GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Зелена електроника

October 8, 2009

green electronics
Фактът, че електронните устройства се превръщат в токсични отпадъци, след като ни омръзнат, отдавна е преглътнат от повечето от нас, като цената, която трябва да платим за удобството и екстрите, които те са за нас. Но вероятно това няма да продължи дълго!
Седем компании, лидери в бранша, са разработили решения, в които токсичните хлорни и бромни съединения са елиминирани. Добра новина и за потребителите, и за околната среда.

• Apple – вече са изключили напълно хлорни и бромни съединения от своите електронни продукти, а повечето от изделията им вече не съдържат PVC и BFR, включително iPhone и iPod и повечето им компютри.

• Sony Ericsson – не само изключват всякакви токсични съединения от техните продукти, но започват и цялостна подмяна на оборудването в техните производствени звена с безвредни нови решения. До края на годината всички продукти на компанията на пазара няма да съдържат дори един процент поливинилхлорид или бисфеноли.

• Seagate – най-големият производител на дискови устройства в света започва производстводството на дискове без хлорни и бромни съединения

• DSM Engineering Plastics (Холандия) – Компанията е основен доставчик на пластмаси и една от първите в бранша, която ще предложи продукти, изцяло лишени от бромни и хлорни съединения. Те произвеждат нов високотемпературен полиамид, както и нов термопластичен полиестер, с който да бъдат заменени поливинилхлоридните изолации за кабелите.

• Nan Ya (Тайван) и Indium (USА) – Nan Ya – основен производител на ламинат и Indium – производител на поялна паста и електроди,също са успели да създадат нови версии на своите продукти за производство на печатни платки, които не съдържат хлор и бром.

• Silicon Storage Technology, Inc. (USА) производител на полупроводници – първият в света доставчик на чипове, които не съдържат хлорни и бромни съединения

„Тези седем компании успяха да покажат, че съществуват по-малко токсични алтернативи в електрониката, които са все пак конкурентни като цена и характеристики, така че да не са ощетени клиентите от гледна точка на екстрите и надеждността на продуктите” – казва Alexandra McPherson, CPA Project Director.

Бромните и хлорните съединения се добавят във flame retardant-продуктите и при изгаряне водят до отделя на изключително карциногенния дори в малки концентрации диоксин. Съществуващата в момента инфраструктура в развитите страни за рециклиране и третиране на отпадъците не е способна да поеме генерираните в последните години електронни отпадъци. Когато попаднат в страните от третия свят те представляват още по-голяма опасност за здравето на хората и околната среда.

Според публикуван миналата седмица доклад до 2013 година пазарът на „зелена електроника и компютри ще нарастне 4 пъти.

По материали от: SustainableBusiness.com News

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, зелена електроника, токсични отпадъци, хардуер

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>