GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

DESERTEC – проектът за слънчеви централи в пустинята – все по-близо до реалността

November 4, 2009

saharaforest1

Вече няколко пъти сме ви представяли проекта DESERTEC – ако се питате дали е само една фантастична идея, която се върти по страниците на зелените сайтове – не, не е! Проектът за изграждането на пояс от слънчеви централи в Северна Африка и Близкия изток, който да захранва с чиста енергия Европа и страните-домакини, се придвижи с още една крачка напред.

На 30-ти октомври в Мюнхен 12-те ключови участници в DESERTEC Industrial Initiative (DII) подписаха ключово споразумение и определиха Paul van Son като CEO на DII. Ето и списъка на 12-те германски компании, ако сте ги забравили: ABB, ABENGOA Solar, Cevital, DESERTEC Foundation, Deutsche Bank, E.ON, HSH Nordbank, MAN Solar Millennium, Munich Re, M+W Zander, RWE, SCHOTT Solar и Siemens. Предполагам че веднага сте забелязали присъствието на RWE, които обявиха още едно изключително важно свое решение в последните дни на октомври.

Проектът предвижда изграждането на 100 гигавата соларни концентриращи мощности, както и съпътстващи заводи за обезсоляване на морска вода, които да осигуряват питейна вода за жителите на държавите, на чиято територия ще се разполагат соларните съоръжения. DESRTEC ще осигурява около 15% от енергопотреблението на ЕС и почти цялото нужно електричество за страните от МЕNA през 2050 година.

Разбира се едно толкова мащабно строителство поставя много въпроси и то не само технически, но и политически  и социални. Въпреки това проектът добива все по-реални граници.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: DESERTEC, алтернативна енергия, енергия от слънце, соларни концентратори

 1. observer
  04 Nov 09
  10:56 pm

  Аз никога не съм питал, но ако 100% от световното потребление се задоволява с ток от слънцето. Какво става вечер като залезе слънцето и панелите не произвеждат ток? Ще строим огромни батерии, за да съхраняваме енергията ли? Не ми звучи екологично!?!

 2. Севдалина Пеева
  04 Nov 09
  11:25 pm

  Явно не следиш редовно сайта 🙂 ние сме писали за доста други технологии освен слънчевите.
  Има много варианти – например за да се компенсира неравномерното потребление на енергия през деня/нощта при социализма имаше едно много low-tech решение – вездесъщите акумулирищи печки. Те не са космически технологии и бяха достъпни като цена. Така че не виждам причини да се притесняваме за бъдещето – през нощта вятърните генератори са по-ефективни, отколкото през деня, геотермалните централи, ВЕЦ-овете и други технологии не се влияят от слънцето; соларните водонагреватели могат да съхраняват известно количество енергия, има идеи електрическите автомобили да подават енергия обратно в мрежата, когато това се налага; в Испания и Калифорния вече работят слънчеви инсталации при които се загряват разтопени соли и през нощта те загряват парата, с която турбините продължават да се въртят.
  Може би когато слънчевата енерегия има сериозен дял в енергийния микс, дневната тарифа ще бъде по-ниска от нощната, и тогава ще пускаме пералните си сутрин, когато тръгваме на работа, а не вечер, когато си лягаме… Хората се адаптират лесно, така че няма защо да се притесняваме.

 3. superturismo
  05 Nov 09
  2:17 am

  Немците движат света напред… просто нямам думи. Ако този проект се осъществи, наистина едно голямо ЕВАЛА 🙂

  Между другото днеска четох, че и словенски фирми почват да строят таквиа параболини при Макетата в Струмишко. Дали и при нас няма условия за подобни централи?

 4. Боби
  05 Nov 09
  5:31 pm

  Наистина звучи чудесно, но има нещо, което не мога да си обесня. След като ще строят „100 гигавата соларни концентриращи мощности, както и съпътстващи заводи за обезсоляване на морска вода, които да осигуряват питейна вода за жителите на държавите, на чиято територия ще се разполагат соларните съоръжения“ тези соларни концентриращи мощности ще работят с пара. А от къде ще дойде вода в пустинята? Ще се обезсолява и после ще се превозва в цистерни до парните турбини ли? Не звучи много ефективно.
  Я рязяснете малко.

 5. Севдалина Пеева
  05 Nov 09
  9:26 pm

  Водата в системата ще се върти – изпарява се, върти турбините, охлажда се и пак отначало.
  Заводите за сладка вода са съпътстващи структури, водата ще се взима естествено от морето и ще се ползва от местното население, обезсоляването е много енергоемко, така че това е бонус за страните домакини.

 6. Киро
  07 Nov 09
  6:19 pm

  Браво за добрата статия новини

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>