GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В Германия ще генерират електричество чрез домашни системи

September 17, 2009

ecoblue_volkswagen
Представяте ли си да захранвате с електричество дома си от…мазето? Ако имате газ, можете да имате една единна система за отопление, за топла вода и за електричество /домашно!/ – да, благодарение на инженерите от Volkswagen!

Volkswagen в партньорство с енергийната компания LichtBlick планира да пуснат на пазара комбинирани системи за отопление и генериране на електричество EcoBlue CHP, които да бъдат снабдени с високоефективните газови генератори на Volkswagen, модификация на ползваните в някои модели на Голф.

Домашните системи ще бъдат вързани към мрежата и ще подават електричество в пиковите часове и така ще служат като балансьор при повишена консумация. Новата система ще бъде една интелигентна децентрализирана енергийна опция и схемата, по която ще се предлага на общините в Германия се нарича SchwarmStrom или “swarm of electricity”.

ecoblue_works

100 000 такива домашни системи могат да заместят 2 000 мегавата мощности в големи централи на природен газ, като децентрализацията на системата предлага много предимства. Първо – отпада нуждата от специализирана инфраструктура и строителството на мегацентрала. Второ – хилядите домашни генератори могат да се ползват в критични моменти, когато не може да се охладят атомните реактори или пък вятърните генератори не работят при тихо време.

Трето – една конвенционална централа не може да се пусне достатъчно бързо или да се изключи достатъчно бързо, за да компенсира големите отклонения в консумацията, или отклоненията в генерирането на електричество от вятър и слънце при неблагоприятни климатични условия.

LichtBlick ще бъдат на пазара още следващата година в Германия. В началото те ще работят с природен газ, но в бъдеще производителите планират да бъдат зареждани с биогаз. Производството на първите системи ще се извършва във фабриката в Salzgitter, а цената е определена на 7,300 долара. Още през следващата година се очаква там да бъдат произведени минимум 10 000 домашни системи.

Интелигентният дизайн и фактът, че в домашни условия тези минитермални инсталации могат да предоставят директно отопление прави тяхната ефективност цели 94%. За да оцените това, за сравнение – ефективността на един атомен реактор е между 30 и 40 %, а повечето модерни газови и въглищни централи имат ефективност между 40 и 60 %.

За собствениците на сгради, които са решили да подменят старата си отоплителна инсталация, офертата на Lichtblick е просто неустоима – само срещу 5 000 евро те получават демонтаж на старата система, инсталиране на новата домашна централа и гарантирана безплатна техническа поддръжка от момента на пускане. Освен това след инсталиране на системата собствениците плащат единствено цената на консумираното реално от тях, което по изчисленията на Lichtblick ще бъде доста по-малко от настоящите сметки за газ и електричество. Освен това компанията ще плаща наем за използването на мазето на собствениците, както и бонус в края на годината на база на количеството електроенергия, подадена към мрежата.

Цялата система от миницентрали ще бъде вързана към интернет, за да бъде възможен мониторинг и оптимизация на работата и.
Аз просто нямам коментар! Коментирайте вие!

По материали от: cleantechnica.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрогенератори

 1. lokatelli
  17 Sep 09
  5:13 pm

  ако трябва да платя 7 300 долара за едно такова бижу след колко време ще ми се изплатят, за да остане да се плаща само реалния разход?
  Харесва ми децентрализацията на системата – мигновена реакция при повишено или понижено търсене на енергия…“cloud“ Keller-Heizung инг така да се каже:-)

 2. yoi
  17 Sep 09
  5:29 pm

  Абе да ,
  по-евтино е да модифицираш 1 голф направо 😉

 3. Да го видим първо тоя смарт грид, който ще сработи с 10 хиляди такива и след това да говорим за 100 хиляди. Иначе идеята добра.

 4. vladoan
  17 Sep 09
  8:26 pm

  Свежо: Ех, най ми допадна частта, в която пише че безплатно ще демонтират старата ми отоплителна инсталация и че безплатно ще ми я поддържат. Пък и 5000 евро не са нищо. (thumb up)

 5. ragi
  17 Sep 09
  8:28 pm

  Свежо: В Германия ще го генерират сега в България – след 5 години 😀

 6. Алекс
  17 Sep 09
  9:23 pm

  Ами, звучи хубаво… Къде е уловката?

 7. Севдалина Пеева
  17 Sep 09
  9:57 pm

  Уловката ли – нарича се енергийна независимост и peak oil, но нас в България тези неща не би трябвало да ни вълнуват, като верен руски сателит.

 8. Невероятна новина и статия, наистина много ми хареса. Офертата определено е неустоима, а и съмсем в крак с разбиранията ми за децентрализирана енергия и препокриване на мощности. Незнам какво друго да кажа 🙂

 9. Jeux
  17 Sep 09
  10:12 pm

  Това може и да стане в Германия, но у нас с нашата електрическа преносна мрежа не вярвам да стане и след 50 години.

