GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Италианската мафия потопи кораб, превозващ радиоактивни отпадъци

September 16, 2009

radioactive-nuclear-waster-barrel-bg
В неделя край бреговете на Калабрия беше открит потопеният  кораб Cunsky, който е превозвал 180 барела радиоактивни отпадъци. Италианските власти открили кораба, потопен от мафията на дълбочина от 500 метра на 28 километра южно от бреговете на Калабрия.

Италианският прокурор Bruno Giordano заяви пред Агенция Франспрес в понеделник, че корабът е превозвал 180 барела радиоактивни отпадъци, за които засега се счита че имат произход извън Италия. От направения оглед е видно, че поне един от тях е разхерметизиран и съдържанието му е разпиляно по морското дъно.

Cunsky е само един от 32-та кораба, превозващи токсични материали, за които прокуратурата на Reggio Calabria счита, че са потопени от мафията на дъното на Средиземно море. Местоположението на Cunsky било установено след информация от мафиотския бос Francesco Fonti, който е направил признания за взривяването на плавателния съд.

Италианската мафия срещу заплащане е потапяла кораби, превозващи радиоактивни отпадъци, от поне 20 години.

По материали:  nuclearpowerdaily.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност, радиоактивни отпадъци, ядрена енергетика

 1. dagoburd
  16 Sep 09
  3:54 pm

  И каква е била целта на цялото упражнение ?

 2. Севдалина Пеева
  16 Sep 09
  4:12 pm

  Радиоактивните отпадъци никой не ги иска. Тяхната преработка и складиране са скъпи и сложни. Трябва да платиш на някой да ги приеме – това струва адски много пари. Всички хранилища на всички ядрени централи преливат… Ако се потопят отпадъците на дъното на океана в инцидент, за който няма подробности, те не са проблем повече на собственика на ядрената централа. Той няма повече разходи. Това е най-късият и лесен път да се освободи от тях – просто мафията знае как да направи така, че един кораб да бъде потопен и разследването да не доведе до опасни разкрития. Ядрената индустрия и мафията са изключително полезни партньори един за друг. Мръсните „тайни“ са погребани на дъното и няма излишни въпроси.
  Иначе лекарите ще ви уверят, че дори рака на панкреаса и рака на гърдата са следствие от тютюнопушенето. Въпреки че поне половината засегнати са непушачи. Също така и чипса е много вреден… някои индустрии обаче са изключително безопасни сигурни.

 3. От радиацията нали се получаваха мутации. Така де за 20 години в средиземно море, все нещо, ще трябва да е мутирало. Интересно до какво може да доведе подобно влияние на дъното на средиземно море.

 4. Севдалина Пеева
  16 Sep 09
  10:32 pm

  Мутации не означава появата на нови видове в рамките на няколко години. В такъв кратък период мутациите се манифестират като заболявания и намалена способосност за репродукция. Вероятно ще научим какъв е ефектът, но до момента не съм срещала специално информация за Средизменоморието. Докато в САЩ и Канада има научни доказателства, че раковите заболявания сред китовете и делфините са нарастнали през последните няколко десетилетия точно както и при хората – до степен на епидемия, която даже застрашава някои видове, за които е забранен лова от години, но поради високата заболеваемост популациите им продължават да се свиват. Последно четох данни за белугите.
  Много тъжно.
  А за тези, които ще кажат, какво сме се загрижили за рибите и жабите – нека се замислят кой би спрял радиоактивните частици да бъдат изхвърлени на брега? Повечето изотопи остават токсични десетки хиляди години.

 5. Casper
  17 Sep 09
  8:12 am

  „Докато в САЩ и Канада има научни доказателства, че раковите заболявания сред китовете и делфините са нарастнали през последните няколко десетилетия точно както и при хората – до степен на епидемия“

  Да така е. САЩ и Канада от средните векове изследват раковите заболявания и знаят всеки един средностатистически крепостен селянин от какво е починал.

  Връзката с изследванията на ракови заболявания в гореупоменатите държави и радиоактивните отпадъци ти се губи. Честно казано ме съмнява примерно раковите заболявания при тазманийския дявол да се дължат също на радиоактивни отпадъци (като в дадения случай се наблюдава заразяване по въздушно-капков път ако не се лъжа ; същият начин на предаване на ракови заболявания се наблюдава и при някои видове морски костенурки). Освен ако на о.Тазмания не са изхвъляни радиоактивни отпадъци или ако е нямало изтичане на радиация от Тазманийската Атомна Електроцентрала (дали има такава? :D) не виждам връзката горните ти твърдения. Дали само изотопите са виновни и техния продължителен разпад? Ограмотяването на тема състав на хранителните продукти, които употребяваме ежедневно е наложителен. Особено в часта употреба на субстанции започващи с Е *** отпред.
  Така че аз лично не бих се учудил раковите заболявания да се разпространяват и при допир след време. Хайде със здраве.

 6. Иван
  11 Aug 10
  12:30 am

  На Неадрангетата не им пука за хората или за когото и да било или пък за бъдещето на тази планета. Единствената цел е временна печалба и власт. Като цяло тези радиоактивни материяли са от Италиянски ядрени централи, подписани са договори за тяхното извозване до Украйна и съхраняването им там в специялни радио хранилища и площадки. Естествено Украйнците потвърждават, че материяла е приет при тях на Италиянските власти, докато цялата корумпирана схема работи и в нея участват много държавни служители и от двете страни, обвързани с мафията. Корабите се извозват от 20 до 60км от Италиянския бряг и се потапят. Това е цялата философия и „бизнес“. И ме съмнява, че става само в Италия. Какво да кажем за Балтийски море и Русия, Бразилия и куп други страни?

 7. Tonchev
  12 Aug 10
  8:45 am

  Все още няма безопасна технология за крайно обезвреждане на радиокативни отпадъци. Ако не са в морето до Калабрия – ще бъдат на друго място.
  Основни поризводители на ядрени отпадъци са енерегетиката и химията. Ако се премине към зелени енергетика и индустрия няма да има подобни проблеми.

  В проекта за енергийна стратегия на България пише, че е приоритет да си правим хранилище за ядрени отпадъци, а в местните ресурси са включени само въглищата, а не ВЕИ, например.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>