GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Топ 5 еко-автомобили на Авто изложението във Франкфурт

September 20, 2009

autos

Краят на евтиния петрол и повишената еко-взискателност на клиентите по света определено дават вече реални резултати – на автомобилното изложение във Франкфурт „зелената” тема е широко застъпена при почти всички автомобилни компании. И няма как да е иначе. Представяме ви Топ 5 класацията за еко-автомобили на Inhabitat:

5. Audi E-Tron

AudiE-Tron

Електрическият спортен автомобил на Audi, базиран на R8,  има 4 електрически мотора – по два на всяка ос. Има литиево-йонна батерия, монтирана така че да осигурява максимално стабилно разпределение на тежестта, с водно охлаждане и тегло 470 килограма, 42.4 kWч капацитет. Целият автомобил тежи малко над 1600 килограма и може да измине 250 километра в смесен режим на работа. Автоентусиастите са луди по нечовешкото ускорение, което предлага автомобила, а реалистите се надяват просто той да види бял свят.

4. BMW Vision

BMWvisionefficientdynamics

Турбодизелов мотор + 2 електрически /по един на всяка ос/ -дизеловият хибрид на BMW visionefficientdynamics притежава изключителна мощност, икономичен е и има по-малко емисии. Максималната скорост е 250 км/ч, ускорява от 0 до 100 за 4,8 секунди, а разходът е едва 3,76 литра на 100 км. Батерията е литиево-полимерна, с 8.6 kWч капацитет и е достатъчна за изминаването на 50 километра само на ток, от 700 километра пробег с едно зареждане.

3. Renault Fluence ZEC

renault-fluenceZEC

На тазгодишното изложение Рено представя само един от подготвяните четири zero-emission прототипа. Рено обещава 100 000 електрически автомобила на пътя до 2016, в сътрудничество с Better Place, представеният Fluence е една добра заявка за бъдеш успех на еко-маркетинга на компанията. Панорамният покрив предполага вариант за добавяне на соларни клетки. Феновете на марката остават в очакване…

2. Volkswagen E-up!

VWe-up

E-up! е градски автомобил, снабден е с 18 kWh литиево-йонна батерия, с тегло 227 кг. Може да ускори от 0 до 50 за 3,5 секунди, а от 0 до 100 за 11; максималната скорост е едва 135 км/ч, а пробегът с едно зареждане около 130 км. Соларните клетки на покрива спомагат за охлаждането на купето при паркиране. Модерният бръмбар има отлични шансове да повтори успеха на своя предшественик!

1. Volkswagen L1

VW1L

VW L1 е турбодизелов хибрид, който може да измине разстояние от 100 километра само с 1 литър гориво /оттук идва и името му/. Двигателят е само 800 кубика, максималната скорост 160 км/ч, а ускорението от 0 до 100 за малко повече от 14 секунди. Корпусът е изработен от олекотени материали и общото тегло на автомобила е едва 380 кг. Изключиелната аеродинамичност на автомобила допринася също за коронясването му като „най-икономичният автомобил в света“.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, хибридни автомобили

 1. edin slep
  21 Sep 09
  10:01 am

  Просто от любопитство – „VW L1 е турбодизелов хибрид, който може да измине разстояние от 100 километра само с 1 литър бензин“ – това чудо, когато не е на ток, на бензин или на нафта се движи?
  Харесва ми, че отделяте място и на бъдещите автомобили, нищо че повечето са на главозамайващи цени. Сигурно когато китайци, индийци или други младежи решат да ги правят, електричките ще достигнат цените за народа – 15 хиляди за нова кола.

 2. Севдалина Пеева
  21 Sep 09
  12:41 pm

  Благодаря за забележката, коригирах текста.

 3. Крум
  24 Sep 09
  10:30 am

  Ще започнат те да работят в правилната посока. Засега основно хибриди, а когато се намерят достатъчно леки, компактни и с висока плътност на енергията батерии и направо чисти електрически коли. Или пък вариантът за горивни клетки. За съжаление обаче не виждам как скоро ще се оттръвем от доминацията на бензина.

 4. Tonchev
  07 Mar 10
  11:33 pm

  По-принцип дизеловите (биодизеловите също) автомобили имат по-висока ефективност, защото техните мотори са по-ефективни. При тях проблемът е в малко-по-сложното неутрализиране на вредните газове(дизеломите) . Но при маломощни дизели, и особено работещи с биодизел, това не е проблем. Тогава те са едновременно по-чисти и по-икономични на течно гориво от бензиновите бутални мотори. Затова най-малкият в света хибриден автомобил е дизелово-електрически хибрид –

  Вижте снимки на тестов дизелово-електрически автомобил с разход под 1.5 л. на 100 градско по български патенти на http://www.tonchev.org/hcarbg.html

 5. Tonchev
  10 Aug 10
  11:11 pm

  Вижте видео на двоен хидравлично-електрически хибрид по български патенти – най-икономичен в градски трафик http://www.youtube.com/watch#!v=SBwtMj06pr4&feature=channel

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>