GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Електрическите автомобили ще зареждат, докато се движат по магистралата

October 19, 2009

wireless_ev_charging

Ingenieurgesellschaft Auto und Verkehr (IAV) е немска компания, която е основен доставчик на електронни компоненти и ходови системи за най-големите автопроизводители през последните 25 години. Компанията с толкова трудно и дълго име е подала заявка за патент, който ще промени коренно пейзажа през следващите години. Затаете дъх и се пригответе за смел скок в бъдещето, където между пътя и автомобила има съвсем нов вид „връзка“. Тяхната технология позволява зареждането на аватомобилите да става по време на движение, чрез специални вградени в пътя ленти за безжичен пренос на електричество – чрез използване на електромагнитна индукция.

И така – нека си представим, че повечето автомобили вече са електрически. И най-сериозният им проблем, когато ги ползваме извън града, е разстоянието, което могат да изминат с едно зареждане на батериите. За да набавят изчерпаното електричество, автомобилите ще трябва да съобразят маршрута си с наличните зарядни станции или станциите за подмяна на батериите. На помощ на техните собственици е модерен софтуер, който им казва колко могат да изминат с наличния заряд в батериите, или пък къде могат да презаредят. Така си представяхме нещата до скоро.

Но преди още всичко това да стане факт, инженерите от IAV искат да минат една крачка напред. Те искат самият път да служи като зарядна станция и по този начин всеки автомобил да може да зарежда по всяко време, когато е на магистралата. А се предполага, че когато някой планира наистина дълго пътуване, то неизменно по-голямата част от него ще премине по аутобаните.

Освен че чертаят едно толкова фантастично бъдеще, екстравагантната идея на немците се оказва съвсем лесна за реализиране по техните думи и те планират да я комерсиализират в рамките на едва 3 години. Новата технология не е зависима от климатичните условия и не се износва механично.

Всъщност тази идея не е чак толкова революционна, за нея се говори от известно време. Даже през август Nissan предложиха някаква концепция, почти готова за реализация като безжично зареждане в специални зареждащи стендове в гаражите. DARPA финансира подобен проект в Berkeley, където автобусите се зареждат върху специални „писти“ или „алеи“. Неотдавна Korean Advanced Institute Of Science Technology също демонстрираха успешен безжичен пренос на електричество – с 80% ефективност при дълбочина от 1 см. в настилката и 60% ефективност при 15 см. дълбочина.

Но в нито един от тези проекти не е правен опит зареждането да става при свободно движение по магистралата, с нормална скорост и свободно навлизане и излизане от лентата за зареждане. IAV са първите, които предлагат нещо толкова практично и универсално.

IAV също така са постигнали 90% ефективност на преноса, като използват специални електрически проводници, които създават магнитно поле; те се активират само когато специлен сензор засече наличието на автомобил върху специалната индуктивна лента. За да може да се изчисли дължимата сума от конкретния автомобил, специални радио-чипове разпознават автомобила.

Много важен елемент на системата е поддържане на правилното разстояние между сензора на автомобила и пътя. За целта ще бъде вграждано активно окачване и оптични електронни контролери.

По материали от: gas2.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, зарядни станции, инженерни предизвикателства, магистрали

 1. Tomasz
  19 Oct 09
  7:01 pm

  Брей колко специални абсурди са наизмисляли … а колко по-лесно би било да напъхат хората в една голяма микровълнова печка и да я цъкнар на четири … за нула време ще си решат проблемите. А дали няма да патентоват нещо и за нашата специална държава и нашите специални пътища със специални дупки. Нещо от сорта … като минеш през достатъчен брой дупки специална система ти изчислява цената на ремонта и те насочва към най-близкия авто-кожодер-сервиз.

 2. Много добра идея! Наистина ми харесва 🙂

 3. Casper
  19 Oct 09
  8:14 pm

  http://web.mit.edu/newsoffice/2009/battery-material-0311.html – на английски

  http://www.gazeta.lv/story/9261.html – на руски

  „Акумулатори се зареждат за минута“

  Кое е по-практично и ефикасно? 😀

 4. Велик
  20 Oct 09
  5:25 pm

  Същите идеи за зареждане на коли четох като научно популярна литература през 1980г. и кто фантастика в следващите 10 години. После станах инженер и се опитах да го пресметна в енергийно отношение. Не видях енерго ефективен начин за реализация на идеята. Не го виждам и до сега.

  Дано някой наистина го измисли.

 5. Tomasz
  21 Oct 09
  1:55 am

  Че кой говори за „енерго ефективен начин“.
  Тук се говори за:
  – „патентоване“ – съответно никой няма да може да използва свободно подобна тегнология за дриги цели в близките XX.
  – „начин на плащане“ – нали не си мислите, че някой ще ви пуска ток без пари … и при това директно на пътя? Сигурно цената ще бъде много по-близка до днешните цени на бензина отколкото до цената за битова електроенергия … все пак монопола си е монопол … няма как да има 10 ленти/фирми за зареждане на една магистрала.
  – „акцизите“ – нали не смятате, че в днешно време някоя държава ще се съгласи да внедри една вредна технология без да прибере своят 50% дял.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>