GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В ЕС автомобилните гуми с етикети за икономия на гориво от 2012

October 5, 2009

Michelin

Всички нови автомобилни гуми на пазара в Европейския съюз трябва да имат етикети, показващи ефективността на разхода на гориво, показателите при мокра настилка и показатели за шум. Това беше договорено на 1 октомври и ще влезе в сила от 1 ноември 2012 година.

Компромисното решение беше взето след обсъждания между Европейския парламент и Съвета на министрите от страните-членки. Етикетите ще напомнят тези, които се предлагат с електродомакинските уреди и ще придружават автомобилните гуми от фабриките до автоцентровете или търговската мрежа.
Автомобилните гуми, които гарантират максимална ефективност на разхода на гориво ще бъдат означавани като клас „А”, а тези с най-лоши показатели – клас „G”.

Някои от по-големите производители са недоволни, че в окончателния вариант е приета формулировката за етикети, а не за задължителни стикери. Това дава възможност на някои некоректни фирми от бранша да не разкриват исканата информация.

От компанията Michelin коментираха пред агенция Reuters, че задължителното прилагане на стикери е било по-доброто решение от гледна точка интересите на потребителите. „ Независимо от пожелателния характер на разпоредбата, Michelin ще поставят стикери на всички свои автомобилни гуми, макар и да не са задължени да го правят” – декларира говорителят на компанията Fabrice Lenica.

По материали от: еuractiv.com

i7tr

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, автомобилни гуми, икономия на гориво, Транспорт

  1. gumi
    27 Jan 10
    6:54 pm

    Това е необходимо със сигурност. Много важен фактор в избора при закупуване на автомобилни гуми.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>