GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Умни оранжерии

October 7, 2009

gh6

Ако са ви омръзнали новините за научни открития и иновативни технологии от САЩ, сигурно днешната новина ще ви изненада приятно. Една турска компания е разработила сензорна система за управление на микроклимата в оранжериите, която вече е предизвикала интерес и извън Турция.

Основателят на компанията ClimateMinder – Bulut Ersavas – вече има разговори за продажби на своята „умна оранжерийна система” на пазара в Калифорния, което е едно голямо признание и бизнес-възможност.

Системата GrowFlex използва сензори, захранвани с батерии или соларни панели, които са монтирани в оранжерията. Реално обаче няма никакви пречки подобна система да се монтира и на открито.

Сензорната мрежа е свързана с “machine-to-machine-based (M2M) безжична мрежа, която използва модули, подобни на клетките, използвани при мобилните телефонни оператори, които изпращат и приемат пакети данни. Управлението на микроклимата в оранжерията дори не изисква присъствието на хора. Когато някой от параметрите на средата се промени, фермерът получава съобщение и може да изпрати обратно коригиращи команди.

Досегашните тестове са потвърдили, че оранжерийните зеленчуци, отглеждани с помощта на тази технология раждат повече, узряват по-рано, разходите за вода, торове и препарати също са много по-малки в сравнение с традиционните оранжерии.

По материали от: cleantechnica

gh1

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновативни идеи, микроклимат, оранжерии

 1. IT-иновациите могат и ще подобрят многократно аграрното производство. А не ГМО изгъзиците. Надявам се, Севдалина, че си съгласна:)
  Даниел

 2. Севдалина Пеева
  22 Feb 10
  10:24 pm

  Напълно съм съгласна!

 3. Боно
  23 Feb 10
  3:04 am

  Оф, кога ще осъзнаете, че оранжерийния зарзават не е толкова вкусен, колкото гледания на полето, па макар и ГМО …

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>