 10. Севдалина Пеева
  17 Sep 09
  10:25 pm

  Ами ако пресметнем – за 2000 мегавата са нужни 100 000 инсталации х 5 000 евро = 500 000 000 евро – това са 500 милиона евро или колко пъти по-евтино от АЕЦ Белене? може би със спестените пари може да се поработи леко по мрежата…

 11. Крум
  17 Sep 09
  11:13 pm

  Е какво е децентрализираното? Разхвърлянето на множество малки агрегатчета? Управлението става пак от едно място, през интернет…отврат. А и 20кв най-вероятно е пълната мощност, не електрическата, което ще рече, че не може да осигури електрическо захранване за една къща. За да осигури отопление са необходими около 16-18кв за една къща от 100м2. И какво остава – да речем 3-4кв, което хич не е достатъчно да гарантира автономно захранване за една къща.
  И пак трябва да се гори газ, за да работи. Трябва чудовищна газопреносна инфраструктура.
  Като идея за самостоятелно енергопроизводство в отдалечени райони където няма друг източник на електричество е добро, не че е нещо ново обаче. Но идеята по този начин да се замени централа е малко нелепа.
  Въобще какво толкова харесвате на идеята за децентрализация? Дава повече възможности за грешки, инциденти и не на последно място допълнитрелно увеличаване на електромагнитното замърсяване.

 12. yoi
  17 Sep 09
  11:38 pm

  Децентрализацията си е бъдещето , защото и алтернативните източници на енергия го налагат … Но имаш добри аргументи … и всепак идеята има смисъл, при положение, че съществува вече газификация в даденото градче.
  Ако имаше едни супер батерии, с които да се пренася енергия ефективно … щяха да се решат много въпроси от самосебе си … иначе енергиийни източници колкото искаме.

 13. UMNIA-53
  18 Sep 09
  1:11 am

  Свежо: Явно много песимисти има.Отворете книжките там пише-България е страна на нововъведения.Нещичко ми казва че ние ще измислим енергия,която цял свят ще ни благодари и споменя.Имам някакви идейки за една енергийна чудесйка че в кожата си вече не се побирам.Само от Японците ме е страх,-много са напред.Те ни дишат в връта.Но пък се знае че сме шмекери!?Малко трябва и да почетем,малко и седянка да направим.Малко от техниката да откраднем!Да го превърнем в игра,пък виш станали чудеса. 😉 😀

 14. Autohop
  18 Sep 09
  6:47 am

  Свежо: Глей кво стааааа…

 15. yosifmjmj
  18 Sep 09
  7:27 am

  Свежо: Страни от шегата , имам 1 книга „1000 причини да се гордеем, че сме Българи“ … нямам думи, света нямаше да е същия без нас – изобретателят на компютрите Атанасов, е просто песъчинка в морето на останалите ни гении 🙂

 16. yosifmjmj
  18 Sep 09
  7:29 am

  Свежо: Засъжаление има едно село наречено София … обитавано предимно от кучкари и зомбита 😛

 17. UMNIA-53
  18 Sep 09
  8:40 am

  Свежо: Прав си,даже много си прав!Но до кога на колена!-Трябва да се изправим на крака!Може клуб да се създаде!-Може въпроса и в чужбина да се отнесе Ти добре всичко знаеш! Едно време борба тренирах и ми казваха-атаката първа, това сила е!Тук ще бъде взрива/на разума/-това и Ванга го каза!Другото е настъпление! И никакво отстапление и без съжаление!Ще имате и подкрепление! (thumb up) 😉

 18. Скиорски
  18 Sep 09
  10:44 am

  Понеже в статията не го пише – става въпрос за ко-генерация – или правейки ток от газ с най-обикновен двигател с вътрешно горене, топлината която се отделя я вземаме за отопление – така КПД-то на двигателя скача над 90%, при нормално(в автомобилите) под 50%. Във всеки по-голям град е необходимо да има такъв тип централа, понеже освен явната изгода от високото КПД се подобрява значително и „качеството“ на тока (косинус Фи). Идеята в статията е страхотна, откъдето и да я погледнем и особено ако се използва биогаз. Проблемът е единствено през лятото, когато получената топлина за нас е излишна, но има устройства(инвертори), които могат да „обърнат“ топлината в студ. Според мен това е бъдещето(макар и далечно за България) – всеки си прави ток на място – от слънце, вятър, биогаз,вода (а защо не и в комбинация). Няма загуби от пренос – има конкуренция(и то каква). Няма МОНОПОЛ! Имаме още съвсем малко работа по изнамиране на някой тарикатски начин за съхранение или разпределение на енергията, но не е кой знае какъв проблем…..

