GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Какво ново се случва при батериите

November 2, 2009

ultra_x220

Няма съмнение, че високата цена на батериите е една от основните пречки за широкото навлизане на електрическите превозни средства. Но този проблем едва ли ще има едно единствено, универсално решение, а по-скоро най-различни индивидуални решения. Например един хитър начин за заобикалянето му е вместо батерии/суперкондензатори, които да осигуряват целият дневен пробег на превозното средство, да се използват модули с малък капацитет, но които много бързо да се зареждат и това да се прави многократно по маршрута.

Точно по този начин от Sinautec Automobile Technologies са използвали в своите електрически автобуси суперкондензатори, които се зареждат за по-малко от минута при спиране на автобусна спирка, макар и да могат да изминат само няколко километра със едно зареждане.

От базираната в Колорадо компания Proterra също залагат на нещо подобно, като използват обаче батерии на Altairnano, които се зареждат за около 5 до 10 минути, но пък имат малко по-дълъг пробег. Техният междуградски автобус с капацитет 68 пътници има разход еквивалентен на 9 -13 литра дизелово гориво на 100 километра пробег. Впечатляващо! Даже проверих няколко пъти сметките, но все толкова излиза след обръщането от мили за 1 галон.

EcoRide-3QSSFront520

Батериите на Altairnano са литиево-титанови и се нареждат между най-.добрите в света. Едно от големите им предимства е лесното скалиране и това разширява изключително много кръга от потенциални приложения.

Обещаващо развитие докладват и от швейцарската компания Staefa, която започва производство на презареждащи се цинк-кислородни батерии. Като начало те са миниатюрни и предназначени за вграждане в слухови апарати, но в следващите години е планирано разработване на по-големи модули за мобилни телефони, след това – амбициите и обещанията са за разработване на батерии за електрически автомобили.

Цинковите батерии съхраняват три пъти повече енергия от литиево-йонните, отнесено на единица маса, освен това са два пъти по-евтини. Те са базирани на технология, разработена от SINTEF, изследователски институт в Trondheim, Норвегия.
Повече информация за тази обещаваща технология можете да прочетете на страниците на TR.

По материали от: technologyreview

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, съхранение на енергия, ултракондензатори

 1. Алекс
  02 Nov 09
  10:04 pm

  Много интересен пост. Нови батерии или суперкондензатори коя технология за съхранение на електричество ще се наложи?

 2. Севдалина Пеева
  02 Nov 09
  10:07 pm

  Аз залагам на кондензаторите 🙂

 3. Киров
  02 Nov 09
  10:38 pm

  А дали електромагнитното поле не е по-доброто решение?

 4. Севдалина Пеева
  02 Nov 09
  10:47 pm

  Електрическите автомобили/автобуси/камиони да зареждат, докато се движат по магистралата? Това ли имаш предвид?

 5. и аз съм за кондензаторите…
  а електромагнитното поле не знам колко добро решение е … мн инфраструктура има там … мн. кабели, по лесно се чупи от там повече подръжка и следва по скъпо …

 6. NewYorker
  03 Nov 09
  12:26 pm

  Което и да е, само да не е ДВГ 😉

 7. svilen stoev
  05 Nov 09
  4:52 pm

  мисля си че няма да е лошо да помислят за по-добър източник и по-постоянен.все пак от някъде трябва да дойде този ток?

 8. Драгомир
  06 Nov 09
  3:33 pm

  Не е ясно докога батериите ще са толкова калпави. Ето например това: http://www.sci-bg.com/?p=1207.
  Като си говорим за кондензатори, преди доста време си фантазирах, че такива кондензатори ще могат да се ползват за захранване на влаковете. „Идеята“ ми беше, че зад електрическия локомотив ще има един вагон, ограмен кондензатор. Зареждането ще става по пътя, като на специален колектор на вагона кондензатор ще се подава много високо напрежение („изстреляно“ от специална установка по трасето).
  Предимството на подобна система пред класическата е, че няма да има големите разходи за стълбове и жици – те стареят доста бързо, а и се износват бързо, трябва да се наглеждат често, на някои места се прокарват трудно. Освен това токът се сваля до „работно“ напрежение от 25000 волта, т.е. има и загуби при протичането му по кабелите. При поместената „схема“ захранващите пунктове ще са само тук там по трасето, при изработката им няма механически зависими детайли (веднъж създадени ще имат дълъг живот), а токът ще се доставя до тях по класическите електропреносни стълбове за високо напрежение.
  Разбира се горната идея си е само тип фантастична – дори не съм оценявал грубо целесъобразността на подобно решение, пък и не съм добър по физика и още по-малко по икономика за да го направя. Но пък разумните идеи все отнякъде започват – може би от глупости като моите.

 9. бай професоре
  29 Nov 10
  12:53 am

  Ето една интересна статия по темата за суперкондензаторите от последните дни:

  http://news.expert.bg/n324253/

  Дават я и в агро бг:

  http://www.agro.bg/news/article23464.html

  Кажете си мнението. Добре е че има конкуренция. От това печелят потребителите. 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>