GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ГОДИНАТА Е 2020. МЯСТОТО: СОФИЯ – ІІ

November 3, 2009

1-450_ZD(1)

ДАНЪК ЗЕЛЕНО ДЪРВО

„Земеделските земи край София пустеят, а въздухът в града е силно замърсен! Как да имаме един милион дървета повече?
Ето как изглеждат покрайнините на София. Земеделски земи, които никой не обработва. Пущинаци. Дори териториите, които в общия устройствен план са отредени „за озеленяване“, изглеждат по същия начин!

5-450_ZD(1)

Градът се задъхва. Въпреки близостта на Витоша и свежите въздушни течения оттам, въздухът на София е мръсен. Много над нормите! Ще се примирим ли с това???

9-450

А ето как изглеждат покрайнините на Мюнхен. Какви са тези гори?
Това са контролирани горски масиви около градските сателити. Ето как градът се реваншира за отделените от него въглеродни емисии и топлина!

6-450_ZD

Една фиданка струва 20 лева. Колко струват въглеродните емисии, отделени от един автомобил в града?

Ето нашата идея!
Ако всеки собственик на автомобил бъде задължен да посади дърво…Или да заплати цената за засаждането на едно дърво.
Ако земеделските земи около София се трансформират в горски масиви…
Тогава София може да изглежда ето така:

3-450_ZD

Един милион нови дървета!

И накрая малко сметки:

Ако за една година един автомобил измине 5 000 километра в града и гори около 10 на сто, оценката на въглеродните емисии по сегашните цени е около 50 лева. За 10 години из града – 500 лева. Ще кажете – нищо пари. Един милион автомобила за десет години изгарят емисии за половин милиард лева! Ще продължим ли да казваме „нищо работа“? И да се чудим какво става с температурите? Ако днес не вземем НЕОБИЧАЙНИ МЕРКИ, ако продължим да се боричкаме със закони и собствености, шамарът върху нашите поколения ще бъде смазващ! Става въпрос за спасителни действия! Помислете!“

На сайта на проекта  sofia2020.bg можете да подкрепите идеите на младите архитекти, да дадете свои предложения или да коментирате. Защото София заслужава да бъде по-добро и по-красиво място за живеене.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: озеленяване, устойчива градска среда

 1. Tomasz
  04 Nov 09
  1:15 am

  Такъв данък в България (както и в цяла Европа) има от години и той се казва Акциз.

  Ако поне 10% от този данък се използваше по приложение за което е създаден:
  Акцизите в/у алкохола и цигарите – за здравеопазване
  Акцизите в/у горивата – за опазване на околната среда
  … щяхме да живеем в един доста по-различен свят.

  За съжаление много хора вече забравиха защо са наложени определени данъци и се опитват да създадат схема с която да ни таксуват още веднъж за същото.

  Първата снимка изглежда правена на място с множество далекопроводи. На такива места … всичко над „метър“ се реже …

 2. Драгомир
  06 Nov 09
  3:17 pm

  Аз бих засъдил дърво, но целият въпрос е, че утре ще вземат да го отсекат. Я за да прекарват улица, я за да строят сграда или пък за да „оправят реката“.
  Така че това в темата е поредните празни приказки – не трябва данък автомобил, а най-обикновено законово подкрепено решение – ето това са площите за залесяване, в които няма да има бизнес центрове, улици, блокове и т.н.!!!

 3. Идеята е супер но всичко ми изглежда малко невъзможно 🙁

 4. Киров
  08 Nov 09
  1:19 pm

  Това не стига, ами и малкото зелени площи се унищожават.

 5. hydrogenic
  12 Dec 09
  1:39 pm

  Ето ви една брилянтна идея за България.

  Има едно дърво, наречено Изумрудено дърво или Пауловния Елонгата (Paulownia Elongata) – има много инфо за него в мрежата.
  Произхожда от Китай, много разпространено в последните години в САЩ. Това е най-бързорастящото дърво с твърда дървесина – за 4-5 години достига 30 м височина и 35 см диаметър !
  То е два пъти по-леко от бука и дъба, но и два пъти по-скъпо. В момента цената му в Европа е около 600 евро на м3. Трупите му са прави и гладки цилиндри – клони има само на върха. Има светла дървесина с красива шарка. Цветовете (много красиви и ароматни виолетови гроздове ) и листата му се продават също за фармацевтични продукти. Не гние, не се напада от вредители, издържа на температури от -25 до +45 градуса, изисква грижи – поливане и торене само в началото на растежа, трябва му само слънце и суха песъчлива почва. Новите издънки израстват направо от отсечения дънер, без той да се вади от земята. Има разсадник в Нови Искър – Кумарица.

  Та идеята ми е да се основе държавен фонд ( дали от резерва, дали от друго), за засаждане на всички пустеещи земи у нас ( а такива колкото щеш ), както и постепенна подмяна, където е възможно, на по-некачествените и бавнорастящи бор, смърч, ела и т.н. с това дърво.

  Какво печелим?

  1. Първо пари, разбира се, и то сравнително бързо – на всеки 4-5 години. Пауловнията се засажда през 3 м, на декар се получават по 100 дървета. Едно дърво дава над 1 м3 дървесина, т.е. по 100 м3 на декар. При цена 600 евро на м3 това прави 60 000 евро на декар. Делено на 4 години, прави по 15 000 евро на декар на година. Като извадим разходи 2 000 евро, остават чисти 13 000 евро на година от декар. Кажете ми друга култура с такъв рандеман?

  2. Създаване на хиляди работни места за ниско квалифицирани хора – за засаждане, поливане, торене, сечене, бичене, обработка на дървесината в стотиците ни мебелни и дървопреработващи заводи, охрана на масивите и пр.
  Направо ликвидираме бъзработицата.

  3. Подобряваме екологичната обстановка. Дървото има огромни листа, до 50 см в диаметър, които са добър и мощен инструмент за фотосинтеза.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>