство. Пред 1963 година на цялата територия на Съединените щати имало едва 417 гнездящи двойки. След забраната на ДДТ и усилията за съхраняване на местообитанията му, през 2007 година вече са преброени 10 000 двойки и белоглавият орел е изваден от списъка на изчезващите видове. Въпреки това той още е под строга закрила и убиването на белоглав орел се третира като тежко криминално престъпление.

6. Горите в Нова Англия

2436078180_ee8885d911

При заселването на източното крайбрежие девствените гори били подложени на безмилостна сеч – за осигуряване на дървен материал и за обработваема земя. Когато заселването на новите земи се придвижило на запад, обезлесените земи запустели. През 1944 година била създадена New England Forestry Foundation. Тя започнала да работи по създаването на правила за регулиране на сечта и за възстановяване на горските масиви. Още през 1972 година били отчетени 70% нарастване на залесените площи. Белият бор бил първият дървесен вид, за който можело да се твърди, че напълно се е „завърнал“. Горските площи в Нова Англия продължават да растат всяка година оттогава насам.

7. Лондонският смог

volvo-hybrid-double-decker-bus-london2

Лондонският смог продължава да намалява от година на година. Преди 30 години замърсяването на въздуха в много големи градове е било просто потресаващо. В резултат на стриктните регулации, затварянето на въглищните централи, въвеждането на централно отопление вместо домашните системи на въглища се постига значително подобряване на качеството на въздуха, не само в Лондон, но и в много други градове във високо индустриализираните страни. Изследване на Britain’s National Physical Laboratory миналата година показва намаляване със 70% на концентрациите във въздуха на основни замърсители в голям брой изследвани градове в цяла Англия.

8. Коралите

090423132612-large

Тези удивителни създания са подложени на невероятен стрес, поради замърсяването на световния океан, покачването на температурите на океанската вода. Някои учени предричат че до 70% от коралите ще са изчезнали до 2050 година. Въпреки това Големият бариерен риф и кораловите рифове край бреговете на Танзания показват удивителна жизнеспособност, след въвеждането на ограничителни мерки по отношение на риболовните техники, които се използват в тези райони.

9. Река Cuyahoga

1952-fire

Тази река в щата Охайо е регистрирана да се запалва поне 10 пъти от 1800 година насам. Представяте ли си какво ниво на замърсяване е нужно, за да се запали една река? Днес обаче в тази река плуват над 60 различни вида риби, има отново бобри и водни птици. Последният път, когато реката избухнала в пламъци било през 1969, когато искри от преминаващ по мост над нея влак, подпалили петролен разлив в реката. Счита се, че именно този инцидент е повратният момент, довел до създаването на федералната Комисия по опазване на околната среда – EPA през 1972 година и за приемането на един изключително важен документ – Clean Water Act отново през същата година. През следващите десетилетия са положени изключително много усилия за опазване чистотата на реката и доказателства за резултатите са налице.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, залесяване, замърсяване, опазване на околната среда

 1. Longanlon
  13 Sep 09
  5:06 pm

  само така – с реални мерки се борят реални проблеми !


 2. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  Whiskey
  13 Sep 09
  5:30 pm

  Свежо: Имаме нужда от такива положителни примери!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>