GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Отпадъците – в Шотландия, в Калифорния и в България

September 17, 2009

090825-scotland-garbage

Преди месец правителството на Шотландия предложи на 12-седмично обществено обсъждане план за забрана на изхвърлянето на сметищата на отпадъци като стъкло, метал, текстил и дърво. Той е част от мащабна програма за превръщане на Шотландия в първата държава с нулеви отпадъци.

Планът съдържа в себе си и мерки за стимулиране на бизнеса да повиши степента на рециклиране на отпадъците, стимулиране на инвестициите в инсталации за рециклиране и създаване на нови 2 000 работни места в сектора на преработка на отпадъците, въвежда нови цели в повторното използване на материалите и рециклирането им.

117376-zero-waste-policy-launched-by-scottish-government-410x230

Според Министъра на околната среда Richard Lochhead този план има за цел да накара бизнеса и домакинствата да гледат на отпадъците по нов начин – като на ресурс, а не като на проблем. „Намаляването на отпадъците е предимство за бизнеса – то води до намаляване на разходите, освен че намалява проблемите със замърсяването на околната среда.”- допълва той.

Шотландия има намерение до 2013 година половината от нейните отпадъци да бъдат рециклирани или компостирани и да увеличи този дял до 60% до 2020 година.

По същото време /началото на август/ от компанията ENER-G обявиха, че започват изграждането на централа с капацитет от 1MW, която ще се захранва с метан от сметището край Galashiels, която ще осигурява електричество за над 1000 домакинства и ще спести годишно отделянето на метан, равностоен на 30 000 тона СО2.
mayor-newsom-1

Доста амбициозните цели на Шотландия обаче бледнеят пред постиженията на Сан Франциско, където младият и харизматичен кмет Gavin Newsom вече е постигнал повечето цели, за които шотландците мечтаят. Още през май там властите отчетоха, че 72% от отпадъците – битови и промишлени – не достигат до сметищата. В края на юни общинска наредба задължи жителите на града да отделят и хранителните отпадъци за компостиране.

Мислите ли, че гражданите на Сан Франциско и Шотландия са нещастни заради наложените им задължения? Не, не са. Истината е, че и гражданите, и собствениците на бизнес са напълно доволни от ситуацията и изобщо не смятат, че са обект на неправомерен натиск от страна на властите. Защото и там, както и навсякъде по света болшинството от хората искат да постъпват правилно.

Особеното и в двата случая е, че законодателството, в единия – местно, в другия – национално, гарантира създаването на максимално благоприятни условия за всички да рециклират и компостират. Ударението не е поставено върху преследване и глоби за нарушителите, а улеснения и промотиране на подходящи мерки, инфраструктура и логистика.

Изобщо не се опитвайте да си представяте как животът на горките жители на Шотландия и Сан Франциско се превръща в ад, как общински инспектори или екополиция тероризират нещастните граждани и обръчи от фирми трупат пачки на техен гръб. Грозни картини могат да ви се явяват свободно обаче, когато си мислите за нашите родни сметища и за тъжната съдба на нашите отпадъци, които скоро няма да се превърнат във възможност и ресурс, а са обречени да останат проблем, не казвам завинаги, но със сигурност за дълго време.

Когато слушате или четете изявленията на новия министър на околната среда Г-жа Нона Караджова, сигурно ви е направило впечатление, че сметищата и пречиствателните станции са приоритет, което е добре, но само донякъде. Естествено започнатите депа и пречиствателни станции трябва да бъдат довършени. Да, те трябва да отговарят на европейските правила и норми. Но те са само първа стъпка. И това което не достига е визия и намерения да се намали количеството на отпадъците, които достигат до сметищата, и как отпадъците да се превърнат в използваем ресурс, какъвто поначало са.

bokluci6061

Например в един областен град като Ловеч вече четвърти месец няма условия за разделно събиране на отпадъците. Конфликтът между общината и фирмата, която си прибра цветните контейнери от улиците на града в началото на юни, не изглежда скоро да бъде решен. Нещо повече, това не притеснява никого.

bokluci6062

Приоритетите на местната власт са съвсем други – кметът на града Минчо Казанджиев по ирония на съдбата е в близка роднинска връзка с изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков и въпреки многохилядната подписка от жителите на града, Г-н Казанджиев е твърдо решен да помогне на своя братовчед и да приюти на новото „европейско сметище” на Ловеч между 50 и 100 хиляди тона от старите софийски бали.

Какво са някакви си 150 километра пред възможността да отложиш решението на един проблем с няколко години, когато вече други хора ще обитават кметските кабинети?

Смятате ли че това е реална помощ за разрешаване на проблема с отпадъците на София? Като просто физически се премести огромното количество смет и се превърне в проблем на Ловеч, който е по-малък и медиите не се занимават с него? Дали парите, изхарчени за возенето на отпадъците няма да свършат по-добра работа, ако се насочат към изграждането на новия завод за обработка на отпадъците в София?

Нямам представа дали г-жа Караджова и господата Казанджиев и Герджиков са чували за Gavin Newsom, дали му завиждат за постигнатото, но почти съм сигурна, че не си „губят” времето да четат блогове. Така че едва ли ще научат и от тази статия.

В България политиците не виждат властта, която им е дадена от избирателите, като служене на общото благо, а като част от голямата и мръсна игра, наречена българска политика. И въпреки че ГЕРБ обеща на избирателите реформи… едва ли ще видим такива, що се отнася до отпадъците. А както виждате от примерите със Шотландия и Сан Франциско отпадъците не са просто досаден битовизъм и тяхната съдба се определя именно от политиците.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: отпадъци, Рециклиране


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  olaf
  17 Sep 09
  3:31 pm

  Свежо: (thumb up) 😉

 2. green
  23 Sep 09
  5:36 am

  В Шотландия дори имат еко рай 🙂
  http://vbox7.com/play:7c3fb323

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>