GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Годината е 2020. Мястото: София

November 1, 2009

KARTINKA1

Неформална група „Архитекти за София“ стартира проект, с който иска да предизвика обществен дебат за бъдещето на София. Проектът се нарича „София 2020“ и включва 10 урбанистични идеи, третиращи подобряване на градската среда.  Всяка една от тях е визуализирана и описана детайлно на www.sofia2020.bg.

Снощи беше откриването на стартовата  експозиция на алеята пред Билетен център НДК с мотото „Годината е 2020. Мястото: София“.

В следващите няколко поста ще ви представим 10-те оригинални  идеи на младите софийски архитекти.  Днес започваме с тяхната визия  как София ще посреща своите гости след 10 години:

1. ПЛОЩАД ЦЕНТРАЛНА ГАРА

09-450

РАДИКАЛНО ПОКРИВАНЕ НА БУЛ. „МАРИЯ ЛУИЗА“ ПРЕД ЦЕНТРАЛНА ГАРА С ….. ПЛОЩАД!

Всички изходи от подземните нива ще излизат на площадното пространство. От това пространство ще се влиза в бъдещите високи сгради! Хората няма да пъплят под земята!

Ще се реализира и обходна покрита връзка с транспортни ленти между автогарата и жп-гарата, както и към всички вертикални комуникации (и оттам към подземните нива). Ще се спестят милиони човекочасове, изгубени в лутане в подземни тунели.

06-450

Под земята ще остане транспорта, спирките и подземните паркинги.
Претоварената с трафик зона, където хората се движат основно под земята, ще се трансформира в градска дневна, подобно на пространството пред НДК, с благотворен социален ефект.

10-450

Големи водни огледала ще подчертават високите сгради. Транспортният шум ще изчезне под земята. Площадът ще се превърне в очарователно, тихо и релаксиращо място…

2. ВРАТИТЕ   НА   СОФИЯ

Внушителни 60-метрови пилони, осветени от мощни прожектори  да посрещат гостите на града на 4-те основни входни точки.

5-450(1)

Има логика да бъдат заменени сегашните очукани табели, обаче 4 мегаломански конструкции, които нарцистично просто обявяват началото на града ни се струват чиста загуба на пари и ресурси. Много по-смислено би било да се добави някаква допълнителна функционалност – защо не соларни панели или вятърни перки.  Да се надяваме че младите български архитекти ще се възползват от опита на своите френски и шведски колеги от No Picnic, които са проектирали за входа на Стокхолм невероятни електрически стълбове и ще са факт още през следващата година.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, градоустройство, устойчива градска среда

 1. ?
  03 Mar 12
  12:21 pm

  1. ПЛОЩАД ЦЕНТРАЛНА ГАРА

  Защо е сложена снимка на Париж, Дефанс (втората отгоре надолу)? Нали идеята е за София?

 2. Севдалина Пеева
  03 Mar 12
  6:41 pm

  Такава е визията на архитектите:
  http://www.sofia2020.bg/idea.php?id=1
  🙂

 3. Атанас
  03 Mar 12
  9:41 pm

  Красиво е но невъзможно даже с безлихвени кредити.„Световен колапс“ http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1629 свършва нефта,урана и т.н. ,и трябва стратегия за България като се съобразим с това което имаме – въглища за 50год. http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/ и тук съм нахвърлил в коментарите http://darikfinance.bg/novini/72601/%CF%E5%F2%F0%EE%EB%FA%F2+%F3%E4%F0%FF+%24+200%2C+%E0%EA%EE+%C1%E5%F0%ED%E0%ED%EA%E5+%EF%F0%EE%E4%FA%EB%E6%E8+%F1+%E5%EA%F1%EF%E5%F0%E8%EC%E5%ED%F2%E8%F2%E5

 4. Атанас
  04 Mar 12
  5:37 pm

  Европейската комисия даде 2-месеца срок на РБ-я за свободната търговия на електрическа енергия и природен газ и следва съд – държавата ще бъде съдена само че плащат данъкоплатците http://pozicii.net/2010/12/tsenata-na-bezotgovornostta-na-darzhavata/ и колко още заведени дела има неспоменати чак свят да ти се завие

 5. Атанас
  04 Mar 12
  5:51 pm

  Хората трябва да знаят че енергоспестяващите лампи излъчват вредни лъчи които озоновия слой спира от слънцето http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2523751 и трябва да се върнат старите http://energetika-bg.com/2011/01/13/es-vrashta-v-upotreba-starite-lampi-s-nazhezhaema-zhitchka/

 6. Tonchev
  04 Mar 12
  6:48 pm

  Атанас- прави ли се централно – всички граждани са вътре
  Пресен пример спортната зала в София – 90 милилона и повече, А там не се провеждат редовни спортни ренировки, нито на един отбор, нито на една детска школа.
  Иначе – направиха няколко концерта на чужди изпълнители . А общинската инвестиция е огромна и НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗПЛАТИ – ПРОСТО СЕ РАЗПРЕДЕЛИХА ЕДНИ МНОГО ГОЛЕМИ ПАРИ

  Това е пряк резултат от този твърде слабо нужен прекрсен архитектурен проект

 7. Tonchev
  04 Mar 12
  6:55 pm

  Атанасе – РБ плаща ежегодно стотици милиони глоби на Европейската комисия, за да могат определени фирми да печелят здраво – примерно в енергетиката за сметка на екологията.
  А това е троен удар върху хората – хем се замърсява природота, хем се увреждат хората, хем плащаме глобли, а печелят фирмите, които правят ток и го изнасят за жълти стотинки

  това е пряк резултат от енергийната централизация
  виж още на
  http://drivetek.eu/grids/decentralized-energy-future/463/?lang=bg

 8. Атанас
  04 Mar 12
  10:24 pm

  National Geographik – 04.03.12год. 21:ооh “подготовка за края на света“ – важни неща се казаха и по-важното е преминаването към самостоятелно производство на храната и водата- затворен кръг.Неможе да чакаме да стане иконом.срив и затова трябва планирано-държавно управление на основните неща а не 66% внос на храни и независимост от външни фактори като храна и вода.Трябва да се върнем в селата и като децентрализация на всичко от което печелят “хитри“ глобализатори с цел лично или коорпоративни печалби и т.н. ,а за деривативите и сложните лихви е отделно.

 9. Tonchev
  05 Mar 12
  1:37 am

  Атанас-e Къде си ? Икономическият срив е факт отдавна у нас и се задълбочава. И като вземем предвид слабата ни иконимака преди срива, се разбира защо сме най-зле в Европа – нищо че говорят, че Гърция е зле – те са поне 4 пъти по-добре от нас, и по заплати, и по пенсии.
  А за децентрализацията е ясно, Няма защо да чакаш да ти го кажат по телевизията. А това да се връщаш на село е най-тъпият вариант. Следва да се върви напред с иновации и предприемачество, дори и в селстото стопанство – даже дават субсидии за това

  виж как става това на:
  http://www.b2b.bg/90.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>