GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

$10 млн за алтернатива на традиционните 60-ватови крушки

September 29, 2009

get-your-outdoor-lighting-right1

Забраната на традиционните 100 ватови крушки в ЕС вече е факт, след тях на ред са 60-ватовите. С известно закъснение това ще се случи и в Съединените щати. Там 50% от всички продажби се падат именно на 60-ватовите традиционни крушки.

US Energy Department наблюдавали внимателно развитието на пазара на компактните флуоресцентни крушки през миналите години и са стигнали до извода, че масираната подкрепа е довела до много неприятни последици за потребителите. На пазара се появили продукти, които не отговарят на очакванията, започват да светят след доста време, слетлината не е приятна, не е достатъчно дълъг животът, за да е оправдана високата цена.

Ето защо сега те смятат да ползват коренно различен подход. US Energy Department обявява конкурс за нови светодиодни осветителни тела /LED/, за които поставят стриктни условия – мощност 10 вата, при която да дават светлина, аналогична на 60-ватовите традиционни крушки, да имат 25 пъти по-дълъг живот /грубо 25 000 часа/ при икономически оправдана цена.

The L Prize – така се нарича конкурсът, засега има един единствен претендент, който предлага продукт с исканите високи качества и ниска цена – това е добре познатата и у нас холандска компания Philips. Останалите 25 кандидати са вече отстранени от надпреварата поради недобри резултати за техните продукти. Наградата на пръв поглед е смешно малка – 10 милиона долара, но това е само на пръв поглед. Този, който предложи дългоочакваната алтернатива за икономично осветление, може да разчита на гарантиран пазар от 425 милиона долара годишно само в Щатите.

Ако всички 60-ватови крушки в Съединените щати бъдат заместени с 6 пъти по-икономични, американците ще спестят електроенергия, достатъчна да покрие нуждите на 17,5 милиона домакинства. А понеже Филипс е европейска компания, предполагам че няма да пропуснат възможностите, които ще им предложи и европейския пазар.

Производителите са предоставили 2000 крушки за едногодишни тестове. Ще почакаме за окончателните резултати, но си заслужава!

По материали от:  treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, Енергийна ефективност, осветление

 1. Свежо: Много хитро 🙂

 2. Tomasz
  01 Oct 09
  2:08 am

  Philips така и не направиха една читава CFL … сега с LED са се захванали 🙂

  И как за 1 година ще ги тестват дали ще издържат 25 000 часа … като годината има ~8766 часа.

 3. Жорка
  01 Oct 09
  4:23 am

  Тестова установка @Tomasz, има си IEC стандарти и процедури за това…

 4. nanera
  26 Oct 09
  11:33 pm

  Аз отдавна ползвам енергоспестяваща крушка и наскоро попаднах на новината – http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2523751
  Не знам чия спекулация е, но дори да е истина предполагам, че вредното влияние не е толкова голямо или ако е решението ще бъде лесно.

 5. Joro
  27 Oct 09
  9:10 am

  Последният брой на списание „обекти“ в къщи е, но не помня автора. Глупости като цяло. Тоест да вярно е, но толкова вредни (или май повече) са: дневната светлина, особено при облачно време, при слънчево на морето или на планински връх, , светкавиците, LCD и Плазмените дисплеи..

 6. Лично според мен е страхотно , че иам подобни конкурси като The L Prize , макар и засега да има един единствен претендент, който предлага продукт с исканите високи качества и ниска цена .Хубаво е че се следят всички неща и останалите 25 кандидати са били вече отстранени от надпреварата поради недобри резултати за техните продукти. Наградата на пръв поглед е смешно малка – 10 милиона долара……не знам дали звучи малко като ирония, според мен е доста добра сума,з едно начало и като за начален капитал.Статията е страхотна и се радвам че я споделихте с нас.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>