GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Безпилотен самолет с водородна горивна клетка постави рекорд за продължителност на полета

October 18, 2009

fuel-cell-zero-emission-plane

През изминалата седмица „Ion Tiger“ – безпилотен самолет, задвижван с водородна горивна клетка, създаден от Naval Research Laboratory, постави рекорд за продължителност на полета по време на тестови изпитания – той беше във въздуха цели 23 часа и 17 минути.

Освен че горивната клетка е супер ефективна, системата му за задвижване е изключително безшумна – още едно предимство пред традиционните двигатели. Освен това клетката е с много ниско тегло – целият самолет тежи едва 17 килограма.

Горивната клетка е с мощност 550 W или 0,75 конски сили, тя е четири пъти по-ефективна от ДВГ със същата мощност и осигурява 7 пъти повече енергия от батерия със същото тегло.

Какво означава този рекорд? Според    Тreehugger това означава, че флотата си е намерила нова играчка, според  Sciencedaily новите безпилотни самолети ще могат да осъществяват мисии на по-големи разстояния, да правят по-малко излитания и приземявания, за да свършат определена работа – изобщо имат достатъчно предимства.

Според нас този рекорд потвърждава, че горивните клетки с водород не са отпаднали от групата на чистите опции за транспорта, както и че водородът, като гориво на бъдещето, не е напълно изключен и ще има място в заместването на изкопаемите горива и традиционните двигатели с вътрешно горене.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: авиация, водород, водородни горивни клетки, Транспорт

 1. alex
  19 May 10
  1:29 pm

  Статията е пълна с неточности. Нека да се чете преди да се пишат глупости. Рекорд за продължителност на полет на безпилотен самолет в продъжение на 52 часа и е поставен още през 2007г. Мисля че миналата година и този рекорд беше подобрен. За какъв „рекорд“ от 23-часов полет се говори в тази статия?!

 2. инж.Николай Л. Ангелов
  25 Apr 12
  10:33 am

  В публикацията ясно е написано – Безпилотен самолет с водородна горивна клетка.
  Не сравнявай неговия рекорд с постигнатото от безпилотни самолети, задвижвани от друг вид двигатели, на които не уточняваш типа.
  Защото за самолет, който лети, задвижван от електродвигатели като в случая, това
  постижение е направо мечта.

 3. Tonchev
  25 Apr 12
  8:14 pm

  Да – това всъщност е самолет на електрическа тяга. Една добра комбинация би могла дъ бъде нощем на водород, а денем на фотоволтаици с директно електрозахранване на мотора – това правим отдавна на лодки – виж една такава;

  http://tonchev.net/bg/formula-e/%D0%B5lectric-boat-direct-powered-by-solar-pv/482/

 4. инж.Николай Л. Ангелов
  27 Apr 12
  10:55 am

  Добро предложение, колега Тончев, и на място. Със сигурност крилата на самолетчето са с повече от два квадратни метра горна повърхностна площ, така че високоефективни (с ефктивност 30%, като при соларните коли) и олекотени фотоволтаици спокойно биха захранили при слънчево време електродвигателчето с 500 W мощност. И рекорда при подходящо време вероятно би скочил три пъти.

 5. Tonchev
  27 Apr 12
  4:58 pm

  да – без съмнение има синергия между голямата площ на крилата и прякото ѝ използване за фотоволтаици. но на дирижабъл би било още по-ефективно – защото той е по-лек от въздуха и цялата енергиея ще бъде за посътъпателно движение, но с ниска скорост. Проблем ще бъде лошото време – вятър, буря.
  При колите, обаче, такъв проблем няма

  виж ел кола с фотоволтаици

  http://tonchev.net/bg/cars/a-simple-electric-solar-car-do-it-yourself-diy/205/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>