 19. от ... до Скиорски
  18 Sep 09
  11:04 am

  Пуууууууу за малко си ме изпреварил или както се казва – „Взе ми го от устата“ :).
  Тъкмо се бях заканил на Крумчо за да му обясня някои неща. Иначе бъдещият модул ще има 20kW ел мощност и 34kW топлинна. Цената на инаталиран киловат ел мощност е ОТЛИЧНА – 500е/kW. Хора, няма такава цена, а да не споменаваме и постигнатият КПД следствие от ко-генерацията.
  Проблем: Както е казал и Скиорски, проблема е в това, че модула ще работи само ако има къде да отдаде топлинната енергия. Т.е. ако нямаме потребление на топлинна енергия – нямаме производство на ел.ен.
  Иначе аз лично мога да кажа, че този модул го чакам да се появи (за битова употреба) от доста време. Разпространените ко-генерационни модули са от порядъка на стотици киловати ел. мощност.
  От мен – УРА!

 20. Свежо: v germania sigurno 6te se vnedriat,no v kradliva balgaria edva li……….

 21. speeva
  18 Sep 09
  12:20 pm

  Свежо: Не виждам какво значение в случая ще има държавата, ако цената е колкото на стар автомобил – какво ни пука за държавата? Освен ако не вкарат някакви супер ограничителни закони, обаче те и без това се напъват да продават руската газ…честно, напоследък взе да става много трудно да си българска държава, която да стиска монопола и да печели на гърба на поданиците си. И ще и става все по-трудно на тази държава, да бъде такава, каквато е свикнала да бъде…

 22. UMNIA-53
  18 Sep 09
  1:19 pm

  Свежо: Протяга се руската мечка,протяга и нас с лапа налага!Нали сме им братски народ,-мекушави добрички,послушни!Познават ни от половин век,когато човека не беше човек!Защо все нататък ни тласкат?Първо централка,после мазут.-А за народа един шут. (coffee)

 23. vladoan
  18 Sep 09
  9:08 pm

  Свежо: 😀 (thumb up)Умния, усмивката и поздравлението са за теб и то заслужено!

 24. ...
  18 Sep 09
  9:20 pm

  Да не забравяме все пак възможността за работа с биогаз (на следващ етап от разработката) и работата на модула в комбинация с газификатор на отпадна биомаса (дървесна и селскостопанска) или с модул за биогаз от отпадни води да кажем. Тогава – нанайси Руска мечка 🙂 .

 25. Autohop
  19 Sep 09
  8:20 am

  Свежо: Евала!

 26. Cecooo
  23 Sep 09
  3:18 pm

  То това изобретение не е лошо на пръв поглед, но освем че за нас е малко скъпичко, помислете и за природата – помислете малко колко въглероден диоксид ще се отдели в атмосферата ако спрем един АЕЦ и инсталираме „100 000 такива домашни системи’.

 27. Севдалина Пеева
  23 Sep 09
  4:03 pm

  Хич не се притеснявай Цецооо, няма да се спират повече никакви АЕЦ-и, напротив – руснаците ще си построят нов…радвай се – всичко е наред – и с кризата, и с енергийния център на Балканите, и с руските енергийни проекти. Големият шлем се развива отлично, мизерия, мор и чалга до дупка в Задунайская губерния завинаги!

 28. bobi
  25 Sep 09
  10:35 am

  Да но това не е пример за децентрализация. Сега сме зависими от НЕК, а ако всички си купят такива генератори ще сме зависими от Булгаргаз. А като цяло държавата ни отново ще е зависима от Русия.
  В същност това не е някакво изобретение. Мини или микро когенератори се продават от десетилетия. Вече ги има и в много сайтове в интернет. Може би просто от Фолцваген малко са ги усъвършенствали и толкоз.
  Ако всяко домакинство има възможност до си произвежда биогаз от битовите отпадъци и от отпадъците от градината и с него да си захранва когенератора, това е нещо друго и може да се нарече независимост от монополистите.

 29. Севдалина Пеева
  25 Sep 09
  12:39 pm

  Да Боби, Фолксваген не са направили откритие, а просто продукт, който ще се произвежда серийно. Другият особен момент е споразумението им с енергийното дружество, което ще създаде условия хората да купуват този продукт и да са на сметка. Идеята е да работят в бъдеше с биогаз, и бъди сигурен че немците ще си направят съответните инсталации към пречиствателните станции и прочие – навсякъде според конкретните условия – и ще си ги ползват. А ние тук ще се търкаляме под руския ботуш. При тях побеждава бюргерския манталитет, а при нас мафията.

 30. ангел
  17 May 12
  11:20 am

  super generator.

 31. Tonchev
  17 May 12
  11:46 pm

  такива когенерации са ефективни, сравнително. Но в пъти са по-ефективни, ако се комбинират с термопомпи, при което ще харчат в пъти по-малко газ за ужас на газодоставчиците

  виж как по БГ патент
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/heat-pump-supplied-with-tempered-air-for-high-efficient-building-heating/330/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>