GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Скоростта на вятъра вече може да измерите с IPhone app

October 30, 2009

wind-app
Тук и там по света /дори и в България/ започнаха да се появяват все повече малки вятърни генератори. Да се измери скоростта на вятъра в дадената локация е твърде скъпо удоволствие за един малък проект. На помощ на тези, които искат да се избавят от бремето на компаниите монополисти, но искат да инвестират разумно, на помощ идва нов софтуерен продукт, който в комбинация с iPhone може да им помогне да планират добре своето вложение.

Новото софтуерно  приложение за  iPhone е създадено от Mariah Power и с негова помощ можете да измерите скоростта на вятъра просто като задържите телефонния си апарат във въздуха. Програмата използва шумът на вятъра, уловен от микрофона и след това на база измерените децибели изчислява скоростта на вятъра. Програмата също така филтрира случайните шумове, но е необходимо да се избягват силни шумове като например звук от косачка, автомобилен двигател и др. В противен случай прогнозата ще излезе силно увеличена и след това генерираното електричество ще бъде доста по-малко от предвиденото.

Според компанията, създала софтуера, грешката е в порядъка от 1,5 км/ч. В САЩ потребителите могат да споделят измерените скорости на вятъра, като предоставените данни ще бъдат включени в базата данни и указани на картите.
Този софтуер е освен полезен и един чудесен рекламен ход за Mariah Power , която произвежда малки ветрогенератори, подходящи за домашни инсталации. Тяхната малка вятърна турбина Windspire е с капацитет от 1,2 kW е с височина от 9 метра и работи ефективно при скорост на вятъра над 15 км/час. От компанията препоръчват на потенциалните си клиенти да правят замервания около дома си в продължение на около година, преди да се убедят в целесъобразността на покупката.

От края на август Mariah Power вече предлага своята турбина и на европейския пазар, снабдена с инвертор на 230 волта, като има вече дистрибутори в Дания и Франция. При средна скорост на вятъра от 5,1 м/с Windspire генерира около 2000 киловатчаса годишно, което се равнява на повече от половината от средногодишното потребление на едно домакинство в Европа.

По материали от:  ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, вятърен генератор, енергия от вятъра

  1. Joro
    31 Oct 09
    10:42 am

    Ръчен анемометър може да се купи за 135 лв (вероятно и за по-малко), но не върши абсолютно нокаква работа, ако се проучва за вятърни генератори.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>