GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Безплатен софтуер за проектиране на енергоефективни сгради

October 21, 2009

screen_shot_ep_sketchup
Архитектите, които ще проектират следващото поколение зелени сгради вече имат на разположение нов мощен инструмент. Софтуерните инженери към американската National Renewable Energy Laboratory (NREL) пуснаха миналата седмица нова версия на техния plug-in за SketchUp /open-source програмата на Google за 3D моделиране/. Новата версия на безплатния OpenStudio plug-in позволява на архитектите да създават по-детайлни симулации на енергийната ефективност на проектираните от тях сгради и представлява още една стъпка по посока на широко достъпни и напълно безплатни средства за авангардно проектиране на „зелени” сгради.

Google използва потенциала за интергриране на SketchUp и Google Earth, което позволява на професионалистите да позиционират проектите си в действителната им среда, да предвидят как те ще се впишат в терена и сред съществуващите вече сгради, да предвидят засенчванията и прочие.

Подобна информация е изключително полезна за ориентирането на сградата, позиционирането на прозорците с оглед на осигуряване оптимално естествено осветление и намаляване на енергийната консумация. И още нещо – тя може да се интегрира и с още една система за енергийно моделиране на NREL – EnergyPlus, чрез която се правят симулации на системите за отопление, охлаждане, вентилация, осветление, остъкляването на прозорците и т.н.

Новата версия на OpenStudio работи със версия 4.0 на EnergyPlus, която е достъпна от 12-ти октомври и е съвместима с Windows 7, Linux, Snow Leopard.
В момента в NREL работят по добавянето на нови функции към софтуера – изчисляване на разходите за строителство, както и съответствието по американския стандарт Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Nick Long от NREL в изявление от името на агенцията казва: „Нашата надежда е, че в бъдеще с нашия софтуер проектантите ще могат да кажат още в самото начало на проектирането: „Този проект не струва, той гълта твърде много енергия, нека го променим!”

По материали от: businessweek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Google Sketchup, Архитектура, Енергийна ефективност, енергийно неутрални къщи

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>