GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Samsung е пример за оцеляване в криза

September 27, 2009

korea
В индустрията, както и в живота, добрите примери трябва да бъдат посочвани. Корейската компания Samsung е именно един такъв добър пример за работеща стратегия за оцеляване. Зелената вълна за тях е именно оцеляване, а не флирт с чувствата на клиентите или евтина реклама.

Компанията има амбициозен план за намаляване на въглеродните емисии. Тя възнамерява да намали до 2013 година с 50% емисиите от производството и от продуктите си. Само за 2008 те са 9,4 милиона тона, от които 60% индиректно при употребата на продуктите на компанията.

Оптимизация на производството и внедряване на модерни технологии са предвидени за производството на полупроводникови елементи, които са най-голямата част от продуктовото портфолио на компанията.

Но хубавата новина за нас като потребители е намерението на Samsung до края на годината да предлага всички свои телевизори, принтери, персонални компютри и микровълнови печки с разход на електроенергия в режим на покой от само един ват!

При домакинските уреди заслужава внимание хладилникът Zipel Sapphire, който има нова изолация и подобрена ефективност и консумира едва половината от електричеството в сравнение с моделите от предишното поколение. Пералнята Hauzen bubble използва 25% по-малко електроенергия и 23% по-малко вода от пералните с барабан. Компанията е наела съпругите на 100 влиятелни блогъри да ползват уредите и да споделят своите впечатления. /Предполагам че за мен не са сетили заради езиковата бариера :-)/

85% от отпадъчното стъкло при производството на LCD-екрани и 100% от отпадъка при производство на чипове се рециклира.

Но амбициозни цели си поставят много компании, планове правят всички, има ли нещо, което прави Samsung по-специален? Да – и това е, че компанията вече е преживяла драматична травма и е една от малкото, съвзели се след толкова опустошително събитие в своето развитие. Преди 15-тина години Samsung предлага евтина и непретенциозна техника – будилници, климатици и портативни телевизори, като дизайна, налагането на марката и маркетинга са последните неща, на които мениджърите обръщат внимание. Контролът на качеството също…

И тогава идва кризата на азиатските пазари през 1997, която засяга Корея изключително силно. Тогава Samsung са принудени да освободят 34% от персонала си, като от 83 800 той спада до 55 000. Продадени, закрити или преструктурирани са над 100 бизнес подразделения.

Но вместо да постъпи както обичайно в такива случаи става и да намали цените на своите продукти, Samsung решава да се придвижи в по-високи ценови сегменти. Също така става спонсор на Олимпийските игри, наема промишлени дизайнери от Токио, Ню Йорк и Лондон.

И за по-малко от 10 години Samsung вече е номер 1 в света в продажбите на телевизори, клетъчни телефони, flash памети, екрани и други. Марката излиза от сянката на Sony, което в света на потребителската електроника е равносилно на спечелването на Суперкупата.

И ето днес отново има криза, а потребителите са все по-взискателни към енергийната ефективност и на телевизорите, и на домашните електроуреди. Освен това се налагат все повече нормативни изисквания и ограничения. А Samsung вече са готови да посрещнат търсенето и да отговорят на новите стандарти.

Samsung, за разлика от повечето свои конкуренти, почти не ползва външни услуги. Компанията има 111 поделения и си произвежда всичко – от компонентите до готовите продукти. Това се отнася само за Samsung Electronics. А Samsung group има компании, специализирани и в хотелиерството, сигурността, дори в захарната индустрия. Те осигуряват освен всичко друго и „лабораторни” тестове за новите продукти.

R&D-специалистите на компанията работят усилено в последните години. Преди няколко години Samsung пусна на пазара пералня, в която се използват сребърни наночастици за дезинфекция на дрехите. В момента в клавиатурите на лаптопите на компанията също има вградени сребърни наночастици, както и в климатиците има вградено сребро, което убива гъбите и вирусите. Толкова много иновации, това определено е пример за другите компании. Откъдето всъщност започна тази статия – с твърдението, че в индустрията, както и в живота, добрите примери трябва да бъдат посочвани.

По материали от: solarfeeds
Photo of a street scene in Korea via Constantin B. / Creative Commons

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: бизнес, електроника, Енергийна ефективност, Технологии за дома

 1. Браво на Самсунг. И хубава статия 🙂

 2. Дочев
  27 Sep 09
  11:12 pm

  /Как ме развесели с едно изречение 🙂 /
  И при автомобилите очаквам много от корейците 🙂
  Та като стана на въпрос за хладилници и перални, да попитам за едни котлони. Някой има ли впечатление от индукционни котлони? Още са слабо разпространени в БГ. Та били по-икономични до 70% спрямо другите видове ел. котлони. Мен ме притеснява иначе силното електромагнитно поле (и на др. котлони де, ако разглеждаме храната като жива). Има един филм „Вода“, който е на подобна тематика и там се препоръчва да се избягва използването на микровълнова. Вредяла на аурата на храната и по-точно на водата в нея. Очаквам за някои хора, това да са глупости, но филмът е доста популярен и се основава на доказателства, че водата има памет и е много повече от това, което знаем за нея. Филмът има и втора част, но още не съм я гледал.Та тези, които са ги ползвали такива котлони (гугълът така казва 🙂 ), казват, че са доста доволни.

 3. Севдалина Пеева
  28 Sep 09
  9:10 pm

  Аз ползвам такива котлони от доста време – поне 3-4 години – и съм много доволна. Загряват почти мигновено, докато преди това имах печка Раховец и в комбинация с кубинска кафеварка, гостите ми си тръгваха преди да е станало кафето. Определено ги препоръчвам. Освен това многократно тествах какво става ако нещо кипне – не е толкова страшно, чисти се.

 4. Joro
  28 Sep 09
  10:26 pm

  Определено са по-ефективни от обикновените стъклокерамични, но не са ли малко ангажиращи по отношение на съдовете? Но от всички видове котлони май са най-безопасни.

 5. Севдалина Пеева
  28 Sep 09
  10:43 pm

  Ползвам същите съдове, които ползвах на старите котлони.

 6. Tomasz
  01 Oct 09
  1:55 am

  Готина реклама на Samsung … но за съжаление почти нищо от Samsung вече не се произвежда в Корея … а „качеството“ е под всякаква критика. Производството на „зелени“ и „по-зелени“ продукти със същите параметри (но на различна цена) ме навежда на мисълта, че нито едните нито другите са „зелени“.
  Скоро замених старият монитор NEC (който не се води икономичен … с консумация 22W) с нов Samsung (с лепенка „Energy Star“) … не стига, че чак третият, който изпробвах беше без дефекти по матрицата … ами и консумацията се оказа цели 35W … но нали има лепенка … да се лъжат глупаците 😉

 7. ivan
  18 Oct 09
  7:34 am

  Това, което си написал, е глупаво, защото не си посочил какви са размерите на екрана на нек-а и на самсунг-а. Да не говорим, че освен големината на екрана, който предполагам е по-голям от нек-а ти, и самите характеристики предполагат по-голяма консумация (по-добър контраст, по-добро междуточково растояние и т.н.). Но явно не си си направил труда да забележиш, че някои монитори със същите размери на твоя самсунг имат двойно и тройно по-голяма консумация. Относно дефектите по матрицата – това може да се случи с абсолютно всеки монитор или телевизор. Това не е запазена марка на самсунг. Аз пък имам два монитора на самсунг, и с двата не съм имал никакви проблеми. По-важното е, че са ти го сменили, защото някои компании имат далеч по-лоши политики, при които ако нямаш поне 5 изгорели пиксела например, не могат да ти го сменят.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>