GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Хърватска и Унгария с най-големия резерват в Европа

September 19, 2009

danube

В четвъртък Хърватска и Унгария подписаха споразумение за защита на биоразнообразието в общирна област на територията на двете държави по поречието на 3 реки – Мура, Драва и Дунав. Трансграничният биосферен резерват под егидата на UNESCO донесе на двете държави наградата на World Wildlife Fund (WWF) -“Leaders for a Living Planet”.

Резервата ще спомогне за съхраняването на няколко застрашени вида, но особено важна е перспективата да бъде разширен и да увеличи територията си няколко пъти, навлизайки в териториите на още съседни държави. В момента резерватът обхваща 500 километра от поречието на трите реки и общо 630 000 хектара уникални природни области. Това е най-големият речен резерват в Европа.

drava

Вероятно след време ще се присъединят и Австрия, Словения и Сърбия, с което това ще бъде първият в света биосферен резерват на територията на 5 различни държави.

В изявление на WWF се казва, че включването на още три централноевропейски държави ще доведе до създаването на зелен пояс в самото сърце на Европа.

„Екологичната стойност на тези райони е огромна – тук се наблюдава най-голямото разнообразие от видове в цяла Европа, превъзхождано единствено от тропическите дъждовни гори” – казва Arno Mohl от WWF Austria. Тук се срещат най-голям брой от гнездящи двойки на белоопашат орел в Европа, много застрашени видове, както и областта е важна спирка по пътя на ститици хиляди мигриращи водоплаващи птици.

По материали от: ecoworldly

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биоразнообразие, Екология

 1. Peacekeeper
  20 Sep 09
  11:35 am

  Всичко ще се оправи, когато българинът спре да си хвърля отпадъците, където му панде.

  П.П. Преводът на филма за свободната енергия и антигравитацията излезе!
  http://www.zamunda.net/details.php?id=187467&hit=1

  По моя заявка е, аз съм го превеждал, затова – ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂

 2. green
  23 Sep 09
  5:29 am

  Благодаря 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>