GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Отново за ГМО по света и у нас

November 9, 2009

0000003472_w480

Генномодифицирани храни и напитки се предлагат у нас под прикритие. Десетки видове тестени, месни и шоколадови изделия, както и бира, кисело мляко, олио, синьо сирене и хляб, които съдържат генномодифицирани организми, няма как да се разпознаят, защото на опаковките липсва задължителната информация, че те са рожби на лабораторни експерименти. Констатацията е направена след анализ на различни видове храни в страната, сочи заключение на Националния център за опазване на общественото здраве и Министерство на здравеопазването.

По света през последните няколко седмици темата за ГМО-храните е изключително дискутирана, заради публикуваните  научни данни, че нетипичните гени, изкуствено пренесени в  генома на дадено растение, могат да мигрират в генома на диворастящи представители на родствени видове.

Това означава нарушаване на баланса в екосистемите, тъй като определени растителни видове ще бъдат облагодетелствани с по-висока устойчивост на вируси или вредители и ще се развиват за сметка на другите растителни семейства.

В Брюксел активисти на Грийнпийс, заедно с фермери от Тайланд, Испания и Швеция връчиха петиция на Европейския здравен комисар за ограничаване разпространението на ГМО-храни .

В същото време Ирландия наложи тотална забрана на ГМО културите на своя територия. Ирладските производители   ще могат да поставя етикет „GM-free“ на своите продукти – месо, млечни производения и др. Поради голямото търсене на храни без ГМО в Европа и Щатите, поддържането на подобен бранд, както и развиването на еко-туризъм е силно оръжие за излизане от кризата и за брандиране на местните  продукти.

Да се надяваме, че примерът на Ирландия няма да остане прецедент, а  ще се окаже вдъхновяващ и заразителен. Той е демонстрация на далновидност вместо флирт с лесните печалби за няколко сезона, последвани от непредвидими последици.

Все повече научни данни показват, че ГМО  не са новата зелена революция, нужна да се преодолее  недостигът на храни по света. Необходими са повече усилия за селекция по добрите стари методи, използвани и доказани от хиляди поколения фермери.

По материали от: treehugger , marica.bg и ecosalon

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност на храните, биоразнообразие, ГМО, Екология

 1. Ivan
  10 Nov 09
  9:18 am

  Твърдо съм против от това да се възползват хора които искат само да спечелят средства.Ако се ползва по предазначение съм ЗА.Това може да допринесе много за начина на жовот за в бъдеще.

 2. Николай
  16 Nov 09
  6:50 pm

  Всичко е чудесно когато технологиите се развиват към по-добро, но пази боже да стане същия процес и с храните!
  „Органичното“ фермерство е добра бизнес възможност, но не е начина да се изхрани света.

 3. GreenDochev
  26 Dec 09
  8:25 pm

  ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!! МНОГО ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И УСПЕХИ!!!
  Този коментар го писах към друга статия за ГМО, но беше статия от ноември 2008 и не се публикува. Добре, че го запазих.
  Ето една статия -„България може да стане задният двор на Европа за опасни храни“:
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4629&sectionid=5&id=0001301
  И още една – „Храната ни съдържа ГМО, а никой не ни информира за това“:
  http://forthenature.org/news/1242
  Става въпрос за опасността ГМО (генно-модифицирани организми) тук и сега, в България. Готвят се промени в законите за либерализиране на ГМО. Т.е. за тоталното им освобождаване в природата, водещо до унищожаване на биоразнообразието (унищожаване на екосистемите) и всичките последствия от това. На всеки трезвомислещ веднага ще му настръхнат косите. Ето повече информация:
  http://forthenature.org/news/1231
  Моля запознайте се добре с информацията и я разпространявайте по всички възможни начини. Има и петиция. Разбира се, ако сте съгласни с каузата. Всеки нормален човек би бил, но все пак сме България.
  А за изхранването и пренаселването на планетата има решение. Да се правят по едно или две деца на по-късна възраст – на 25-30 години. А храната трябва да е вегетарианска, най-добре пълно вегетарианство – веганство. В момента 80% от зърното по света отива за фураж на добитък.
  Относно производителите на ГМО семена като Монсанто, целта им е монополизиране на пазара за храни. Мога още много да пиша по темата, но само ще пренапиша написаното. Който търси намира.
  ВСИЧКО НАЙ-ДОБРО НА ВСИЧКИ!!!

 4. Petar
  04 Feb 10
  12:04 pm

  Стремежът към печалба е основен двигател за всяка икономика. Друг е въпросът, че ние отдавна сме отрекли успеха като смисъл на живота. А това си е чиста деградация.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>