GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Рециклиране на светлината? Вече да!

October 1, 2009

neway_BEPH5_58

Тази седмица привлече вниманието ни още една изключителна концепция, свързана с осветлението. РЕЦИКЛИРАНЕ НА СВЕТЛИНАТА? А защо не – също както водата, металите, хартията и пластмасите могат да се използват повече от веднъж, това може да се случи и с фотоните.

Да се „рециклира” светлината на лампата е също толкова логично, колкото и всяко друго рециклиране. Едно елегантно и практично решение предлага бразилската дизайнерка Helena Bueno – автор на иновативната система за осветление “NEWAY”.

Тя е вградила подвижен фотоволтаичен панел, който сутрин може да се постави така, че да генерира електричество благодарение на дневната светлина, а вечер, докато едновременно използва съхранената енергия в батерията, продължава да генерира електричество от светлината, излъчвана от самата лампа.

Освен че намалява сметката за електричество и зависимостта от „мръсни” електрогенериращи технологии, специалната „лампа” може да зарежда различни дребни електронни джаджи. Какво още можем да очакваме – естествено да я видим на пазара, на разумна цена!

По материали от: thedesignblog

neway_01_LjYRw_58

untitled-1_HzUCO_17621

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: зелен дом, зелен офис, иновативен дизайн, осветление, Технологии за дома

 1. ktamen
  03 Oct 09
  12:08 am

  Според мен тази бразилка е изобретила топлата вода.

 2. Tomasz
  03 Oct 09
  8:33 am

  Поредната малоумна идея. Вместо да сложат по-качествен рефлектор и по-слаба „крушка“ … слагат силна крушка и слънчеви батерии (които поемат доста светлина).

 3. SeoKungFu
  06 Oct 09
  4:41 am

  Националната ни черта недоверчиво, неудовлетворено недоволство е видима дори на изкуствено осветление – първо критика, с прикрито надменно отношение, последвана от критика с логични доводи и необорими факти…

  Резултата е 1:0 за Бразилия, още в първото полувреме.

  На финала – една малка нация от недоволници срещу свят, който – макар и бавно, къде недотам полезно, къде на шега – обръща консумативните си парадигми в „зелено“ битие…

  /off имаш xss в търсачката.

 4. Идеята си е супер.

 5. Драгомир
  16 Oct 09
  2:19 pm

  Ще допълня Tomasz. То рефлектор може би си има. Работата е там, че въпреки него щорите се осветяват от отражена светлина (т.е. това е т.н. рециклиране). Цялата работа е в друго: по-слаба крушка, а вътрешната страна на щорите да е огледална, за да връща светлината обратно.

  Иначе за оптимистите ето една сметка:
  Осветяването на щорите води до 10%-15% от енергията да се генерира.
  От това примерно 90% да се съхрани в батерията.
  И накрая 80% от тази енергия да се превърне в светлина от крушката.
  Краен резултат: около 10% от енергията се „рециклира“.

  Иначе варианта с огледални вътрешни повърхности на щорите:
  Ами 95% от енергията просто си се оставя в стаята…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>