GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Могат ли химични солари да изместят фотоволтаиците?

April 14, 2008

Горивна клетка с протонобменна мембрана за конвертиране на слънчева енергия

Могат ли химичните солари да преобразуват по-ефективно слънчевата енергия от добре познатите, капризни и сложни за производство и експлоатация фотоволтаици?

Според публикуваните този месец в International Journal of Sustainble Energy резултати от проучванията на професор Chaurasia от Университета в Бирмингам това е напълно възможно.

Той разработва напълно уникален процес, в който се дехидрогенира пропанол с помощта на катализатори и чиста слънчева енергия. Полученият водород след това генерира електричество – благодарение на Мембранната протон-обменна горивна клетка. В резултат на дехидрогенирането на пропанола се получават ацетон, протони (H+) и електрони (e-), които се преобразуват отново в пропанол и процесът започва отначало.

Толкова е просто – нестабилността на пропанола се използва за да се генерира електричество и да се отдаде в мрежата. Това съвсем не е нов начин за добив на водород, но е нов начин за комбинирано използване на слънчевата енергия, нестабилността на пропанола и подвижността на водорода. Гениално хрумване, наистина!

Логично следва въпросът за икономическите параметри. Познатите соларни клетки стават по-евтини и по-ефективни всеки ден. Новият химичен соларен процес може да бъде конкурентоспособен в резултат на действието на няколко фактора. Пропанолът е наистина евтин, но не и титановият катализатор и РЕМ соларната горивна клетка. Така че дали тази иновация ще се развие и наложи в практиката ще покаже времето.

В доклада, към който има връзка по-горе, са дадени резултатите от тестовете с различни катализатори в горивната клетка, използването на различни прекурсори при различно натоварване на въглеродните електроди, с цел установяване на условията за максимално генериране на електричество. Максималното напрежение, което е получено от еднослойна РЕМ горивна клетка е 0,259 mW/cm2. Този резултат е обещаващ, но продължават тестове и с други химични агенти.

Източник: www.ecogeek.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: горивни клетки, слънчева енергия, фотоволтаични соларни клетки

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>