GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Тюрлюгювеч от пропаганда и боклуци

October 30, 2009

banksy-710870[1]_0
„Тhe people can always be brought to the bidding of the leaders. This is easy. All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and for exposing the country to danger. It works the same in every country.”
– Hermann Goering, Hitler’s Reich Marshall, at the Nuremberg Trials after World War II.

В точно изпълнение на Гьоринговата рецепта политиците неизменно вадят патриотичната карта, когато искат да прокарат проекти в ущърб на интересите на гражданите. Отговорните български екочиновници упорито ни плашат със санкциите на ЕС по повод на неспазените ангажименти по решаване въпроса с отпадъците и особено тези на София.
Вместо да търси адекватно решение на проблема, МОСВ влага ресурси за неговото разпространяване надлъж и нашир в китната ни родина, като планира, отлага и пак планира грандиозно развозване на отпадъци. За да бъдем честни, тук има удивителна приемственост между старата власт и новата, дошла с претенции за промяна.

Лично заместник министър Евдокия Манева преди седмица удостои с посещение Община Ловеч за да акушира извозването на 50 000 тона софийски бали на почти завършеното ловешко депо за твърди битови отпадъци. Да скрием боклуците от всевиждащите очи на „бездушните“ европейски чиновници вече е един легитимен начин политици от всякакъв калибър да демонстрират патриотични чувства и да се представят като универсални носители на добро.

Днес при трето поред разглеждане на предложението на Ловешкия кмет Минчо Казанджиев ОС Ловеч прие с 18 гласа „ЗА“ решение за сключване на договор за приемане на отпадъци от София. Вижте мотивите към решението:

С цел избягване на санкции от Европейския съюз по поети задължения, свързани с договора за присъединяване на Република България, като страна членка на ЕС и ратифицирани договори и директиви на европейското законодателство, относно забавяне изграждането на на 23 регионални депа за отпадъци, включително реализацията на проект за завод за обработка на отпадъците на София, Министърът на околоната среда и водите – г-жа Нона Караджова е разпоредила на кметовете на всички общини в България, които разполагат с новоизградени регионални депа, да приемат твърди битови отпадъци от общини, които не разполагат със съоръжения, отговарящи на изискванията за европейската директива за третиране на отпадъци.
Във връзка с гореизложеното, както и със създадена кризисна ситуация с депонирането на натрупани балирани отпадъци…..”

И в следващото изречение: „ След обсъждане с експерти от МОСВ възможността за реализиране на депонирането, което ще предпази Р България от санкции след влизане в сила на предупредителните писма от ЕС относно неизградената адекватна система за управление на отпадъците…”

За да стане ясно че интересите на държавата са по-важни от тези на гражданите, своята подкрепа за приемането на софийските отпадъци в Ловеч даде нееднократно и Николай Нанков – областният управител на Ловеч. В интервю пред ловешкия сайт LovechToday той казва: „ Вместо да плаща непосилни санкции, които ще бъдат безвъзвратно загубени средства, държавата инвестира тези средства в инфраструктура в община Ловеч.”

Да, за да заличи години на престъпно бездействие и безхаберие, държавата в лицето на МОСВ подхвърля 13 милиона лева за техника и инфраструктура. Нищо, че гражданите на Ловеч не желаят подобни подаяния и събраха над 4000 подписа против приемането на софийските отпадъци.

Лошите новини дотук са няколко:

– това отново е едно временно, частично и неефективно решение на проблема.

– държавата продължава да работи срещу, а не за своите граждани.

– няма работещо местно самоуправление, местната власт е готова да загърби местните интереси и няма никаква идея за своята роля.

– не санкциите на ЕС са страшни, а е страшна инфантилната реакцията на нашите политици на всички нива, които се обединяват от страха и в изблик на анахроничен псевдопатриотизъм се опитват да ни убедят, че черното е бяло.

Има и хубава новина – това е куражът на онези 15 общински съветници от Ловеч, които не се съобразиха с препоръките на партийните си централи и гласуваха по съвест, защитавайки интересите на тези, които са ги избрали. Може би само след няколко години съотношението между партийните послушковци и тях ще се промени. Времето на политиците, които четат евродирективите както Дяволът чете евангелието изтича.

Илюстрация: Banksy Graffiti

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: гражданско общество, Екология, отпадъци

 1. Даааа, думата патриот винаги се е римувала идеално с думата идиот. Заговорят ли ви за патриотизъм, плюйте си на петите и си пазете портфейла!

 2. Casper
  30 Oct 09
  7:03 am

  Пак добре че бали боклук извозват, а не „софиянци“… 😀

 3. Алекс
  30 Oct 09
  11:53 am

  И тук има интересно мнение относно сложността на проблема с боклука, ако случайно сте го пропуснали – http://kaka-cuuka.com/1864

 4. Casper
  30 Oct 09
  12:41 pm

  Алекс мерси за инфото. При нас проблем с боклука няма, не е имало и няма да има. Просто сме си поизостанали и полуцивилизовани. Събираш си разделно боклука… и идва една ГАЗ-ка произведена някъде по абитуренския на Хитлер и събира всичко,тоест „разделното“ пак станало „не-разделно“.
  А после някакви се плюнчат как щели да наказват цели блокове защото не си събират разделно боклука… хихихихи
  Е*ати питекантропите сме всъщност. Боклуци сред боклуци живеят в крайна сметка.Лика-прилика. 😀

 5. Киров
  30 Oct 09
  7:56 pm

  В нерешаването търсете парите – както се казва в крайна сметка всичко е пари. Особено когато се говори за боклуци – те миришат, но парите не. Затова и в Италия те са обект на мафията. Запознайте се с предстоящото изграждане на пречиствателна станция край гръцкия Серес (която парадоксално, но ще се гради с българско участие) която ще струва на данъкоплатците смешните 8 милиона, при показатели близки до фантастичните, а нашите търкалят балите напред назад, като торен бръмбар топчета. Кой ли е на далавера?

 6. Разбрах, че фирмата, която превозва софийския боклук до Силистра е собственост на ББ. Направете сметка колко курсове се правят, колко всъщност се отчитат и колко милиони се печелят.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>